Drżenie silnika i gubienie taktów na zimnym silniku
Moderator: Moderatorzy
-
Falc0n
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
Drżenie silnika i gubienie taktów na zimnym silniku
Mam pewien problem, otóż w moim trupeczku odpalając go teraz zwłaszcza gdy jest zimno (pali od strzała) jak zejdzie z podwyższonych obrotów to zdarza się ze tak jakby gubi zapłony i dymi. końcówki wtrysków są nowe. Na ciepłym czasami jest tak że silnik dziwnie się trzęsie na wolnych obrotach. Do tego przy zimnym, lubi mrugnąć kontrolka wtrysku sterującego. po podpięciu INPY okazuje się że nie podaje kąta wyprzedzenia wtrysku (wskazuje tak od +/- 2000 obrotow) Czy może on powodować takie objawy?
- adasiek185
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 524d/td
- Rocznik: 1990
- Województwo: Dolnośląskie
Re: Drżenie silnika i gubienie taktów na zimnym silniku
u mnie zimny tak rzucal obrotami ze gasla i nie dalo sie jechac ponizej 1500rpm, albo musiala sie grzac z 10min i wtedy normalnie jechala. Pomoglo ustawienie kata wtrysku, i mialem minimalnie luzne opaski na przewodach filtr-pompa. Przez co nieznacznie sie "podpowietrzala". Poskrecane, ustawione i pali na tyk. Zimna po nocy rowniutko pracuje i nic nie rzuca. Dodam tez ze mam uwalony wtrysk sterujacy i wbrew logice, pracuje normalnie. Dziwna jest
sprobuj kat ustawic na zegar i sprawdz przewody pod wzgledem szczelnosci. Pozdro
-
Falc0n
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Małopolskie
Re: Drżenie silnika i gubienie taktów na zimnym silniku
Myślałem właśnie o kącie, muszę skombinować czujnik zegarowy i sobie posprawdzać. Wtrysk sterujący i tak mam zamiar kupić, ale może poczeka
Bo jeszcze zawias z tyłu. Tyle że u mnie wszystko idzie płynnie, auto na 3cim biegu nawet puszczone bez gazu spokojnie się toczy, nic nie faluje (robiłem sobie czyszczenie i regulacje nastawnika) najgorzej jest na chłodnym silniku jak stoję na jałowym, dwumasa też nie jest pierwszej świeżości to czuć.