e30 324td problem ze swiecami
Moderator: Moderatorzy
-
stef23
- Bywalec
- Seria: E30
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 324d/td
- Rocznik: 1989
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Witam chlopaki,prosze o pomoc,otoz zauwazylem dopiero ze nigdy nie palila mi sie kontrolka od swiec,aczkolwiek silnik palil bez problemu,dopiero dzisiaj nie zapalila sie rowniez ta zielona lampka ze strzalka,tak wiec zakrecilem no i silnik chyba po 10sek krecenia z trudem zalapal (-8c) co chlopaki moglo sie stac? czy ma to cos wspolnego ze swieczkami,nie swieci sie teraz zadna kontrolka (zielona i swiec) prosze o pomoc pozdrawiam !
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Temat świec był szeroko opisywany na forum, poszukaj. Rozumiem, że oprócz tych kontrolek, reszta jest ok i jak już odpalisz to silnik chodzi? W TD jeśli już wcześniej miałeś kontrolkę świec to wiadome było, że świeca do wymiany (co najmniej jedna, w TDS niestety muszę podpiąć pod kompa żeby się dowiedzieć, u Ciebie jest informacja na 99% od razu). Jeśli grzanie się nie świeci również to może być padnięty moduł grzania świec - da się go zrobić.
Generalnie wpierw sprawdź sobie świece po prostu zanim zaczniesz myśleć dalej. Kup BERU, zamontuj wszystkie nowe, jednakowe (bo zapewne i tak będą do wymiany, nawet jeśli moduł padł).
Pozdrawiam.
Generalnie wpierw sprawdź sobie świece po prostu zanim zaczniesz myśleć dalej. Kup BERU, zamontuj wszystkie nowe, jednakowe (bo zapewne i tak będą do wymiany, nawet jeśli moduł padł).
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- Eskimos
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
Podpisze się pod tym Beru. Przez 2 czy 3 zimy jeździłem, jak się okazało, z padniętą jedną świecą (a myślałem, że stary dizel po prostu tak ma, że na mrozie trzeba kilka razy podgrzać świece, trochę pokręcić, a później przez chwilę telepie
), aż wreszcie rok temu kupiłem komplet Beru, zmieniłem i ... nie poznałem samochodu
Do dzisiaj brak jakichkolwiek problemów, a auto przy -15 odpala dokładnie tak samo jak latem (czekam tylko aż skończy grzać i tyknie przekaźnikiem).
Darz Bór!
Eskimos
Eskimos
-
stef23
- Bywalec
dzieki chlopaki,jesli chodzi o modul to chodzi o to co jest za zbiornikiem plynu spryskiwaczy ?! to czarne prawda? ale swoja droga to jezeli by ten sterownik byl walniety to swiecie by sie grzaly ?? bo tak jak pisalem wczesniej sie palila tylko ta zielona lampka,jakos nie zwracalem uwagi na to ze spirala sie nie pali jednak z rozruchem w mrozie nie bylo mniejszego problemu.dzieki jeszcze raz pozdrawiam !
Dodano: Nie Gru 19, 2010 10:53 pm
i jeszcze odarazu pozwole sie podpytac,czy istnieje jakas mozliwosc sprawdzenia bez wyciagania ktora swiecuszka nie grzeje? ja jak to mlodzik nie mam duzych funduszy i wolalbym sobie narazie wymienic pojedynczo nie sprawne swiece a pozniej zmienie komplet tylko chodzi mi jak to sprawdzic bez wyciagania,dziekuje za pomoc z gory
Dodano: Nie Gru 19, 2010 10:53 pm
i jeszcze odarazu pozwole sie podpytac,czy istnieje jakas mozliwosc sprawdzenia bez wyciagania ktora swiecuszka nie grzeje? ja jak to mlodzik nie mam duzych funduszy i wolalbym sobie narazie wymienic pojedynczo nie sprawne swiece a pozniej zmienie komplet tylko chodzi mi jak to sprawdzic bez wyciagania,dziekuje za pomoc z gory
-
borowik23
- Świeżak

- Seria: E34
- Model: 524d/td
- Rocznik: 1991
- Województwo: Mazowieckie
Ja tez troszeczke wróce do poprzedniego tematu - świece Beru - mogę polecic, naprawde, duża róznica - odpala wszystko tak jak trzeba 
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Eskimos, bo to są mity ludzi, którzy nigdy nie jeździli sprawnym dieslem i szkoda im kasy na prawidłową eksploatację. ;]
stef23, to czarne to obudowa skrzynki przekaźników, sam przekaźnik jest mniejszy i jest razem z innymi w środku.
Jeśli przekaźnik jest spalony, świece nie będą grzać (jak mają grzać, to właśnie przekaźnik je włącza i wyłącza). Ewentualnie może się spalić tak że grzeją cały czas - ale to raczej mało prawdopodobne no i dawno by się spaliły wszystkie. Sprawdź też przy pomocy kolegi
czy czasami nie ma gdzieś przebicia na kablach - kolega niech rusza przekaźnikiem, a Ty patrz czy grzeją świece. Jeśli tak, nie ruszaj już bo spalisz i sprawdź gdzie jest przerwanie. ;]
Nie da się sprawdzić świec bez wyciągania, auto sygnalizuje jedynie "jedna lub więcej". Jest na forum opisane jak sprawdzać świece oraz jak je wymienić. Świeca BERU to koszt ok. 35-40zł/szt. (więcej to zdzierstwo). Pojedynczych świec się nie opłaca wymieniać w starym komplecie, bo nie wiesz kiedy były wymieniane, ile już mają i czy grzeją jak trzeba. Wymienisz jedną, zaraz pójdzie Ci druga i znowu zabawa w wymianę. Proponuję poświęcić parę groszy.
