e34 TDS nie odzywa się silnik - rozwiązany
Moderator: Moderatorzy
-
Wutoslaw
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podkarpackie
e34 TDS nie odzywa się silnik - rozwiązany
Mam problem,(samochód ciągle stoi od roku, ale czasami przepalałem go, aku naładowany, bezpieczniki sprawdzone) .Wczoraj chciałem sobie chill-out zrobić i wyjechać swoją e34 z garażu a tu nagle żonk, podczas próby zapalenia coś lekko pykneło w silniku w okolicach rozrusznika i cisza. Później próbowałem przekręcić kluczykiem i kompletna cisza. Czy mogła cewka się spalić? Może coś innego? Btw. jednak jak samochód długo stoi to tym gorzej niż jakby ciągle jeździł 
Ostatnio zmieniony 09 lis 2012, 13:23 przez Wutoslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Re: e34 TDS nie odzywa się silnik
Pierwsza zasada - samochody są budowane po to, aby jeździć, stąd faktycznie jak to ktoś kiedyś określił "psują się od bezczynnego stania". ;]
Niestety Twoje pytanie można równie dobrze streścić "Ej, nie odpala mi fura, co mogło się stać?".
Nawet nam nie napisałeś ile czasu stało auto bezczynne, czy kontrolki działają jak należy, ani jakiekolwiek czynności czy podjąłeś. Mamy strzelać? Sprawdź akumulator, może padł zwyczajnie (od stania lub coś ciągnęło prąd, zostawiłeś lampkę na miesiąc, nie wiem, radio, zwarcie jakieś). Tak samo sprawdź rozrusznik - podepnij naładowany akumulator i sprawdź czy ruszy. No podstawy samo-istnienia kolego. ;]
Pzdr.
Niestety Twoje pytanie można równie dobrze streścić "Ej, nie odpala mi fura, co mogło się stać?".
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- pikofm
- Bywalec
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
Postukaj czymś drewnianym/plastikowym w rozrusznik. Czasami lubi się zastać.
-
Wutoslaw
- Bywalec
To nie rozrusznik ani cewka. Kolejnymi objawami są: wogóle się nie świecą kontroli ładowania ani ciśnienia oleju, lub blado podczas przekręcenia kluczyka w pozycję zapłonu. Następnie szyby elektr. nie można otworzyć ani zamknąć gdy jest zapłon włączony a gdy się wyłączy można zamykać i otwierać. Podczas ostatniej jazdy zauważyłem, że światła mijania oraz światła w środku samochodu migają... W czym problem? Może jakieś zwarcie? :F
- filizana86
- Bywalec
- Model: 524d/td
- Rocznik: 1990
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
jag długo stał to instalacja moze byc zawilgocona
ale raz w starynm aucie myszki zrobiły sobie uczte i ponadgryzały kabelki pszejzyj instalacje powieszchownie
ale raz w starynm aucie myszki zrobiły sobie uczte i ponadgryzały kabelki pszejzyj instalacje powieszchownie
-
Wutoslaw
- Bywalec
Btw. wszystko okazało się, że było winą zepsutej masy, która znajduje się koło prawej poduszki silnika koło turbiny i idzie do podłużnicy. Podmiana spowodowała ożycie gaboloty
.