[E34] M51D25 Nie odpala po Zgaszeniu Silnika
Moderator: Moderatorzy
-
CichyCK
- Świeżak

- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Świętokrzyskie
[E34] M51D25 Nie odpala po Zgaszeniu Silnika
Witam. Już Kiedyś pisałem o tym na forum ale niestety nie została znaleziona usterka. Problem wygląda tak: Odpalam auto po dłuższym postoju (np. cała noc), odpala od strzała po zagrzaniu 1 raz świec, ale gdy zgaszę auto (zimny albo ciepły silniki) i próbuje odpalić drugi raz, to kręci żwawo na rozruszniku ale nie odpala, na popych odpala. Moje podejrzenia to, któryś zawór się nie domyka i zalewa, albo któraś łopatka w pompie wtryskowej się wytarła/przetarła bądź trzeba tylko wyregulować pompę wtryskową. Wtryski są ok, tak samo wtrysk sterujący oraz świece, Filtry są wymienione, uszczelka pod głowiczką pompy również, syf cały z baku wypłukałem podczas konserwacji. Jeżeli ktoś już miał taki problem to prosił bym o pomoc w naprowadzeniu na usterkę. Z góry dziękuję i czekam na szybką odpowiedź
-
grancz
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 530d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Re: [E34] M51D25 Nie odpala po Zgaszeniu Silnika
Sprawną masz kontrolkę od wtrysku sterującego??
-
CichyCK
- Świeżak

No chyba raczej jest sprawna, aczkolwiek się nie świecigrancz pisze:Sprawną masz kontrolkę od wtrysku sterującego??
- raven_1983
- Ekspert

- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1992
- Województwo: Mazowieckie
Zupełnie nie wiem dlaczego przypomniał mi się kawał o sprawdzaniu kierunkowskazu... który działał... nie działał... działał...
Chyba raczej sprawna ale nie świeci... czy tylko ja dostrzegam głębię tego jakże przekonywującego stwierdzenia?
Nie świeci = spalona żarówka...
Gdyby zapalała się przy przekręceniu kluczyka na zapłon na chwilkę i gasła to by było wiadome, że sprawna.
Chyba raczej sprawna ale nie świeci... czy tylko ja dostrzegam głębię tego jakże przekonywującego stwierdzenia?
Nie świeci = spalona żarówka...
Gdyby zapalała się przy przekręceniu kluczyka na zapłon na chwilkę i gasła to by było wiadome, że sprawna.
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
- Seria: E60-61
- Model: 525d
- Rocznik: 2005
Ja też to dostrzegłem stwierdzenie jak z PRL że w sklepie jest wszystko byle to wszystko to był ocet.
A na poważnie zrób test zegarów i będziesz wiedział czy działa.
Jak by się zalewała to być zobaczył niezłą chmurę za autkiem.
A na poważnie zrób test zegarów i będziesz wiedział czy działa.
Jak by się zalewała to być zobaczył niezłą chmurę za autkiem.

Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
-
CichyCK
- Świeżak

Dzisiaj sprawdziłem i działa na teście zegarów
Dzisiaj po tygodniu postoju odpaliła od strzała ale jak próbowaliśmy drugi raz odpalić to niestety nie odpaliła ;/ Jak powiedziałem. Wtryski ok, świece również... wszystkie węże suche nie sparciałe i nie pogniłe... nie mam pojęcia już gdzie mam szukać usterki :/
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
- Seria: E60-61
- Model: 525d
- Rocznik: 2005
To może sprawdź czy podaje paliwo na wtryski poluzuj jeden dekiel wtrysku jak walnie ropa jest ok jak nie to może zaworek w pompie się pierniczy

Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
- Akebono
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Miałem podobny problem, zaśniedziały kabel masowy od silnika, sprawdź, 10 minut pracy (potrzebny kanał) i wszystko jak nowe.
-
CichyCK
- Świeżak

Kabel masowy ok bo rozrusznik kręci
problem tkwił w tym
, że TDS ma jakiś czujnik na pompie wtryskowej, a poprzedni właściciel jeździł na rzepakowym ( <facepalm> ... )... Mechanik od ojca z firmy odciął na razie zasilanie od tego czujnika i założył coś na wtryski i do póki remontu się nie zrobi całego motoru to będzie tak się jeździło
no i już odpala normalnie
No więc ogólnie to takie rozwiązanie zastosowałem chwilowo
Wszystkim oczywiście dziękuję za pomoc przy szukaniu usterki
przy okazji powymieniałem trochę części podczas szukania problemu z odpalaniem 
-
godles
- Bywalec
- Rocznik: 1995
czyli dożywotnio.... jak podliczysz ceny gratów to Ci się odechce kapitalki.... a przyczyną nieodpalania może jest pompa?CichyCK pisze:Kabel masowy ok bo rozrusznik kręciproblem tkwił w tym
, że TDS ma jakiś czujnik na pompie wtryskowej, a poprzedni właściciel jeździł na rzepakowym ( <facepalm> ... )... Mechanik od ojca z firmy odciął na razie zasilanie od tego czujnika i założył coś na wtryski i do póki remontu się nie zrobi całego motoru to będzie tak się jeździło
no i już odpala normalnie
No więc ogólnie to takie rozwiązanie zastosowałem chwilowo
Wszystkim oczywiście dziękuję za pomoc przy szukaniu usterki
przy okazji powymieniałem trochę części podczas szukania problemu z odpalaniem
-
CichyCK
- Świeżak

Nie pompa cała, była na stole rozbierana oraz sprawdzana przez pompiarza.godles pisze:CichyCK pisze: czyli dożywotnio.... jak podliczysz ceny gratów to Ci się odechce kapitalki.... a przyczyną nieodpalania może jest pompa?
- raven_1983
- Ekspert

