[e39] - intensywne zmywanie "S" ---> spryski lamp

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Manolito77
Moderator
Moderator
Seria: F07-18
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2011
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

[e39] - intensywne zmywanie "S" ---> spryski lamp

Post autor: Manolito77 »

Witam.
Wczoraj próbowałem podłączyc swoje spryskiwacze ksenonów/pompkę wysokiego ciśnienia pod przycisk intensywnego zmywania w manetce (wymiana mojej manetki na taką z przyciskiem "S") - obecnie mam spięte na sztywno ze sobą obie pompki ale z perspektywy czasu takei rozwiązanie mi nie pasuje (duże zużycie płynu, za każdym razem pryskające spryski lamp więc i maska uwalona płynem nawet jak na dworze sucho a np auto świezo umyte).
Tak więc:
Samej manetki nie podłączyłem bo okazało się, że skombinowałem niewłaściwą - od przedlifta. Ale żeby nie marnowac czasu to podciągnąłem już potrzebne kable oraz zrobiłem sobie już instalację do podpięcia z wykorzystaniem gniazda bezpiecznika oraz przekaźnika (aby nie popalic mikrostyków w przycisku "S").

Rozebrałem obudowę kierownicy - demontaż jest dośc łatwy więc nie będę się rozpisywał.
Obecnie już wizualnie widac różnice w manetce przedliftowej i poliftowej. Różnią się przede wszystkim sposobem montażu - przedliftowa jest na wcisk/zatrzaski. Poliftowa jest na 3 śruby - są w niej uszy (poniżej zdjęcia to pokazują).
Moja manetka:
Obrazek

Manetka, którą miałem na podmianę (przedliftowa, mająca też inny układ PINów niż moja):
Obrazek

Teraz kwestia odnośnie manetki poliftowej. W mojej układ pinów w gnieździe manetki jest taki:
Obrazek

Tu zdjęcie mojej kostki auta wchodzącej w manetkę (położenie kostki jest takie, jak wyżej umieszczone zdjęcie wejścia w manetce):
Obrazek

Widac, PIN 6 i 7 są obsadzone kablami - miałem informację, że to właśnie te PINy zwierają/uruchamiają intensywne zmywanie. U mnie są one obsadzone. :-?
Dodatkowo widac, że wolny jest PIN nr 1 (lewy górny) - nie idzie do niego żadnej kabel w kostce ale sam pin jest.
Czy to znaczy, że w poliftowej manetce PINy odpowiedzialne za uruchamianie "S"ki są w innym miejscu? Które to są? Może ktoś ma zdjęcie PINów z manetki poliftowej, ewentualnie zdjęcie kostki z auta poliftowego z intensywnym zmywaniem.

Jak pisałem, udało mi się przynajmniej przeciągnąc przewód z kabiny do komory silnika i dalej pod puszkę prawego filtra kabinowego - jak będę miał już manetkę podepnę to tylko do pompki w nadkolu. Przewód przeciągnąłem przez gumową zaślepkę, którą to już zresztą przeciągnięty był kabelek od alarmu, który dokładałem jak kupiłem auto. OCzywicie miejsce to obłożyłem silikonem, żeby mi tam żadna woda między kablami nie leciała itp. Sam przewó jest odpowiednio przypięty trytykami do kabelka alarmu oraz obudowy podszybia gdyż wiszący luźno mógłby byc zgarnięty przez ramię kręcącej się wycieraczki.
Obrazek

Żeby nie zmarnowac dnia, wykonałem już instalację gotową do połączenia manetki z instalacją, przekaźnikiem i pompką. Schemat wygląda tak:
Obrazek

Sama instalacja wygląda tak (wolny PIN jest na + do pomki - kabel już przeciągnięty i czeka pod kolumną kierownicy na manetkę). Plus wezmę z klemy od aku - tej przy silniku (nie będę kombinował z podpinaniem pod światła itp). Oczywiście na kablu z plusem idącym od AKU dałem bezpiecznik (5A - ponoc wystarczy, można dac 10A) żeby się nic nie sfajczyło:
Obrazek

Mam nadzieję, że schemat jaki zrobiłem na szybko komuś pomoże jeśli będzie chciał tak podpiąc spryski pod przycisk "S" w podmienionej manetce.

