e39 525tds 11/97 - wezyki cisnieniowe jak podłaczyc prawidło

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

kosiara
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

e39 525tds 11/97 - wezyki cisnieniowe jak podłaczyc prawidło

Post autor: kosiara »

Witam.

Posiadam problem bo kupiłem nie dawno auto i wydaje mi się ze moje wężyki pod ciśnieniowe są źle podłączone czy ktoś z was posiada schemat dokładny jak podłączyć te wężyki. E39 525 TDS 11/97 manula. Proszę serdecznie o schemat jakiś bo ze strony http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=40 niec nie jest opisane :mad2: :mad2:

A dokładnie chodzi mi o te wężyki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Re: Wezyki cisnieniowe jak podłaczyc prawidło. E39 525 TDS 1

Post autor: siudek »

Witaj.

Trochę się minąłeś z prawdą - w ETK właśnie jest wszystko opisane, łącznie z kolorami. Jak przeanalizujesz sobie schemat oraz jego opis poniżej, to bez problemów podłączysz wszystko od nowa prawidłowo, zarówno nadciśnienie jak i podciśnienie. Nie ma znaczenia automatyczna skrzynia czy manualna, wszystko jest w m51 tak samo. Tu masz dokładnie wraz ze zdjęciami, pokolorowane (na przykładzie e34):

http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=6451

Poprawiłem też tytuł - następny pisz proszę zgodnie z regulaminem. Następnym razem zachęcam też wpierw do poszukania na forum. ;] Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Województwo: Śląskie

Re: e39 525tds 11/97 - wezyki cisnieniowe jak podłaczyc praw

Post autor: clubGRANT »

Witam, aby nie zakładać nowego tematu zapytam tu o ostatni rysunek, a mianowicie mam ten przewód z silnika do zaworu EGR zaślepiony od jakiegoś czasu i nic negatywnego się nie dzieję, proszę o poradę czy lepiej go z powrotem podpiąć pod EGR zwłaszcza iż EGR mam zaślepiony.
Nie wiem do czego on służy, lecz myślę że to jakieś przewód z ciśnieniem do wspomagania EGR ???
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Model: 525tds
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

clubGRANT, jest to przewód podciśnieniowy to właśnie elektrozawór steruje EGR, jeśli EGR masz zaślepiony to zaślep też ten przewód badź go podepnij, podczas gdy DDE daje napiecie na elektrozawór- podciśnienie wytwarzane przez vacum pompe przy niezaślepionym wężyku sterowania EGR znacznie spadnie, w skutek czego moze być troche ciężej wcisnąć hamulec-bo serwo może mieć za małe podciśnienie wspomagające. W skutek czego potrzebna bedzie większa siła nacisku na hamulec.

Przewód dolny służy do spływu ewentualnego oleju silnikowego znajdujacego się w dolocie spowrotem do silnika.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, 11:29 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Chodzi Ci o przewód od elektrozaworu do zaworu AGR (niebieski pasek, na dole zaworu króciec)? Jeśli tak, to nie jest "wspomaganie" a właśnie sterowanie zaworem. Jakoś silnik przecież musi go zamykać na wysokich obrotach, aby nie dusić silnika - to właśnie jest realizowane przez elektrozawór i wężyk podciśnienia, w odpowiedni sposób zamyka i otwiera zawór na kolektorze. Jeśli sam zawór masz zaślepiony, to w zasadzie nie ma różnicy czy jest on sterowany czy nie - i tak nie działa.

Pzdr.

EDIT: No patrz, wyprzedził mnie. ;] Według mnie czy przewód jest podpięty czy zaślepiony nie ma znaczenia (zamykając zawór również jest zaślepiony), ważne żeby nie latał luzem.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Województwo: Śląskie

Post autor: clubGRANT »

OK dzięki.