e34 automat- prędkośÄ‡ pojazdu a obroty

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

ŁysyTDS
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

e34 automat- prędkość pojazdu a obroty

Post autor: ŁysyTDS »

Mam pytanie do posiadaczy tds'a z automatem... jak z prędkością na ostatnim biegu? u mnie przy 2000rpm jest 120km/h co 500rpm prędkość rośnie o 30km/h. nie wiem czy namotane z mostem czy tak jest w serii ale wiadomo jak auto zwykle odpycha się na ostatnim biegu.... przy 3000rpm jest 180 (mierzone- po liczniku 190) powiem szczerze, że jazda strasznie upierdliwa... gdy ekonomizer przekracza 10l/100km automat zrzuca w dół... często walę trasy ok 200-300km i powiem szczerze, że na polskie drogi to tragedia. wczoraj upewniłem się że auto przy 100-110 pali tyle samo (albo deko więcej) co przy jeździe 160km/h...
Awatar użytkownika
Lamere
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie
Kontakt:

Re: e34 automat- prędkość pojazdu a obroty

Post autor: Lamere »

TDS tak ma bo osiąga maksymalną prędkość na 4. biegu, 5. jest po to żeby cisnąć autostradą, o lock-up'ie nie wspominając :lol: Zatem nie patrz na ekonomizer, bo on nic nie wnosi, a jeśli skrzynia zrzuca co jakiś czas na 4. to tak ma być, i tyle.

ps. Jak chcesz, żeby na 5. podjeżdżać pod większość wzniesień to załóż chip od Bagora :twisted:
Obrazek

Lamere - 525tdsA
ODPOWIEDZ