[E34] 524TD - zgasła i nie chce odpalić
Moderator: Moderatorzy
-
SHITERS
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 524d/td
- Rocznik: 1988
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
[E34] 524TD - zgasła i nie chce odpalić
Witam. Jestem nowy na tym forum. Ale mam nadzieje ze chociarz troszke mi pomożecie zeby wkrzesić piąteczke. Otóż problem jest taki. Autko kupilem z miesiac temu jezdzilem w trasy po 600 km i nigdy problemu zadnego nie było. Auto kupilem od starszego pana który naprawiał ja w serwisie bmw w białymstoku (5tys temu rozrząd, regeneracja turba, oleje i filtry) nigdy nie sie nie działo. Aż tu nagle podczas jazdy po miescie (pracowala okolo 20 min) zgasła. Paliwa napewno jest . Prubuje ja odpalać to łapie ale nie odpala a jak odpali to po 1 sekundzie odrazu gasnie. Nigdy nie mialem diesla i przesiadłem się z 2.0 e30. Tak wiec nie wiem co może być. I nie wiem od czego mogę zaczać poszukiwania usterki. Jedynie zauwarzylem sparciały przewód do pompy wtryskowej i lekko załamany mógł łapać powietrze i sie zapowietrzyc. Wymienilem ten przewód jak i również od powrotu. Sprawdzilem też że pompka w baku burczy czyli pracuje ale nie wiem czy podaje paliwo. Prosze o jakąkolwiek pomoc. Bo bunia stoi w garazu i jestem odciety od swiata...
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Re: e34 524td - zgasła i nie chce odpalić
Witamy na forum.
Pierwsze to jak zwykle, do znudzenia mogę Cię odesłać do lektury forum i tego działu w którym napisałeś. :] To po pierwsze.
Po drugie - opisz coś więcej jak się zachowuje silnik, rozumiem że rozrusznik kręci normalnie? Jak zapali to krztusi się czy jakieś niezidentyfikowane "stuki puki"? Czy jak odpali to dymi, jeśli tak to jaki kolor dymu? Czy przewód filtr-pompa jest oryginalny, czy nie ma tam magicznego "zaworka zwrotnego"? Tyle jeśli chodzi o dopytanie ogólne.
Natomiast co można powiedzieć, jeśli wszystko jest w porządku, rozrząd nie rzęzi, paliwo jest, pompa ustawiona a na komputerze nie ma błędów - jedyne co mi przychodzi na myśl to paliwo. Zatem albo w baku na sitku nagle jakiś syf się zalęgnął, albo w filtrze paliwa pod maską, albo spora nieszczelność. Zaglądałeś pod auto czy gdzieś nie wycieku ropy? Czy w okolicach filtra, króćców podstawy filtra nie leje się gdzieś? Czy w przewodzie filtr-pompa jest powietrze czy paliwo? To należy spokojnie sprawdzić, żeby nie grzebać bez sensu dalej.
To że pompka "burczy" nie znaczy że pracuje (tak mi kiedyś mówiła nauczycielka w technikum - to że Pan coś burczy, nie znaczy że Pan mówi). Najprościej byłoby odpiąć przewód wchodzący do filtra (z baku) i kluczyk przekręcić na zapłon. Na zapłonie pompka w baku pompuje paliwo, będziesz wiedział czy po tej stronie jest wszystko ok. Jeśli paliwo nie poleci, otwieraj bagażnik, klapka koszyka pompki w górę i trzeba sprawdzić czy to syf, pęknięcie, przewody czy pompka (oczywiście pod warunkiem, że przewody paliwowe np. nie przegniły na długości). Jeśli poleci - sprawdź ZA filtrem, tak samo, wyeliminujesz sam filtr. Jeśli wszędzie będzie paliwo ok, to szukać trzeba dalej po stronie silnika. Ale mam nadzieję, że dalsza część wiedzy w tym momencie jest zbędna.
Daj znać jak już sprawdzisz. Powodzenia.
Pzdr.
Pierwsze to jak zwykle, do znudzenia mogę Cię odesłać do lektury forum i tego działu w którym napisałeś. :] To po pierwsze.
Po drugie - opisz coś więcej jak się zachowuje silnik, rozumiem że rozrusznik kręci normalnie? Jak zapali to krztusi się czy jakieś niezidentyfikowane "stuki puki"? Czy jak odpali to dymi, jeśli tak to jaki kolor dymu? Czy przewód filtr-pompa jest oryginalny, czy nie ma tam magicznego "zaworka zwrotnego"? Tyle jeśli chodzi o dopytanie ogólne.
