[E36] Dziwna praca silnika tds 325

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

tomekwiniar
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: tomekwiniar »

Witam wszystkich mam problemik związany z 325 tds, z halasem jaki wydobywa się z kolektora ssącego tak mi sie wydaje (jak nachylę się nad silnik to od niego wydobywa sie ten straszny halas-klekot stuk-metaliczny),przy zimnym silniku jest slyszalne straszne klekotanie takie metaliczne(silnik bardo glosno klekocze),troszke ustaje gdy bunia sie zagrzeje ale wydaje mi sie ,że to za głośno.Jeśli ktoś mogłby mi napisać co zaczyna sie jej dziać ,co mogę ewentualnie sprawdzić i jak byłbym bardzo wdzięczny
LINK DO FILMIKU Z JEGO PRACĄ
w wyszukiwarce http://pl.youtube.com/
prosze wpisać klekotanie 325tds
tytuł dziwna praca tdsa
Prosze o pomoc :lol:
Adam_E34
Bywalec

Post autor: Adam_E34 »

sprawdz wtryski czy nie leja... bo taki filmik nic Ci nie da
Krakus998
Świeżak
Świeżak

Re: [E36] Dziwna praca silnika tds 325

Post autor: Krakus998 »

witam . jestem nowym uczestnikiem forum dopiero teraz przeczytalem Twoj post . mozesz mi udzielic informacji co bylo przyczyna takiej pracy silnika bo u mnie jest identycznie ? pozdrawiam
ostry
Bywalec

Post autor: ostry »

u mnie takie klekotanie skończyło sie wymianą silnika :) panewki poszły .... ale sprawdź najpierw wtryski.
Krakus998
Świeżak
Świeżak

to mnie pocieszyles :( jutro biore sie za te wtryski i zobaczymy co z tego bedzie.najpierw musze uszczelnic sterujacy bo dosc dobrze sie z niego leje paliwo.pozniej odpisze co i jak.pozdrawiam
ostry
Bywalec

Nie, to raczej nie będzie panewka (z tego co słychać w pracy silnika). Weź zrób filmik jeszcze, jak dodajesz gazu i zobaczymy co się wtedy dzieje.

Pozdrawiam i powodzenia w walce życzę ( u mnie właśnie wyciągany jest stary silnik, a jutro przywożę "nowy") : )
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

ostry, a miałes wcześniej jakieś objawy ze strony silnika anim ostatecznie się wysypał?
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Krakus998
Świeżak
Świeżak

witam ponownie. ostry wykrecilem te wtryski i okazalo sie ze nie potrzeba ich regulowac ,natomiast uszczelnilem wtrysk sterujacy ,bo dosc dobrze sie z niego lalo i powiem ze roznica jest kolosalna w pracy silnika :D . Juz tak nie stuka jak stukalo,przynajmniej ciszej pracuje.podjade jeszcze sprawdzic kat wtrysku tak kontrolnie bo jak mam auto 6 lat to nie byl sprawdzany ani razu.pozdrawiam
ostry
Bywalec

Jawor> jechałem i w trasie zaczęło się klekotanie (niezbyt głośne).

Ogólnie po tym jak odpadły wszystkie teorie na temat wtrysków, popychaczy etc. mechanik zdjął miskę olejową i zobaczył szlifowany wał i rozwaloną panewkę.

Dobrze, że koleś niedaleko miał taki silnik w aucie to mi wyciągnął za 2300. Mechanik włoży za 1000 i kasa nie pierwszy raz już zostaje żarta przez moje bmw : ) Ale teraz to już chyba wszystko mam zrobione - całe zawieszenie, silnik, piasty, łożyska, napinacze :) i dużo elementów ze starego silnika w razie czego : )
ODPOWIEDZ