e36 TDS 96r. - czasami nie odpala, rozrusznik czy przewody?

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
jedrek61
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

e36 TDS 96r. - czasami nie odpala, rozrusznik czy przewody?

Post autor: jedrek61 »

Witam od pewnego czasu mam problem taki że raz na 100 razy odpalania dzieje się coś takiego. "wkładam kluczyk do stacyjki załącza się radyjko, panel nawiewu no i chce odpalić silnik i z pod maski słychać takie "pyk" i nic jak by rozrusznik nie reagował ale kontrolki nie przygasają radio gra normalnie." zdarza się tak tylko raz na jakiś czas ale trzeba coś z tym zrobić byłem u mechaników ale u nas są tacy mechanicy że szkoda słów dwóch powiedziało że serwis bmw a reszta żebym przyjechał jak całkiem padnie bo tak nie mogą zdiagnozować problemu. (normalnie śmiech na sali). proszę o pomoc może akurat ktoś kiedyś miał tai problem i wie jak go rozwiązać. Dodam że klemy sprawdzałem nie są zaśniedziałe czy coś. Pozdrawiam
jędruś
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Rozrusznik czy przewody? e36 TDS 96r.

Post autor: carl0s »

Jeżeli słychać cyknięcie spod maski, to znaczy, że elektromagnes popchnął zębatkę w stronę koła zamachowego, ale nie podał napięcia na sam silnik rozrusznika. Czyli najprawdopodobniej sam bendix masz już padnięty. Nie baw się w naprawy, kup na allegro rozrusznik po regeneracji. Nie są to duże pieniądze, a będziesz miał spokój. Ja u siebie zrobiłem ten błąd, że kupiłem używany i po miesiącu musiałem kupić następny.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
ODPOWIEDZ