To przepraszam niby co? 
Pompa cała... skoro była sprawdzana to nastawnik też idealnie sprawny, regulator wyprzedzenia kąta wtrysku działa poprawnie, a czujnik temperatury w nastawniku podaje idealnie temperaturę paliwa?
Może wykaż odrobinę chęci i dowiedz się co to za magiczny "jakiś" czujnik... bo na pompie wtryskowej to nie ma niestety żadnego czujnika który można by odciąć.
Jedyne co tam jest to elektrozawór odcięcia i sterowanie wyprzedaniem kąta wtrysku... skoro po jego odcięciu (jedyne logiczne) jest lepiej to sprawdź kąt wtrysku...
A przede wszystkim i w pierwszej kolejności... nie oddawaj więcej auta w ręce kogoś kto nie ma zielonego pojęcia co robi... już o stawianiu diagnozy nawet nie wspominam.
Radosną twórczość jakże wychwalanego mechanika jak najszybciej usuń.
Pompa cała... skoro była sprawdzana to nastawnik też idealnie sprawny, regulator wyprzedzenia kąta wtrysku działa poprawnie, a czujnik temperatury w nastawniku podaje idealnie temperaturę paliwa?
Może wykaż odrobinę chęci i dowiedz się co to za magiczny "jakiś" czujnik... bo na pompie wtryskowej to nie ma niestety żadnego czujnika który można by odciąć.
Jedyne co tam jest to elektrozawór odcięcia i sterowanie wyprzedaniem kąta wtrysku... skoro po jego odcięciu (jedyne logiczne) jest lepiej to sprawdź kąt wtrysku...
A przede wszystkim i w pierwszej kolejności... nie oddawaj więcej auta w ręce kogoś kto nie ma zielonego pojęcia co robi... już o stawianiu diagnozy nawet nie wspominam.
Radosną twórczość jakże wychwalanego mechanika jak najszybciej usuń.
- gilmor
- Bywalec
- Województwo: Łódzkie
Witajcie!
Pierwszy raz zanabyłem diesla(ba! na moim e32 jest naklejka,że diesle są dla dziadków:P )
no ale zakupiłem w śmiesznej cenie e34 95 rok 525TDS
i mam taki problem jak odpali to lata wyśmienicie...silnik pracuje równo i cicho jak na diesla wczoraj leciałem nim prawie 200 bez najmniejszych problemów nawet przy mocnym obciążeniu silnik minimalny dymek wypuszcza ale niestety...na zimnym muszę kręcić a na ciepłym nie udało mi się go odpalić z rozrusznika z popychu bez problemu.
dziś zauważyłem,że jak jest na zapłonie silnik to słychać cały czas pompę paliwa...w benie ładuje pewien czas a potem cisza a tu słychać cały czas
jeśli chodzi o diesle to jestem totalnie zielony,nie wiem czy mam się brać za wymianę pompy wtryskowej czy jednak problemem jest pompka paliwa która nie generuje odpowiedniego ciśnienia i silnik ma za mało na rozruch mój domysł wynika z tego,że nawet jak długo kręcę i odpali to nie puszcza chmury dymu...mam nadzieję,że ktoś mi podpowie coś konkretnego
przeczytałem tematy na forum ale nic z tego nie przypomina mojego problemu;/
Pierwszy raz zanabyłem diesla(ba! na moim e32 jest naklejka,że diesle są dla dziadków:P )
no ale zakupiłem w śmiesznej cenie e34 95 rok 525TDS
i mam taki problem jak odpali to lata wyśmienicie...silnik pracuje równo i cicho jak na diesla wczoraj leciałem nim prawie 200 bez najmniejszych problemów nawet przy mocnym obciążeniu silnik minimalny dymek wypuszcza ale niestety...na zimnym muszę kręcić a na ciepłym nie udało mi się go odpalić z rozrusznika z popychu bez problemu.
dziś zauważyłem,że jak jest na zapłonie silnik to słychać cały czas pompę paliwa...w benie ładuje pewien czas a potem cisza a tu słychać cały czas
jeśli chodzi o diesle to jestem totalnie zielony,nie wiem czy mam się brać za wymianę pompy wtryskowej czy jednak problemem jest pompka paliwa która nie generuje odpowiedniego ciśnienia i silnik ma za mało na rozruch mój domysł wynika z tego,że nawet jak długo kręcę i odpali to nie puszcza chmury dymu...mam nadzieję,że ktoś mi podpowie coś konkretnego
przeczytałem tematy na forum ale nic z tego nie przypomina mojego problemu;/
- raven_1983
- Ekspert

gilmor - temat stosunkowo prosty.
Zacznij od poczytania wątków odnośnie problemów z odpaleniem auta - jest ich na tym forum mnóstwo... zacznij od rzeczy prostych w nich opisanych (np. bezpieczniki).
Zacznij od poczytania wątków odnośnie problemów z odpaleniem auta - jest ich na tym forum mnóstwo... zacznij od rzeczy prostych w nich opisanych (np. bezpieczniki).
- gilmor
- Bywalec
- Województwo: Łódzkie
wszystkie połączenia są sprawne niestety sytuacja się rozwinęła
w chwili obecnej nie odpala a jak odpali to ma jakieś 500obr/min i nie reaguje na pedał gazu:0
w chwili obecnej nie odpala a jak odpali to ma jakieś 500obr/min i nie reaguje na pedał gazu:0
- raven_1983
- Ekspert

W dalszym ciągu uparcie odsyłam do wyszukiwarki... dodaj do zapytań słowo "nastawnik" i/lub "pompa".