Natomiast co można powiedzieć, jeśli wszystko jest w porządku, rozrząd nie rzęzi, paliwo jest, pompa ustawiona a na komputerze nie ma błędów - jedyne co mi przychodzi na myśl to paliwo. Zatem albo w baku na sitku nagle jakiś syf się zalęgnął, albo w filtrze paliwa pod maską, albo spora nieszczelność. Zaglądałeś pod auto czy gdzieś nie wycieku ropy? Czy w okolicach filtra, króćców podstawy filtra nie leje się gdzieś? Czy w przewodzie filtr-pompa jest powietrze czy paliwo? To należy spokojnie sprawdzić, żeby nie grzebać bez sensu dalej.
To że pompka "burczy" nie znaczy że pracuje (tak mi kiedyś mówiła nauczycielka w technikum - to że Pan coś burczy, nie znaczy że Pan mówi). Najprościej byłoby odpiąć przewód wchodzący do filtra (z baku) i kluczyk przekręcić na zapłon. Na zapłonie pompka w baku pompuje paliwo, będziesz wiedział czy po tej stronie jest wszystko ok. Jeśli paliwo nie poleci, otwieraj bagażnik, klapka koszyka pompki w górę i trzeba sprawdzić czy to syf, pęknięcie, przewody czy pompka (oczywiście pod warunkiem, że przewody paliwowe np. nie przegniły na długości). Jeśli poleci - sprawdź ZA filtrem, tak samo, wyeliminujesz sam filtr. Jeśli wszędzie będzie paliwo ok, to szukać trzeba dalej po stronie silnika. Ale mam nadzieję, że dalsza część wiedzy w tym momencie jest zbędna.
Daj znać jak już sprawdzisz. Powodzenia.
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
SHITERS
- Bywalec
Hmm nie powiem jak sie zachowuje silnik bo nie wiem bo nie odpala a przez sekunde czasu jego pracy nie uslysze. Żadnego stunania i pukania nie ma. jedynie na zaplonie tak cichutko burczy pompa wtryskowa. ale chyba tak było od poczatku jak ja mialem. przewod filtr pompa wymieniony bo był stary i bardzo miekki. I sa 2 zaworki zwrotne. od filtra do pompy i od powrotu. a pompka podaje paliwo na góre bo sprawdzalem tak wiec nie wiem co jest ;/ zaraz pójde do garazu i sprawdze na krótko. [butelka ropy i prosto do pompy wtryskowej]. jesli odpali to szukac winy w przewodach pompka -> filtr dobrze mowie? Z góry dzieki za pomoc. Pozdrawiam
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
"Burczy" to raczej nie pompa wtryskowa :] tylko albo świece albo pompka paliwa w baku. Opisałem jak sprawdzić, bo należy sobie życie ułatwiać a nie utrudniać (jak sam widzisz to, że "pompka podaje paliwo na górę" nic Ci nie dało... w sumie to jaką "górę"?
). Test butelki jak najbardziej - i tak jak napisałeś, jeśli z butelki do pompy odpali bezproblemowo to szukać należy w układzie zasilania paliwa bak->filtr paliwa. Czy pompa wtryskowa czasami nie jest cała spocona od dołu?
Jednak skoro są 2 zaworki zwrotne namodzone, znaczy się albo wcześniej już ktoś miał poważne problemy z nieszczelnością (pytanie czy układu czy pompy), albo ktoś naczytał się for i nie do końca wiedział co z tym zrobić. ;] Życzę tej drugiej sytuacji.
Pzdr.
Jednak skoro są 2 zaworki zwrotne namodzone, znaczy się albo wcześniej już ktoś miał poważne problemy z nieszczelnością (pytanie czy układu czy pompy), albo ktoś naczytał się for i nie do końca wiedział co z tym zrobić. ;] Życzę tej drugiej sytuacji.
Pzdr.
siudek siudkowski
-
SHITERS
- Bywalec
zaworki zamontowal jakis mechanik tego dziadka. bo paliwo sie cofało i z rana trzeba bylo dluzej pokrecic zeby odpalila. jedli dobrze zapamietałem
pompa jest sucha. i jestem pewny ze z pompy ten dzwiek dochodzi bo sie przysluchwialem. znajomy co ma tds'a powiedzial ze moze w pompie wtryskowej padl "elektro[cos]" sory ale nie pamietam dokladnie i nie chce Cie wprowadzic w błąd. dobra przebieram sie i ide do garażu. Wieczorem zdam relacje z moich działań. Pozdrawiam 
-
MAJEN
- Świeżak

- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
elektrozawór na 100 jestem pewien kumpel ma taki sam motor jak twój tylko w e30 u niego też kiedys wysiadł a u mnie wcześniej ale ja dałem pompe do remontu bo już się z niej lało
MAJEN
- jaroblazej
- Bywalec
- Seria: E38
- Model: 730d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Śląskie
- Kontakt:
Kurde ostroSHITERS pisze:I sa 2 zaworki zwrotne
- raven_1983
- Ekspert

- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Taka luźna myśl...