U Ciebie kontrolka świec żarowych (zielona strzałka) nie świeci, kiedy co najmniej jedna ze świec jest przepalona. Druga kontrolka - zgodnie z instrukcją - może sygnalizować wodę w filtrze paliwa. Sprawdź obie sprawy. Sprawdź bezpiecznik świec (jeśli przepalony, prawdopodobnie któraś ze świec ma zwarcie do masy) oraz czy nie masz czasami jakiegoś cudaka z Alledrogo "na odpalanie".
borowik23, nie nabijaj bez sensu postów, bo to każdy może tutaj wpisać "ja też polecam".
Pozdro.
stef23, to czarne to obudowa skrzynki przekaźników, sam przekaźnik jest mniejszy i jest razem z innymi w środku.
Nie da się sprawdzić świec bez wyciągania, auto sygnalizuje jedynie "jedna lub więcej". Jest na forum opisane jak sprawdzać świece oraz jak je wymienić. Świeca BERU to koszt ok. 35-40zł/szt. (więcej to zdzierstwo). Pojedynczych świec się nie opłaca wymieniać w starym komplecie, bo nie wiesz kiedy były wymieniane, ile już mają i czy grzeją jak trzeba. Wymienisz jedną, zaraz pójdzie Ci druga i znowu zabawa w wymianę. Proponuję poświęcić parę groszy.
U Ciebie kontrolka świec żarowych (zielona strzałka) nie świeci, kiedy co najmniej jedna ze świec jest przepalona. Druga kontrolka - zgodnie z instrukcją - może sygnalizować wodę w filtrze paliwa. Sprawdź obie sprawy. Sprawdź bezpiecznik świec (jeśli przepalony, prawdopodobnie któraś ze świec ma zwarcie do masy) oraz czy nie masz czasami jakiegoś cudaka z Alledrogo "na odpalanie".
borowik23, nie nabijaj bez sensu postów, bo to każdy może tutaj wpisać "ja też polecam".
Pozdro.
siudek siudkowski
-
stef23
- Bywalec
''U Ciebie kontrolka świec żarowych (zielona strzałka) świeci, kiedy co najmniej jedna ze świec jest przepalona.'' Siudek tzn nie swieci jak co najmniej jedna jest przepalona ?! i jeszcze pomecze,ktory to bezpiecznik od swiec i gdzie sie znajduje ?! (sory za pytanie ale zoltodziob jestem
) rozumiem tez ze spirala oznacza wode w filtrze?! swiecacej spirali nigdy nie widzialem czyli to oznacza wode w filtrze,sory ze troche pogmatwalem ale tylko od was moge zaczerpnac fachowej wiedzy bez ingrencji mechaniorow pozdrawiam
Dodano: Nie Gru 19, 2010 11:30 pm
dodam tez ze slychac ''pykanie'' przekaznika tak jakby na wlaczenie i wylaczenie wlasnie z tamtej okolicy czyli mniemam ze wszytko jest wporzadku z tym sterownikiem ?
Dodano: Nie Gru 19, 2010 11:30 pm
dodam tez ze slychac ''pykanie'' przekaznika tak jakby na wlaczenie i wylaczenie wlasnie z tamtej okolicy czyli mniemam ze wszytko jest wporzadku z tym sterownikiem ?
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Jeśli Ci "pyka" to jest dobrze.
Żeby nie powtarzać się miliony razy, poszukaj na forum naprawdę. Przy okazji ściągnij sobie instrukcję obsługi i sam naprawiam BMW:
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=9&t=2209
Grzanie świec to grzanie świec (pomarańczowa spiralka). Jak silnik w 2.4 zimny to czekasz aż zgaśnie i wtedy jak jest mróz to czekasz jeszcze chwilę (możesz czekać aż "pyknie" przekaźnik wyłączający świece, jeśli jest naprawdę duży mróz). Powinna się zaświecić zielona kontrolka "gotowość do rozruchu", odpalasz. Nie mają one nic wspólnego z wodą w filtrze, tu chodzi o kontrolkę wtrysku. Na ciepłym pomarańczowa lampka grzania nie powinna się zaświecić, a od razu zielona "gotowość do rozruchu", można odpalać. Jak nie świeci się zielona kontrolka, znaczy się świeca lub świece uszkodzone.
Powodzenia.
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=9&t=2209
Grzanie świec to grzanie świec (pomarańczowa spiralka). Jak silnik w 2.4 zimny to czekasz aż zgaśnie i wtedy jak jest mróz to czekasz jeszcze chwilę (możesz czekać aż "pyknie" przekaźnik wyłączający świece, jeśli jest naprawdę duży mróz). Powinna się zaświecić zielona kontrolka "gotowość do rozruchu", odpalasz. Nie mają one nic wspólnego z wodą w filtrze, tu chodzi o kontrolkę wtrysku. Na ciepłym pomarańczowa lampka grzania nie powinna się zaświecić, a od razu zielona "gotowość do rozruchu", można odpalać. Jak nie świeci się zielona kontrolka, znaczy się świeca lub świece uszkodzone.
Powodzenia.
siudek siudkowski
-
stef23
- Bywalec
ok dzieki bardzo,czyli walcze z swiecami,jeszcze raz dzieki za poswiecony czas !