[E34] TDS cisnienie w ukladzie

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Mecenas
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

[E34] TDS cisnienie w ukladzie

Post autor: Mecenas »

Witam,

jakis miesiac temu mialem problemy z grzaniem sie auta, zrobilem nastepujace rzeczy: wymiana visco, termostatu, pompy wody, wyczyszczona chlodnica przeplukany caly uklad chlodzenia wymieniony korek i ostatnio z ciekawosci z rana chcac zobaczyc stan plynu odkrecajac korek zobaczylem ze dalej trzyma cisnienie po calej co moge zrobic teraz? jezdze tak nie odkrecam go.
Doradca d/s odszkodowan.

2) przed zimą sprawdzisz stan akumulatora swej Niuni, świec żarowych, rozrusznika i alternatora, a kąt wtrysku u zegarmistrza nastroisz - wtedy rozruchów się zimnych nie boisz.
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Re: [E34] TDS cisnienie w ukladzie

Post autor: Tomek 85 »

Po odkręceniu korka (np po nocy) na zimnym ma być podciśnienie, na zagrzanym nadciśnienie.
Korek odpowiedzialny jest za utrzymanie stałego ciśnienia w układzie chłodzenia o ile dobrze pamiętam ma wynosić 2 bar-y.
Zdarza się że ulega uszkodzeniu i nie utrzymuje w układzie żądanego ciśnienia-kwalifikuje sie do wymiany.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mecenas
Bywalec

To może i dobfze jest co bardzo ulżyło mi :) a że jest mokre wokół korka czyli mozna sie domyslec ze troszke sadzi chodz nie jestem pewny

dodam ze dzisiaj po nocnym postoju dymil na bialo zle?
Doradca d/s odszkodowan.

2) przed zimą sprawdzisz stan akumulatora swej Niuni, świec żarowych, rozrusznika i alternatora, a kąt wtrysku u zegarmistrza nastroisz - wtedy rozruchów się zimnych nie boisz.
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004

Post autor: tdbezs »

Witam,
jeżeli chodzi o ciśnienie w układzie chłodzenia po nocy, to wydaje mi się, że jednak nie powinno go tam być. Miałem tak właśnie w moim aucie, niestety skończyło się na spawaniu głowicy, od tego zabiegu po nocy nie ma w układzie ciśnienia, węże na zimnym silniku powinny być miękkie... :(
Awatar użytkownika
mare36ks
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Województwo: Mazowieckie

Post autor: mare36ks »

Mecenas obawiam sie ze jednak nie ma sie co cieszyc, poobserwowac i raczej szykowac ze 2 kola...
a plynu ubywa? jak nie to troche pojezdzisz ale czesciej musisz kontrolowac

jak jeszcze poddymia na bialo mocniej to moge sie o krate browarow zalozyc ze glowica :?
Awatar użytkownika
Mecenas
Bywalec

Rano to naprawde dymi. Korka nie odkrecam bo jak odkrece to plyn mi wywali ;/ teraz to jezdze tylko gdzie musze...
zrobilbym tylko boje sie go trzymac bo zrobie a za miesiac znowu to samo tylko juz problem w czym innym chyba pb jednak kupie, a mam tego tdsa od nie dawna
Doradca d/s odszkodowan.

Awatar użytkownika
dober
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Województwo: Łódzkie
Kontakt:

Post autor: dober »

Rano każdy dymi na biało, bo to para.
Awatar użytkownika
mare36ks
Bywalec

Post autor: mare36ks »

zalezy czy troche dymi czy jak parowoz, w tym wypadku pewnie parowoz...
Awatar użytkownika
Mecenas
Bywalec

mare36ks pisze:zalezy czy troche dymi czy jak parowoz, w tym wypadku pewnie parowoz...
trudno jest mi okreslic nie wiem jak to jest w tds-ie... ale wedlug mnie za mocno
Doradca d/s odszkodowan.

Tomek 85
Bywalec Gadulec

Koncert życzeń.
Ubywa Ci płynu? Płyn nie przedostaje się do oleju?
Z domysłów wynika że -coś się dzieje
Obrazek
Awatar użytkownika
Mecenas
Bywalec

Tomek 85 pisze:Koncert życzeń.
Ubywa Ci płynu? Płyn nie przedostaje się do oleju?
Z domysłów wynika że -coś się dzieje
do oleju na pewno nie, czy ubywa nie wiem nie odkrecalem korka bo wywali plyn
Doradca d/s odszkodowan.

Tomek 85
Bywalec Gadulec

Na zimnym ?? :roll:
Po odpaleniu jeśli kompresja idzie w układ chłodzenia - zgodze się że wywala płyn.
Jeśli go nie ubywa jest duże prawdopodobieństwo że to tylko uszczelka głowicy, lecz warto było by oddać głowice do sprawdzenia szczelności.
Obrazek
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: raven_1983 »

Jak wszystko ok to nawet na gorącym silniku można powoli korek odkręcić i nic nie wypłynie...
Awatar użytkownika
Mecenas
Bywalec

tylko ze mi i po nocy sadzi w gore,

a powoli moge odkrecic? czy sie zapowietrzy?
Doradca d/s odszkodowan.

Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

Mozesz odkrecic. Przy odkrecaniu korka na odpalonym i zgaszonym silniku nic nie ma prawa Ci sie zapowietrzac,spokojnie.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Czytam sobie i oczom nie wierzę. ;]

Generalnie musisz chyba zrozumieć wpierw o czym piszesz, zanim zaczniesz pytać dalej. Pomyśl, czy jesteś w stanie zapowietrzyć jakiekolwiek naczynie, odkręcając korek który jest u samej góry tegoż naczynia? Układ chłodzenia w m51 zaprojektowany jest tak, że najwyższym punktem jest zbiorniczek wyrównawczy, a w korku zbiorniczka jest zaworek bezpieczeństwa (w razie bardzo wysokiego ciśnienia upuszcza). Po wymianie płynu w m51 ten układ RÓWNIEŻ się odpowietrza (wbrew kolejnej zmyślnej obiegowej opinii). Odpowietrzasz odkręcając korek, odpalając silnik i włączasz nawiew na 4 wpierw na zimnym, następnie ustawiasz maksymalnie na gorące (otwierasz nagrzewnicę) i tak samo zostawiasz - zależnie od szkoły czy tam upodobań, całość trwać może 10-20-30min. Po takim zabiegu widzisz czy trzeba dolać czy nie, ewentualnie później po przejażdżce dolewasz do stanu, zakręcasz korek i zapominasz o układzie chłodzenia...do następnego serwisu lub do jakichś niepokojących objawów.

Zatem korek zbiorniczka możesz odkręcić zarówno na odpalonym jak i zgaszonym silniku, ciepłym jak i zimnym - jedynie przy ciepłym należy ostrożnie to zrobić, powoli upuszczając ciśnienie, najlepiej w rękawiczce (to zwykłe myślenie, nie mechanika samochodowa). Nie ma fizycznej możliwości, żeby "ciśnienie wywaliło Ci płyn na zimnym silniku" z prostej przyczyny - na zimnym silniku w układzie nie ma ciśnienia. :] Tak samo ciśnienie naturalnie jest upuszczane awaryjnie przez korek, do tego należy dodać zjawisko fizyczne zwane skraplaniem przy różnicy temperatur - zbiorniczek wyrównawczy w zimę potrafi cały być mokry, a wcale nie oznacza to wycieków. :] Tyle jeśli chodzi o prawidłowo pracujący i sprawny układ.

Jeśli masz bardzo wysokie ciśnienie w układzie, termostat i pompę wody sprawne, a chłodnica w pełni drożna - wnioski raczej kierują nas do głowicy (gdyż innych możliwości zwyczajnie nie ma, chyba że elektrozawory ogrzewania czy pompka elektryczna przy nich są czymś zapchane :D). Jeśli w oleju nie ma kaszy, oleju nie ubywa, a płyn nie znika - kierujemy się raczej do uszczelki. Czy płyn jest czysty, nie jest zabrudzony, nie ma ciemnego koloru? Do sprawdzenia czy ubywa płynu chłodzenia nie musisz odkręcać korka, bo po co. :D Na zbiorniczku są wskaźniki poziomu, zbiorniczek jest przeźroczysty, a płyn kolorowy - patrzysz i widzisz. ;] Jeśli masz takie wysokie ciśnienie, to może Ci ubywać płynu i od samego ciśnienia (zaworek bezpieczeństwa), zatem to też nie tak szybko z wnioskami.

Pytania:
- czy na korku oleju olej jest czarny czy ma jakieś kremowe miejsca (lub widać "kaszkę" w pobliżu wlewu oleju)?
- czy płyn jest czysty czy brudny, czy zmienił kolor?
- czy ubywa płynu chłodzenia lub oleju (tego drugiego często trudno zaobserwować, bo nie wiadomo od czego i nie wiadomo ile)?
- czy NA PEWNO układ jest drożny, jak wygląda strumyczek na powrocie?
- czy węże od chłodnicy są gorące/zimne i twarde/miękkie, gdzie i kiedy? :]

Co do dymienia - dopóki dym nie jest czarny jak smoła, mocno brudny albo niebieski i trąci olejem naprawdę nie masz się co przejmować zanadto. Jest sporo powodów dlaczego diesel w zimę zadymi przy odpalaniu i również może dymić mocniej lub słabiej. Jakie paliwo zatankujesz, w jakim stanie świece są, czy filtr paliwa nowy, czy powietrza drożny, czy pompka paliwa w baku sprawna - to wszystko również może mieć wpływ na kopcenie silnika po odpaleniu. Dlatego najlepiej takie refleksje rozwiewać po porządnym serwisie, gdzie masz pewność co do takich prozaicznych spraw i naprawdę Cię zjawisko niepokoi. Jeśli dym jest w miarę czysty, a dymienie ustępuje razem z odjazdem z parkingu... zrób serwis i sprawdź, czy Twój problem sam się nie rozwiąże. :]

