Witam,
Mam pytanie. mam 525tds przejechane jakieś 370 tyś 92r. Wymieniony rozrząd, wyczyszczona odma, wymieniony olej na Castrol 10w40 (wcześniej 15w40), filtr. Nie ma oznak spadku mocy ani oleju w zbiorniczku wyrównawczym. Bez problemu odpala na zimnym jak i na ciepłym.
Jak jadę spokojnie tak około 1,5 do 2 tys obrotów i nagle przyspieszę to zakopci przez chwilę na niebiesko a potem już zero dymku. To samo jest jak stoi na jałowym biegu i mu po chwili depnę do 3 tyś to zakopci na niebiesko a po chwili już standardowo zakopci na lekki czarny dymek jak prawdziwy TDS. Dlaczego i od czego ten niebieski dym? Druga sprawa to wyciek nie wiadomo z kąt? Na postoju przy włączonym silniku nic nie kapie. Jak się przejadę i troszkę depnę to mam zalane olejem silnikowym prawą stronę. Olejem zalana jest pompa paliwa, obudowa filtra oleju rozrusznik i podwozie aż do tyłu. Wymieniłem uszczelkę pokrywy filtra, leju, czujnik ciśnienia oleju, sprawdziłem uszczelkę podstawy filtra oleju, węże olejowe i nadal nie wiem skąd cieknie. Proszę o pomocne sugestie.
E34 TDS czasami zadymi na niebiesko. dlaczego?
Moderator: Moderatorzy
-
urbiandobri
- Świeżak

- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: E34 TDS czasami zadymi na niebiesko. dlaczego?
Turbo i cały układ dolotowy masz do sprawdzenia. Przede wszystkim intercooler i jego węże gumowe pod kątem szczelności - sam kolektor też. Dymienie na niebiesko to olej w dolocie najczęściej - w TDS to zazwyczaj odma, ale jeśli ta jest u Ciebie czysta, to zostaje turbo.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
urbiandobri
- Świeżak

Ostatnio czyścić em IC więc może kolektor albo węże. Sprawdzę i napiszę jaki efekt. A co do wycieku jakieś sugestie?
-
urbiandobri
- Świeżak

Mam przerobiony dolotowy i właśnie sprawdziłem że na wężu odmy jest olej . Trzeba wymienić filtr odmy. Albo zastosować oddzielny filtr na ode.carl0s pisze:Turbo i cały układ dolotowy masz do sprawdzenia. Przede wszystkim intercooler i jego węże gumowe pod kątem szczelności - sam kolektor też. Dymienie na niebiesko to olej w dolocie najczęściej - w TDS to zazwyczaj odma, ale jeśli ta jest u Ciebie czysta, to zostaje turbo.