Mam zalany olej syntetyczny 5w40 castrol edge.
Na 10tysiecy km wziol mi 0.5 litra oleju. Silnik ma przejechane 190tysiecy km, nie mam zadnych wyciekow z silnika.
Moje pytanie teraz, czy mam pozostac przy takim oleju czy zmienic na polsyntetyczny?
Pozdrawiam
Syntetyk w e36 318 TDS
Moderator: Moderatorzy
-
Rafalindeczka
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
Re: Syntetyk w e36 318 TDS
Olej masz zalany dobry (a w zasadzie prawidłowy jeśli chodzi o klasę oleju, bo castrol to szajs generalnie). Co do zużycia to jeśli Twój silnik wziął 0.5 litra na 10000 km, czyli gdzieś wcięło mniej więcej pół stanu między min i max na bagnecie - to wszystko mieści się w normie. BMW nie podaje co prawda jakie ubytki oleju są normalne a które nie, bo wszystko zależy od eksploatacji auta, ale nie powinieneś się takim zużyciem martwić.
U mnie od wymiany do wymiany silnik oleju nie "bierze", jednak mam wyciek którego jeszcze nie zlokalizowałem - w każdym razie mi ubywa 200 ml od wymiany do wymiany (u mnie odbywają się one w interwale 7500 - 8000 km). Olej jaki używam to Motul 8100 XCess.
Co do przechodzenia na semi-syntetyk - no Twoja decyzja - pamiętaj jednak, że ze względu na turbosprężarkę powinieneś stosować syntetyk, to raz, dwa - maskowanie ubytku oleju stosowaniem gęstszego, niepolecanego ze względu na klasę, to tylko chowanie trupa do szafy - lepiej rozpoznać problem i naprawić powód ubywania go z silnika. W wielkim skrócie - TDS to nie polonez, zalewanie gęstszego nic nie da.
U mnie od wymiany do wymiany silnik oleju nie "bierze", jednak mam wyciek którego jeszcze nie zlokalizowałem - w każdym razie mi ubywa 200 ml od wymiany do wymiany (u mnie odbywają się one w interwale 7500 - 8000 km). Olej jaki używam to Motul 8100 XCess.
Co do przechodzenia na semi-syntetyk - no Twoja decyzja - pamiętaj jednak, że ze względu na turbosprężarkę powinieneś stosować syntetyk, to raz, dwa - maskowanie ubytku oleju stosowaniem gęstszego, niepolecanego ze względu na klasę, to tylko chowanie trupa do szafy - lepiej rozpoznać problem i naprawić powód ubywania go z silnika. W wielkim skrócie - TDS to nie polonez, zalewanie gęstszego nic nie da.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
Rafalindeczka
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
Takiej odpowiedzi szukałem, także dziękuję za wypowiedź
Pozdrawiam
P.S Czy zmiana castrola edge 5w40 na motula 8100xcess 5w40 może jakoś wpłynąć negatywnie na prace silnika, tzn mam na myśli to że lany był castrol a teraz zostanie zalany motul ?
Pozdrawiam
P.S Czy zmiana castrola edge 5w40 na motula 8100xcess 5w40 może jakoś wpłynąć negatywnie na prace silnika, tzn mam na myśli to że lany był castrol a teraz zostanie zalany motul ?
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
Nie ma prawa nic się stać. To tak jakbyś się przesiadł z malucha do bmw - może być tylko lepiej. Jedyne co polecam zrobić, to porzadnie wypłukać silnik odpowiednią płukanką do tego przeznaczoną. Znajdziesz na allegro pełno tego typu produktów, polecam Motula lub LiquiMoly.
None of you seem to understand...