Pozdrawiam i powodzenia.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
Mecenas
Bywalec

Nie znam sie na tds-ach mowili zeby nie odkrecac bo sie zapowietrzy to nie odkrecam ;/

ja tu nie mam do kogo z tym autem pojehac, jutro rano pojde i wszystko zobacze

Dodano: 27 Gru 2011 18:07
a jesli rzuca silnikiem (drzy) na biegu jalowym to co to moze byc? bo ja przymierzam sie do dwumasa?

Wojtek_blekitny: Poczytaj o dawce paliwa, jej sprawdzeniu i właściwych wartościach. Serdecznie zapraszam do działu: TECHNIKA, forum: TDS, subforum: UKŁAD PALIWOWY :)

Dodano: 27 Gru 2011 18:54
odkrecilem powoli korek plyn normalnego koloru zakrecilem przejechalem i h** znowu do cholery to samo zaczela sie grzac jakbym wiedzial to bym go nie odkrecal
Doradca d/s odszkodowan.

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: raven_1983 »

Jak by to miało jakikolwiek związek z odkręceniem korka to byśmy napisali "nie odkręcaj".

Nie jest możliwe zapowietrzenie w E34 TDS silnika poprzez odkręcenie korka na zbiorniku wyrównawczym.
Awatar użytkownika
Mecenas
Bywalec

to czego mi sie teraz grzeje? czy juz koniecznoscia jest rozbiorka glowicy?
Doradca d/s odszkodowan.

Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Mecenas pisze:to czego mi sie teraz grzeje?
To, że akurat trzasłeś drzwiami jak zaczęło się trzęsienie ziemi nie oznacza, że drzwi są winne. :]

1. Rozmawiamy o silniku m51. Korek nie ma żadnego znaczenia w kwestii zapowietrzenia - zapowietrzyć można przy jakiejś nieszczelności lub po zlaniu i zalaniu płynu (nagrzewnica). Nie ma innych prawd, koniec kropka - jeśli ktoś twierdzi inaczej, to niech łaskawie to wyjaśni, bo akuratnie gada bzdury.
2. Wpierw rozwiąż kwestie z układem chłodzenia silnika, następnie wyreguluj pompę wtryskową, zanim zaczniesz przymierzać się i kupować nowe koło zamachowe za 1500zł. Poza tym pamiętaj proszę zasadę "jeden temat = jeden problem". O drganiach, bujaniu, szarpaniu (to są trzy zupełnie różne zjawiska) jest na forum sporo, tak jak Wojtek zwrócił Ci uwagę. Jeśli taką poradę usłyszałeś od tego samego człowieka co kazał Ci nie odkręcać korka, bo zapowietrzysz - to proponuję jednak wstrzymać się i zweryfikować problem jeszcze raz. Na forum masz dużo pomocnych informacji.
3. W poprzednim poście zadałem Ci 5 pytań, odpowiesz na nie? Czy mamy nadal wróżyć z kryształowej kuli? Jest prawdopodobne, że to uszczelka lub mikropęknięcie głowicy na kanalikach, ale zanim ruszy się głowicę (i tym samym można zacząć niemiłe przygody) warto jednak sprawdzić inne kwestie. Sporo już zrobiłeś jak wynika z pierwszego postu - zatem pozostaje weryfikacja.

Dodam jeszcze trzy pytania:
- jak wymieniałeś pompę wody, w jakim stanie była stara? Czy wirnik był cały?
- kiedy silnik się przegrzewa i jak to wygląda (na wysokich obrotach, na jałowych, gwałtownie rośnie temperatura czy tylko wychyla się kawałek)? Czy po tych wymianach cokolwiek się zmieniło?
- jakiej marki były te 3 części które wymieniłeś i czy były nowe?

Z ciekawostek - nie wiem czy wszystkie korki w e34 miały zaworki bezpieczeństwa, ale spotkałem się kiedyś z jakimś korkiem z benzyny, który takowego nie posiadał (nie był co prawda OE, ale w dawcy podobno jeździł). Kolega po założeniu go również miał problemy z ciśnieniem, ale nie było żadnych kłopotów z temperaturą - po wymianie na drugi sprawny OE z TDSa problem zniknął.

Pzdr.

P.S. Połączyłem Twoje posty Mecenas - następnym razem jak chcesz coś dodać do swojej wypowiedzi, używaj przycisku "Edytuj" w prawym górnym rogu Twojego postu - masz na to 72h od napisania.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
ODPOWIEDZ