e30 324td praca wisko i wiatraka

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

stef23
Bywalec
Seria: E30
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 324d/td
Rocznik: 1989
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: stef23 »

Witam koledzy,pytanie do posiadaczy 2.4td,czy wiatrak powinnien pracowac zaraz po odpaleniu silnika na zimnym ?? bo u mnie auto moze stac 2 dni i co za tym idzie jest totalnie zimny a wiatrak i tak odrazu bedzie pracowal :? czy tak powinno byc a jesli nie czy to moze byc powododem lekkiego nie dogrzania jesli wisko zapsrzeglilo na caly czas i czy jesli tak jest to mozna je jakos poodginac zeby pracowalo normlanie ?? pozdrawiam i prosze o pomoc

Dodano: Pon Lis 22, 2010 11:07 am

zapomnialem dodac czy przez to moze byc przyczyna duzego spalania bo u mnie kurcze 10l to normalka :||

Dodano: Pon Lis 22, 2010 11:43 pm

koledzy no prosze o pomoc,napewno wiecie a ja jestem w kropce i nie wiem czy zamawiac nowe wisko pomocy !!!
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

kolego - jezeli wiatrak kreci od razu - znaczy ze wisko ma dosc. Ale rozgraniczmy - wiatrak zawsze sie troche kreci - jezeli ozna go zatrzymac reka - jest OK. Jesli nie - wisko do wymiany.

Druga sprawa - jezeli wisko kreci sie non stop, to silnik bedzie sie rozgrzewal powoli - niedogrzanie silnika skutkuje wiekszym spalaniem. Mowisz 10 litrow, ale nie okresliles kiedy - w iescie, poza miastem, mieszanie...
No generalnie ogarnij wisko. z doswiadczenia Ci powiem, ze jesli silnik jest niedogrzany (a wiec wisko, padniety termostat) - auto moze palic nawet 1.5 litra wiecej niz powinno.

Ogarnij wisko - sprawdz co mowilem i ewentualnie wymien wiskoze.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
stef23
Bywalec
Seria: E30
Model: 324d/td
Rocznik: 1989
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: stef23 »

ok dzieki bardzo,czyli wyglada na to ze do wymiany bo za cholere nie idzie go zatrzymac,predzej by mi palce ucielo...pozdrawiam
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Na zimno powinien pracować na szybkim biegu od kilku sekund aż do kilku minut(zależy od obrotów).
Potem ma chodzić lekko i dać się zatrzymać. Tak w ogóle to wiskoza działa prawie jak wentylator elektrycznym tzn zaczyna się kręcić szybko przy określonej temperaturze, tak naprawdę przy otwartej masce może to nigdy nie nastąpić przy obecnych temperaturach.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
ODPOWIEDZ