E34 2.5TD i wiązka OBC.

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Mietas
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

E34 2.5TD i wiązka OBC.

Post autor: Mietas »

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem BMW E34 2.5TD 93r. Szczęśliwym posiadaczem. :) Samochodzik jak na razie spisuje się świetnie, podjąłem więc decyzję o rozbudowie wnętrza. Zaczynam od... OBC.

Oryginalnie moje auto posiada analogowy zegarek - po wyjęciu go okazuje się że mam wiązkę z 3 kablami. Teraz pytanie (a właściwie kilka pytań) jest takie:
1. Czy wiązka od benzynowej wersji będzie pasować do TD?
2. Czy ktoś posiada może schemat podłączenia tej wiązki w TD/TDS lub wie gdzie co idzie? Byłoby to bardzo pomocne.
3. Czy oprócz licznika podłączenie idzie jeszcze w inne miejsce?

Do TDSa wiązkę znaleźć jest ciężko, za to od benzynowych modeli jest tego trochę do wyboru - dlatego zacząłem się zastanawiać. Ma ktoś może jakiś pomysł?

Oprócz tego, mam problem z nawiewem. Chwilowo podpiąłem go pod zasilanie radia po stacyjce - dlatego w ogóle działa. Odkryłem że najprawdopodobniej brakuje mi przekaźnika K4 - ktoś wie może jaki powinien być to przekaźnik? Szukałem i nie mogę znaleźć :( No i nie działa ogrzewanie tylnej szyby jak i jej wycieraczka - jednak to myślę że naprawię.
Nurtuje mnie sprawa z tym OBC - byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam :)
Mietas
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

Re: E34 2.5TD i wiązka OBC.

Post autor: Mietas »

Dobra, wiązkę OBC ogarnąłem, zrobiłem sobie swoją. :D

Ogrzewanie tylnej szyby zaczęło już działać, wycieraczka też zaczyna się odzywać ale nadal nie działa - chyba silnik wykończony. Wystarczyło polutować wiązkę w klapie bagażnika - norma.

Niestety z nawiewem nadal nie doszedłem do ładu :(
ODPOWIEDZ