E39 TDS Nie załącza sprężarki klimy, napięcie tylko 9V.

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

ZlotyBMW
Świeżak
Świeżak

E39 TDS Nie załącza sprężarki klimy, napięcie tylko 9V.

Post autor: ZlotyBMW »

Witam.
Prawie rok temu kupiłem swojego TDSika i w końcu zebrałem się za uruchomienie klimatyzacji, kupiłem nową oryginalną chłodniczkę bo stara była dziurawa, napełniłem czynnikiem 1300g w warsztacie no i zaczęły się schody bo na sprężarkę idzie zbyt niskie napięcie tylko 9V i jej nie załącza, wymieniłem na nowy czujnik ciśnienia i sprawdziłem pozostałe i wszystkie są sprawne, climatroniki przekładałem 3szt i na wszystkich to samo, przewody powymieniałem i posprawdzałem czy wszędzie jest przejście itp itd i wszystko jest jak należy a mimo to napięcie ma zaledwie 9V. Do climatronika dochodzi napięcie takie jak powinno 12-14V ale na przewody od klimy wychodzi już tylko 9V i ja już nie mam siły na nowe pomysły więc jeśli ktoś z Was miał podobny problem lub wie co może być przyczyną to prosiłbym o podpowiedź, jeśli nic nie poradzę to będę musiał jechać do "elektryka" żeby mi to jakoś posklejał. Oczywiście sprężarka jest sprawna bo na krótko działa i chłodzi bez problemu. Auto e39 525TDS 10.1999r sedan.
Z góry dzięki wielkie za podpowiedzi. Pozdroo
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Opolskie

Re: E39 TDS Nie załącza sprężarki klimy, napięcie tylko 9V.

Post autor: bart74 »

Nie jestem ekspertem od elektroniki/elektryki, ale może sprawdź przekaźnik, no chyba że już to wcześniej zrobiłeś, tylko pominąłeś w opisie. Czekaj na wypowiedzi fachowców, przydałby się raven albo siudek :)
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

W przypadku TDS diagnozę klimy zaczyna się od szczelności układu i sprawności presostatu.
Drugim krokiem jest sprawdzenie ew. błędów panelu klimy (nie wiem dlaczego przez wielu uważanych za to co "włącza" klimę...)

Gdy do tego etapu wszystko jest ok należy sprawdzić błędy DDE oraz live data w kontekście sygnałów sterownia klimą.

Jeżeli DDE załącza sprężarkę to uszkodzone sprzęgło lub przewód...
Jeżeli DDE nie załącza to trzeba szukać czego mu brakuje (live data stanu wejść).
ZlotyBMW
Świeżak
Świeżak

Układ jest szczelny, presostat nowy a panele klimy zamieniane były 4 szt i na każdym to samo, z początku wychodziło tylko 9V a teraz w ogóle nie wychodzi, sprawdzę jeszcze kilka rzeczy i się okaże a jeśli lipa nadal to w poniedziałek autko idzie do elektryka samochodowego który głównie zajmuje się klimatyzacjami.. Gdzie dokładnie znajduje się przekaźnik od klimatyzacji ?? bo kilka znalazłem ale nie wiem czy dobrze szukam :) Podłączając sprężarkę na krótko pojedynczym przewodem idącym do sprężarki wszystko działa i chłodzi bez problemu.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

ZlotyBMW - przeczytaj mojego posta ponownie...

Szczególny nacisk połóż na to, że panel klimy bardzo marginalnie bierze udział w załączaniu klimatyzacji.

Klimę załącza sterownik silnika - jakie są błędy w DDE?
Jaki stan wejść związanych z klimą zgłasza DDE?

Pomóż sobie pomóc podając np. zrzuty ekranów z INPA lub DIS.
ZlotyBMW
Świeżak
Świeżak

Nie mam w tej chwili jak podłączyć się pod kompa ale byłem na kompie w zeszłym tygodniu i nie wykazało żadnego błędu. Szukam nadal przekaźnika może wystarczy go podmienić i coś ruszy a jeśli nie to chyba pozostanie mi elektryk bo bez kompa nie wiele mogę zrobić poza sprawdzeniem wszystkiego wizualnie..
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Odczyt błędów to mniej więcej 1/4 roboty w diagnozie komputerowej.

Z twojego punktu widzenia istotne było czy sterownik dostawał dwa sygnały:
a) chcę aby klima była włączona
b) klima może być włączona

Gdy te dwa wejściowe są spełnione + dodatkowe warunki typu temperatura silnika, położenie pedału gazu i takie tam to wtedy DDE daje sygnał "załącz się sprężarko" który załącza przekaźnik klimy.

Podmiana w ciemno może dać rezultat... (np. uwalona dioda w przekaźniku) albo nie... (np. przekaźnik ma to do siebie, że to żywotne bydle i ciężko je zepsuć...).
ODPOWIEDZ