Na koniec moje pytania:
1. Które PINy w manetce POLIFTOWEJ odpowiadają za uruchamianie "S"ki?
2. Czy przycisk "S" zwiera masę? (tak by wynikało ze schematów). Czyli wystarczy podpiąc kabelek pod jeden PIN zwierający masę i wyprowadzić go dalej na przekaźnik i tak dalej wg schematu?
3. Czy do zdjęcia manetki POLIFTOWEJ konieczne jest zdjęcie kierownicy? Czyli z tyłu kierownicy trzeba odkręcic śrubki mocujące i powinna zejśc bez problemu przednia pokrywa i tak dalej (po wcześniejszym odpięciu AKU oczywiście)?

Pzdr.
http://aso-bmw.pl/?src=link&ref=MJqK0dn3YdKMOucL - czesci oryginalne i zamienniki w dobrych cenach, rabaty, promocje. Polecam.

https://golead.pl/p/shcr/QmfL/KT0e - wszystko inne.
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Re: [e39] - intensywne zmywanie "S" ---> spryski lamp

Post autor: Dimo »

Ad2.Tak,załącza do masy i powoduje zadziałanie cewki (coil=cewka) w przekaźniku,która przyciąga zwore powodując załączenie prądu zasilającego-w tym przypadku pompki sprysków.
W kwestii bezpiecznika-jaka jest moc takiej wysokociśnieniowej pompki? Bo ten bezpiecznik starczy do ok.60W.
A jakbyś miał ochote "popchnąc" tą przedliftową manetke-daj znac :)
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
Manolito77
Moderator
Moderator
Seria: F07-18
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2011
Województwo: Dolnośląskie

Re: [e39] - intensywne zmywanie "S" ---> spryski lamp

Post autor: Manolito77 »

Dimo pisze:Ad2.Tak,załącza do masy i powoduje zadziałanie cewki (coil=cewka) w przekaźniku,która przyciąga zwore powodując załączenie prądu zasilającego-w tym przypadku pompki sprysków.
W kwestii bezpiecznika-jaka jest moc takiej wysokociśnieniowej pompki? Bo ten bezpiecznik starczy do ok.60W.
A jakbyś miał ochote "popchnąc" tą przedliftową manetke-daj znac :)
Co do manetki przedliftowej to o tylę Ci nie pomogę, że mam ją obecnie na zasadzie wypożyczenia - dopiero jakbym ją zamontował i by działało to wtedy bym za nią zapłacił (dostałem ją od jednego forumowicza z bmw5er, który bywa we Wro i mi ją podrzucił).
W kwestii bezpiecznika to szczerze mówiąc nie wiem ile W ma pompka oryginalna od wysokiego ciśnienia. Najwyżej na wszelki wypadek wrzucę bezpiekę 10A (niby w sklepie elektronicznym jak powiedziałem do czego to ma byc to stwierdzili, że 5A powinno spokojnie dac radę). Najwyżej się spali bezpieka i wtedy dam 10A.
Teraz pozostała mi już kwestia rozkminienia który dokładnie PIN w manetce poliftowej odpowiada za zwarcie masy po naciśnięciu przycisku "S". Z tego co widzę to w mojej manetce wolny jest PIN nr 1 bo nie ma do niego żadnego kabelka podpiętego w kostce. Z kolei te PINy, które wskazywane są na forach jako uruchamiające intensywne zmywanie w kostce PRZEDliftowej, u mnie są zajęte już kabelkami.
Pzdr.
http://aso-bmw.pl/?src=link&ref=MJqK0dn3YdKMOucL - czesci oryginalne i zamienniki w dobrych cenach, rabaty, promocje. Polecam.

https://golead.pl/p/shcr/QmfL/KT0e - wszystko inne.
ODPOWIEDZ