E30, 324 D Telepie i kopci na zimnym - rozwiązany

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

kubus81
Bywalec
Seria: E30
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 324d/td
Rocznik: 1989
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

E30, 324 D Telepie i kopci na zimnym - rozwiązany

Post autor: kubus81 »

Witam. Temat wydaje się dość oblatany, ale mimo to nie znalazłem na forum nic, co byłoby choć trochę podobne do mojego problemu, dlatego założyłem nowy temat. Wszystko zaczęło się dziać tuż po wymianie uszczelki pod głowicą, która delikatnie sobie ciekła na zewnątrz. (oczywiście robił to mechanik, a nie ja). Wcześniej takich objawów nie było. Otóż:
na zimnym silniku (po nocy) po odpaleniu silnik co sekundę-dwie ma takie dziwne "zacięcia" na ułamek sekundy, (ale nie gaśnie). Buja całym autem, a w tym samym czasie z wydechu wydobywają się kłęby dymu. Ale nie czarnego, tylko szarego. Trwa to kilkanaście sekund po czym praca się wyrównuje, przestaje kopcić i dalej już pracuje bez zarzutu i równiutko. Pompa jest sucha, z odpalaniem na ciepłym nie ma problemów (od strzału), moc nie zanika, nie kopci, świece grzeją. W międzyczasie wymieniłem czujnik temp. płynu chłodzącego, ale nic to nie dało.
Ktoś mi powiedział, że mogą lać wtryski, jeszcze ktoś inny, że ciśnienie na pompie paliwa już jest kiepskie. I teraz pytanie: czy to faktycznie lejące wtryski, czy może czujnik temp w nastawniku pompy albo cokolwiek innego z pompą (pompa bez linki, a z wiązką do nastawnika), czy raczej wtrysk sterujący, a może regulator wtrysków dostaje błędne info? Już nawet wężyki przelewowe zacząłem badać... Gdyby komuś nasunęło się cokolwiek, co mogłoby mi pomóc, to będę niewymownie i dozgonnie wdzięczny.
Aha, dodam tylko, że jeden spec od Diesel'i zapytał mnie czy wiem ile TO ma lat i że przyczyn może być tysiąc i że koszt naprawy może przewyższyć wartość mojej pięknej. Ręce mi opadły. W mojej okolicy nie ma mi już kto pomóc :(
Z góry dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 2011
Województwo: Śląskie

Re: E30, 324 D Telepie i kopci na zimnym.

Post autor: patryk1981 »

Po pierwsze z mojego doswiadczenia 8) swiece ,'' wymontuj sprawdz jak gzeja po akumulatorem ,bankowo ktoras jest walnieta ,jak nie dwie :wink:

Dawka paliwa jaka jest , wiem tez z doswiadczenia ze ma to wielki wplyw na calosc :)

Jedz na kompa i oblukaj bledy sprawdz dawke i kat wtrysku ,ja stawiam na swiece i ewentualnie na dawke ,ale swiece to podstawa :wink:

Co do swiec ,to tez tak mialem ,identycznie ,bujalo silnikiem co 1,2 sek,i dymil na bialo ,wymontowalem swiece i pod akume podpiolem,co sie okazalo ,mialem 4 beru od tds i dqie od golfa TD :D :D

Gdzies to jest z fotkami w moich postach :roll:

Wiec jak widzisz ,kup nowe swieczki sciagnij kolektor odepnik klemy ,a reszta to juz bajka :wink:
Jak Ci mod nie wywali tematu ,to pisz jak bys cos o swieczkach nie kumal,cos tam podpowiem :wink:
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
Awatar użytkownika
smuz
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: smuz »

mam podobny problem po nocy jest tak samo i musze jeszcze dwa razy świece grzać ale zapali od strzała i tak samo buja autem i nie równo pracuje po paru sekundach jest ok ale czy to czasami nie powinno tak być? świece są wporządku, auta przecież nie sa nowe tylko kilku letnie. jest jeszcze tak że jak auto stoi na nie równym terenie przód jest wyżej to ciężej pali ale to chyba paliwo schodzi i trzeba zawór zwrotny montować
danielck
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1995

Post autor: danielck »

