Strzałka koledzy temat już chyba był poruszany na naszym forum lecz na przykładzie e30 gdzie kolega nie był do końca pewien czy tak samo jest w e36 Miarka ilości płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym jest dla mnie nie do końca zrozumiała i dziwie się dlaczego konstruktorzy wymyślili to w tak dziwny sposób . Poprawcie mnie jeśli źle myślę Na boku zbiornika są trzy kreski
czy ta środkowa kreska która jest w środku oznacza max.poziom płynu?Do niej powinno dolewać się płynu? U mnie zbiorniczek jest dość zżółknięty i nie bardzo widać płynu patrząc od zewnątrz.
danielck jak już zechciało Ci się wkleić link to mogłeś pokusić się i odpowiedzieć jak wiesz Właśnie o tym poście pisałem tam też nie ma tak do końca napisane dokładnie
heros pisze:danielck jak już zechciało Ci się wkleić link to mogłeś pokusić się i odpowiedzieć jak wiesz Właśnie o tym poście pisałem tam też nie ma tak do końca napisane dokładnie
Czego nie zrozumiałeś powiedz w tym opisie?
siudek pisze:Hehe, jak pierwszy raz oglądałem komorę silnika w e34 też się zastanawiałem jak to jest, że tu nie ma znaczków. Są, na pokrywie zbiorniczka masz nawet napisane "maksimum coolant level". :] Pasek idzie aż w dół i na ściance zbiorniczka masz strzałki - czubek strzałki oznacza max. Na zdjęciu masz zaznaczony pasek z opisem, niestety nie mam e36 żeby cyknąć dokładnej fotki, ale zapewne dasz sobie radę. ;]
dobra stary daj sobie spokój koleżka z innego forum wyjaśnił mi dokładnie co i jak. Wiedziałem ale chciałem dokładnie upewnić się. Atu jak zwykle rozpisujecie się lecz nie na temat.Strzałka .
A ja nie bardzo rozumiem co tutaj jest zawiłego i co nie napisałem "tak do końca". Na pokrywie zbiorniczka u góry, na tym pasku (trzech paskach, jakkolwiek) jest napisane 'max', tak? Znaczy się dokąd sięga ten znacznik od boku zbiorniczka, tam jest max poziom płynu. Jeśli napisane jest 'min' to tam jest minimalny poziom płynu (chociaż zazwyczaj jest tylko maksimum, gdyż ważne aby płyn był w zbiorniczku wyrównawczym po prostu). BMW nawet napisało pełnym wyrażeniem (którą zacytowałem z mojego zbiorniczka). Taką informację możesz również uzyskać w ASO, znaczy się chyba jest wystarczająco wiarygodna jak na taki totalny "duperel".
Jeśli jest to jakoś bardziej zawiłe, to proszę Cię bardzo, napisz nam również. Będzie chociaż jedna konkretna i wartościowa informacja na tym forum.
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;] W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Widzisz u mnie na zbiorniku brak jest jakich kolwiek napisów max czy min są tylko te owe 3 paski na czarnym deklu i trzy w kształcie jak gdyby trójkąta na białej ściance jak przedstawia rysunek
Ja dolałem płynu tak jak przedstawia strzałka na załączonym zdjęciu. A i tak było ciężko wycyrklować bo jak wcześniej pisałem zbiorniczek po latach jest już zapuszczony ale tym zajmę się przy okazji czyszczenia i wymiany płynu chłodniczego. Pozdrawiam.
Heh, zajrzałem pod maskę e36 i jednak nie ma tam niespodzianki. Z resztą nie do pomyślenia byłoby, aby w niemieckim samochodzie nie było opisanego elementu obsługi samochodu. Te paski - ilekolwiek by ich nie było - to jeden ciągły wskaźnik. Zaczyna się na pokrywie, kończy w odpowiednim miejscu na ściance. Jeśli masz OE zbiorniczek, to masz coś takiego:
e36 - zbiorniczek płynu chłodzenia
e36 - poziom płynu chłodzącego w zbiorniczku
Jak widać jest napisane "poziom płynu", innymi słowy maksymalny stan płynu na zimnym to miejsce gdzie kończy się wskaźnik na ściance. Może być mniej, byle by nie było więcej (no i byle płyn był w zbiorniczku). A cytując instrukcję obsługi Twojego auta:
"Poziom płynu chłodzącego, gdy silnik jest zimny: do oznaczenia KALT/COLD (ZIMNY) na przeźroczystym zbiorniku wyrównawczym" strona 145
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;] W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Oczywiście, prawda. Ale nie mieszajmy już, bo zaraz wszyscy będą lali pod korek, bo wyczytali na forum że nadmiar wyleci sam. ;] W każdym razie poziom maksymalny po coś został wymyślony i do niego należy lać, nie zapominajmy też o zimnym silniku.
Pzdr.
siudek siudkowski
To w takim bądź razie wychodzi na to że mam jakiś zamiennik bo nie ma tam żadnych napisów oprócz tych pasków. Nie ważne już czy są czy nie. strzałka na mojej fotografii pokazuje dokąd nalałem płynu. Dobrze jest czy za dużo ? i kończymy temat.
Tak, to w takim razie masz jakiś zamiennik. Zacytowałem już treść z instrukcji obsługi przecież - na zimnym poziom powinien sięgać do wskaźnika, czyli tego miejsca które wskazałeś na zdjęciu. Do tego miejsca również powinno się nalewać płynu (na zimnym silniku).
Ale mną się nie sugeruj - ja jak zwykle rozpisuję się, ale nie na temat. ;] Pzdr.
siudek siudkowski
Dzięki za pomoc szkoda tylko ,że powstało 5 nie potrzebnych postów aby napisać "tak dolej do tej kreski" i po sprawie Widocznie tak tu się przyjęło.Dzięki i pozdrawiam.
Cóż, szkoda, że tak bardzo się uparłeś na krytykę wszystkiego co znajdziesz tu na forum i każda wypowiedź nie jest odpowiednia lub taka jakiej byś oczekiwał. Dokładnie tak to ja napisałem w temacie który został podany na samym początku dyskusji, a przy okazji - dotyczyło to właśnie e36 a nie e30, czyli ten sam samochód. Konkretnie tutaj:
Pytania są ok, nie każdy wszystko wie - tylko dlaczego za każdym razem musimy obrywać, że odpowiadamy nie tak jak należy? Mam dziwne uczucie, że jakby ktoś tu Tobie odpisał "do dolnej kreski", to zapewne zapytałbyś której kreski, bo przecież są 3, w dodatku one się krzyżują na końcu. Zatem proponowałbym więcej uwagi w czytaniu i mniej uprzedzeń. Życzliwie sobie pomagamy, kąśliwie to tylko denerwujemy.
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
A ja żałuję, że jeden użytkownik po tym jak dostał na widelcu posiłek dalej kręci nosem, że ktoś za niego się nie najadł bo mu się ust otworzyć nie chce...
LITOŚCI!
Skoro informacja została podana, nawet odszukana... to tak ciężko było ją przeczytać?