mróz+woda w paliwie= rozwalona pompa???

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

mróz+woda w paliwie= rozwalona pompa???

Post autor: adam-bmw »

rzecz miala miejsce w tydzien po zakupie mojej nowej maszyny tzn 525 tds. samochod kupilem tydzien temu w niemczech i do momentu pierwszego takowania w polsce nic sie nie dzialo auto odpalalo od dotkniecia na zimnym ( przy mrozie ) jak i na cieplym. tragedia stala sie w momencie gdy zatankowalem ON na stacji niedaleko mojego miejsca zamieszkania. kiedy tankowalem rezerwa juz sie swiecila zalalem 50l. swiezutkiej ON i po przejechaniu kilku kilometrow od tanikwania odczylem spadek mocy troszke mnie to zaniepokoilo ale do pracy dojechalem. po zakonczonym dnia pracy kiedy poszedlem do samochodu mial on drobny problem z odpalaniem ( co nie dzialo sie przed tanikowanie ) kiedy juz odpalil bylo calkiem dobrze do domu dojechalem choc byl dosc slaby. pomyslalem ze ta ropa byla jakas trafiona i na nastepny dzien ( sobota ) postanowilem pozbyc sie tej ropy. rano poszedlem zobaczyc jak odpali swiece podgrzane, zaczynam krecic i nic, ponawiam grzanie swiec znowy krecei dalej nic. nagle poczulem zapach ropy wyszedlem z auta i pod maska niby nic sie nie stalo ( nie bylo widac zeby gdzies leciala ropa ) ale jak zajrzalem pod auto to mnie zamurowalo- plama ropy i sciekala jeszcze po misce olejowej. zaczalem szukac i znalazlem rysa w krztalcie ksiezyca na spodzie pompy wtryskowej. dodam ze w nocy znacznie przymrozilo i jak przemyslalem na spokojnie sprawe to doszedlem do wniosku ze paliwo musialo zawierac dosc duzo wody ktora zamarzajac rozwalila pompe :(

w takim razie mam pytanie czy taka obudowe pompy idzie kupic czy czeka mnie wymiana pompy na inna a moze kupic uszkodzona i przelozyc wnetrznosci z mojej ktora byla idealna
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Jesteś pewien, że leci z tej obudowy? Może rysa wcale nie jest pęknieciem, a leci z uszczelki pompy albo w któregoś węża i dlatego spływa po misce?

S\Wymiana uszczelek pompy nie jest droga, natomiast nie wiem czy możliwe jest przełożenie gratów z jednej obudowy do drugiej...
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

weze i gora pompy jest sucha, leje sie spodem. w sobote pompa bedzie juz wyjeta wiec wtedy wszystko dokladnie opisze. ewentualne ceny uszczelnienia nowego korpusu ( idzie go przelozyc bo sie dzisiaj dowiadywalem )
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

Wymienić idzie ale nie wiem czy to jest opłacalna... czy znowu nie trzeba ustawiać dawki na stole probierczym...
Jutro coś może będę wiedział...
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

pompa sklada sie 3 czesci korpus glowny, sztelwerk ( wersja pl ) i to gdzie sie sekcje wkreca. i miedzy wszystkimi tymi elementami masz uszczelki. jesli ruszysz cokolwiek z tych elementow to i tak musisz ustawiac na stole no moze zawyjatkiem sztelwerka bo to w samochodzie ustawiasz
roughrider
Świeżak
Świeżak

Post autor: roughrider »

Witam wszystkich współużytkowników najlepszej marki pod słońcem :D jako świeżo przekierowany z innego forum :wink:

A ile może kosztować wymiana uszczelniaczy lub względnie pełna regeneracja pompy?
Get your bimmer runnin' head out on a highway...
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: Łosiowy »

roughrider pisze:Witam wszystkich współużytkowników najlepszej marki pod słońcem :D jako świeżo przekierowany z innego forum :wink:

A ile może kosztować wymiana uszczelniaczy lub względnie pełna regeneracja pompy?
Witaj.

Ciekło mi od strony głowiczki i można było tą uszczelke wymienic bez wyciągania pompy jednak zdecydowałem sie na wymiane wszystkich uszczelek dla swiętego spokoju.Koszt 600zł za wszystko oraz sprawdzenie pompy.

Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

pompa zrobiona cale szczescie ze tylko uszczelki wypchnelo. wymina wszystkich i regulacja na stole wyszla niecale 500 zl.
roughrider
Świeżak
Świeżak

Post autor: roughrider »

Kurde ladne macie ceny. Mi w Wawie krzykneli 800 za wymiane uszczelniaczy :x Za tyle samo znalazlem regenerowana pompe do kupienia...

A tak teoretycznie, czy cos sie moze stac jak sie na czas uszczelniaczy nie wymieni?
Get your bimmer runnin' head out on a highway...
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

najprostrze- bedzie leciala ropa

posrednie- samochod stanie

najgrozniejsze- z dymem poleci fura

a tak na serio lepiej to zrobic szybko bo wszstko bedziesz mial w ropie. jesli masz amiar cos robic to najlepiej ze swoja pompka bo jak kupisz cos z neta to nigdy nie wiadomo co w niej siedzi
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

A ja mam czysto teoretyczne pytanie:
da się wymieni samemu uszczelki w pompie bez koniecznosci sprawdzania jej na stole?
Zakładając, iż niczego się nie przestawi w międzyczasie :)
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

pod sztelwerkiem jestes w stanie sam wymienic a co do regulacji to juz roznie bywa chyba ze ustawisz w to samo miejsce.
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

Dobrze wiedzieć!
Dzięki:)
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
arcabuz
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Województwo: Śląskie

Post autor: arcabuz »

Witam u mnie też minionej zimy lało się z pompy, uszczelnienie i regulacja kosztowała mnie wraz z założeniem 600 zł
ODPOWIEDZ