"Auto kupilem od starszego pana który naprawiał ja w serwisie bmw w białymstoku (5tys temu rozrząd, regeneracja turba, oleje i filtry) nigdy nie sie nie działo."
oraz
"zaworki zamontowal jakis mechanik tego dziadka. bo paliwo sie cofało i z rana trzeba bylo dluzej pokrecic zeby odpalila."
Widzę pomiędzy tymi dwoma cytatami bardzo dużą różnicę... więc był to "jakiś" mechanik czy ASO BMW? (tyle dla mnie oznacza serwis BMW...)
Już na początku zaskoczyło mnie stwierdzenie, że wężyk do pompy (z zaznaczeniem, że nie przelew) był sparciały... jak plastikowy wężyk może być sparciały i lekko złamany... albo jest złamany albo nie jest...
Najprawdopodobniej tak jak opisał powyżej MAJEN będzie to elektrozawór odcięcia paliwa, jednak... możliwości jest kilka:
a) uszkodzony elektrozawór (nie otwiera);
b) uszkodzone sterowanie - brak napięcia na elektrozaworze (uszkodzenie przewodu), lub brak sygnału ze sterownika (sytuacja bardzo zawiła);
c) uszkodzony nastawnik lub brak odczytu prędkości obrotowej silnika (padły by 2 czujniki... położenia wału i wtrysk sterujący).
Zacznij od najprostszego - sprawdź czy na elektrozaworze pojawia się napięcie.
"Auto kupilem od starszego pana który naprawiał ja w serwisie bmw w białymstoku (5tys temu rozrząd, regeneracja turba, oleje i filtry) nigdy nie sie nie działo."
oraz
"zaworki zamontowal jakis mechanik tego dziadka. bo paliwo sie cofało i z rana trzeba bylo dluzej pokrecic zeby odpalila."
Widzę pomiędzy tymi dwoma cytatami bardzo dużą różnicę... więc był to "jakiś" mechanik czy ASO BMW? (tyle dla mnie oznacza serwis BMW...)
Już na początku zaskoczyło mnie stwierdzenie, że wężyk do pompy (z zaznaczeniem, że nie przelew) był sparciały... jak plastikowy wężyk może być sparciały i lekko złamany... albo jest złamany albo nie jest...
Najprawdopodobniej tak jak opisał powyżej MAJEN będzie to elektrozawór odcięcia paliwa, jednak... możliwości jest kilka:
a) uszkodzony elektrozawór (nie otwiera);
b) uszkodzone sterowanie - brak napięcia na elektrozaworze (uszkodzenie przewodu), lub brak sygnału ze sterownika (sytuacja bardzo zawiła);
c) uszkodzony nastawnik lub brak odczytu prędkości obrotowej silnika (padły by 2 czujniki... położenia wału i wtrysk sterujący).
Zacznij od najprostszego - sprawdź czy na elektrozaworze pojawia się napięcie.
-
SHITERS
- Bywalec
Temat do zamkniecia. Pompka za małe ciśnienie dawała. po jej wymianie i usunieciu zaworków zwrotnych bawarka żyje;) Dzieki za pomoc 
Aso zajmowało sie gróbszymi sprawami jak rozrzad u turbina. a miał specjalnie jechac 120 km do białego zeby zaworki zamontowali.? Dał do suwalskiego mechanika specjalizujacego sie dieslami. Pozdrawiam.raven_1983 pisze:Taka luźna myśl...
oraz
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Hehe, czyli rozumiem że jednak burczała ale na tym się kończyło? :] Wymieniłeś na nową czy robiłeś tą?
Fajno że się udało bez większych kosztów. Pzdr.
Fajno że się udało bez większych kosztów. Pzdr.
siudek siudkowski
-
SHITERS
- Bywalec
Kolega ma 325tds'a na częśći. I za butelkę wódki którą razem z nim wypiłem stałem sie posiadaczem owej nowej pompki
a Tak przy okazji jakby ktos cos potrzebował do e36 to pisać na priv bądz kom 789212836;) bo kolega oddaje cześći za pół darmo. Pozdrawiam 
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Myślę, że lepiej się do Ciebie nie odzywać kolego... bo jak tak wszyscy zaczną od niego brać części to będziemy mieli pół forum na wytrzeźwiałce, a on sam dostanie zapaści alkoholowej. ;] Pozdrawiam.
siudek siudkowski