e36 318TDS 1997 - jak się nagrzeje to słabnie

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
jaroblazej
Bywalec
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 730d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Śląskie
Kontakt:

Re: e36 318TDS 1997 - jak się nagrzeje to słabnie

Post autor: jaroblazej »

I co dalej? Po wymianie czujnika temp paliwa problem ustąpił??
U mnie podobnie się dzieje...
piratez
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: piratez »

wymienilem wszystkie czujniki i poprawa jest dopiero po ustawieniu dobrej dawki paliwa
Awatar użytkownika
jaroblazej
Bywalec
Kontakt:

Czyli czujniki były OK wystarczyła regulacja dawki paliwa??

Właśnie wróciłem od mojego mechanizatora i po podłączeniu kompa jest tak:
- wywala czujnik temp paliwa i na wykresie jest tak że raz pokazuje 10,3 st C, a za chwilkę 36,5 st C i zmieniają się obroty silnika, zmienia się też dawka paliwa z ok 4-4,5 mg przy pierwszym wskazaniu temp na 8mg przy drugim (początek wtrysku wtedy wskazuje 2,51 st do 3 st z haczykiem [skacze tak sobie]).
- wywala też EGR (tak z innej beczki) z tym, że mam zaślepiony czy zatem nie da się zrobić żeby nie wywalało EGR przy zaślepionym?

Jeśli chodzi o sam czujnik to mechanik powiedział, że czujnik jak pada to z reguły BUM i koniec, nie pokazuje nic, a mój raz działa raz nie... Możliwe żeby tak się zachowywał czy może coś jest na wiązce?

I jeszcze na pocieszenie zadzwonił do Boscha ze Skoczowa, że taki mam problem z tym czujnikiem (a robiłem u nich pompę ze dwa miesiące temu) i powiedzieli że w ramach gwarancji mi go wymienią. Mnie tylko obciążą za czujnik 50zł :)

Pozdrawiam!
N2O
Bywalec Wyjadacz
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Całkiem możliwe, że czujnik temp paliwa umiera w ten sposób - u mnie też różnie pokazywał jak był niesprawny, aż w końcu całkiem umarł.
Dla pewności wymień go.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
jaroblazej
Bywalec
Kontakt:

Dziś np od rana jeździ się super ale wczoraj kilka razy mi go zmuliło tak, że pod lekka górkę bez redukcji nie chciał się wdrapać... Jutro jadę go wymienić. Napiszę co i jak.
Pozdrawiam.

Hej.

Czujnik mam wymieniony jednak nie byłem jeszcze wpiąć się i zobaczyć jak on działa i jakie wartości teraz wskazuje.
Może i jest lepiej ale jakoś "na oko" małe zmiany czuję. No chyba, że tek błąd trzeba skasować żeby wszystko działało poprawnie?
Jutro po południu się umówiłem z mechanikiem odczytać wskazania.

Aha serwis ze Skoczowa NIC, absolutnie NIC mnie nie skasował za czujnik. Czujnik wraz z wymianą miałem GRATIS. Wszystko wzięli na siebie tak więc z czystym sumieniem można ich polecić oto ich wizytówka:

http://maps.google.pl/maps/place?oe=utf ... CFoQ4gkwBQ

Nie są tani bo za samo uszczelnienie pompy biorą 550zł ale jakość i podejście do klienta... Tak chciało by sie wszędzie załatwiać sprawy :) Oczywiście w dziale POLECAM też to napiszę!

Pozdrawiam

Witam raz jeszcze :)

Dziś skasowaliśmy błąd. Juz rano zwróciłem uwagę, że po odpaleniu temp ok 0 st C silnik miał obroty ok 1000rpm. Wcześniej tak nie było zawsze miał niższe czyli czujnik podawał wyższa wartość temperatury przez co obroty były niższe.
Tak więc myślę następny kłopot zażegnany :)
A odczyty kąta wtrysku i dawki uspokoiły się i mam kolejno 2,51 st WK i 6,89 mg na cykl tak więc jest bardzo dobrze :D

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