Co z tego, że kilkuletnie to ma nim bujać po odpaleniu? Według mnie nie ma prawa nim bujać, rzucać po odpaleniu bo to świadczy, że coś go boli a lata nie maja tu nic do rzeczy.
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

w twoim przypadku nie koniecznie siwce jeśli paliwo się cofa :wink: wiesz test butelki poczytać itp :wink: zacznij od paliwa ,z moich doświadczeń tds najlepiej odpala jak jest zimny ,ale tu też muszą być sprawne układy ,świece ,dawka i kąt . Miłego wieczoru na forum ,a jest co poczytać :lol:

danielck ,dokładnie tak " ma być smacznie jak u mamy " :D
Awatar użytkownika
smuz
Bywalec
Kontakt:

na zimnym wiem że ładnie pali a tobie danielck nie buja bo masz za mały śilnik :lol: nie no bez jaj na innych forach bmw nikt nikogo nie poucza i się nie śmiewa tu widze inne zasady są :roll: "buja" nie znaczy że buja jak okrętem pod czas sztormu tylko że zaraz po odpalenie czuć lekko jak nim tak "telepnie" ale to na zimnym tak jest na ciepłym już inaczej. a wiek ma do rzeczy i to w wielu sprawach jak auto ma ponad 20lat
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

Smuz,,,, widze ze nie ogarnisz. Kurde ,mialem dzis urodziny dziecka '' 6" %%%%%% ale jakos to Ci napisze

Silnik ,zimny ,mamy 6 swiec i 6 cylindrow '' to tak jak bys mial 6 par nug i jedna lub dwie optarte'' coprawda kulejesz ale idziesz ,Tak czy nie ,,tak samo silnik ,,,odpali po jakims czasie ,ale temp.spalania w kazdym z cylindrow ze sprawna swieca jes wyzsza wienc ma latwiej '' zaplon samo czynny '' a tam gdzie swieca jest walnieta je alaska i -25 koszar , jak ,wsYstkie nogi zdrow to maszerujesz sprawnie ,tak czy nie ? Jak silnik sie nagrzeje '' lub jak wypijesz 0,5 litra '' to cie wszysto sioryba ,tak samo mysli silnik '' jestem cieply to na hu.. mi sqieczki '' dlatego wtedy zapala normalnie ,a to ze wiecej cza krecic ..... pompa trup i tyle.
kubus81
Bywalec

Hmm, ale gdyby któraś świeca nie grzała, to przecież nie zapalałby się kontrolka (zielona ze strzałką). A się zapala normalnie. Ta jedna ze świec, którą zmieniłem faktycznie jest inna, bo boscha, a pozostałych 5 jest jakiejś innej marki. Czyżby to miało znaczenie? Też mi się nie wydaje, żeby wiek miał znaczenie zwłaszcza, że przed remontem było idealnie.
Aha, ten mechanik, który się nie podjął operacji podobno podpiął pod kompa auto i pompa podobno ma książkowe ustawienia.
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

Ojciec ,,,,,,,obluknik proste srawy ,jedna to sie zarowke w zerandolu wymienia ,a nie swiece , jedna grzeje mocniej '' bo nowa '' a druga slabiej ,staralem sie ,ale prosze poczytaj bo to strata czasu Twojego i mojego .

A mechanikowi co z kompa szczytal ze po pa git ,to powiedz mu ''ze w dupie mieszkal i gowno widzial '' na stole to jeszcze no ale zkompa :shock:
kubus81
Bywalec

Aaa, no to też fajny gość... A wracając na chwilę (żeby nie tracić czasu) do świec ;) Ta, którą wymieniłem nie była nowa, tylko od ostatniej wymiany mi została. A wymieniłem tylko tę jedną, bo to miała być tylko próba, a że czas mnie zaczął wtedy gonić to tak już została do teraz. Mam świadomość, że wymiana jednaj to amatorszczyzna, ale chwilowo nie miałem wyboru...
Awatar użytkownika
smuz
Bywalec
Kontakt:

a to najlepszego dla dziecka;) moje ma dopiero dwa. Podoba mi sie to jak wytlumaczyles. Ale jak masz np. 60 lat to e szesc nog juz nie sa takie sprawne i kondycja nie ta jak i wiele narzadow nie tak jest?a lekarstwa pomagaja tylko na jakis czas nic nie trwa wiecznie moje auto ma 16 lat tak ze niema takiej rzeczy zeby byla w stanie idealnym a jakby mialo byc wszytko tak jak sie nalezy tak jak w ksiazce to by sumy nie male byly.
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

No to masz efekt '' chyba '' jedna pali a reszta na pielgrzymke poszla , poczekaj moze kiedys wruci :-) :D

Podejdz do tego profesionalnie ,a efekt bedzie nie oczekiwany :wink:
kubus81
Bywalec

No dobra, skoro tak mówisz... Dzięki za zainteresowanie i pomoc :)
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

kubus81 pisze:No dobra, skoro tak mówisz... Dzięki za zainteresowanie i pomoc :)
Ja to wiem bo tak mialem, nie zapomij ,sprawdzic dawki nakompie '' ma byc miedzy ''3,5 a 5.5 max '' i konta ma byc '' na dis 2,51" i swiece ,o szczelnosci ukladu paliwowego nie wspominam ,bo to wiadome.
Powodzenia :-)

Ps .i nie zapomij :D i nie zapomnij napisac jak poszlo ,bo wielu jest magikow '' bylem i zniklem '' wiesz OCB.
kubus81
Bywalec

Wiem, wiem, też mnie to wnerwia, bo niczego się przez to nie można dowiedzieć. Nie zapomnę :)
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

smuz pisze:mam podobny problem po nocy jest tak samo i musze jeszcze dwa razy świece grzać ale zapali od strzała i tak samo buja autem i nie równo pracuje po paru sekundach jest ok ale czy to czasami nie powinno tak być? świece są wporządku, auta przecież nie sa nowe tylko kilku letnie. jest jeszcze tak że jak auto stoi na nie równym terenie przód jest wyżej to ciężej pali ale to chyba paliwo schodzi i trzeba zawór zwrotny montować
Apokalipsa... Widać, że doświadczenie automobilistyczne = null. Kolego - stosowanie zaworów zwrotnych, oszustów odpalania, motodoktorów, wzbogacaczy do oleju, ceramizerów, teflonu, trocin do dyferencjału - to są metody dla wieśniaków w calibrach.
Ty posiadasz produkt szacownej, niemieckiej marki, traktuj go zatem z należytym szacunkiem. Podstawą tego szacunku jest eliminowanie usterek w systemie "usunięcie przyczyny skutkuje usunięciem objawów". Nigdy, przenigdy nie podchodź do tematu w sposób "maskowanie objawów skutkuje naprawieniem usterki".

I owszem, pouczamy, ale tylko i wyłącznie po to, żeby takich jak ty, niedoświadczonych i ze złym podejściem do tematu, podprostować i naciągnąć na właściwy sposób myślenia. Nie ma w tym nic złośliwego, no może poza tonem wypowiedzi.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
smuz
Bywalec
Kontakt:

zbedne te gadki typu wiesniaki bo to swiadczy o twoim wychowaniu z takim podejsciem to watpie ze ktos bedzie sie stosowal do twoich zasad dziwie sie ze masz moderatora. Poprostu cwaniactwo ja sie tu rejestrowalem po to zeby ktos mi madrze doradzil jak bede mial jakis problem a nie mnie pouczal i to twoje pojecie jest nulllllllll do tego typu "prostowania" niedoswiadczonych forumowiczow
Awatar użytkownika
smuz
Bywalec
Kontakt:

a jak ci ublizylem czyms to przepraszam
danielck
Bywalec
Model: 318tds
Rocznik: 1995

Post autor: danielck »

Pobędziesz trochę na forum to się przyzwyczaisz. A zasady Carl0sa nie są wcale złe :wink:
Awatar użytkownika
smuz
Bywalec
Kontakt:

w sumie tak;) kwestia przyzwyczajenia tym bardziej ze jest tu wiele informacji przydatnych dla mnie ale i jako fani i posiadacze tej marki to powinnismy sie szanowac. Danielck jestes na BKK?
Dobra nie smiece juz.
ODPOWIEDZ