E39 2.5 TDS ropa w misce olejowej?

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

HayaPG
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podkarpackie

E39 2.5 TDS ropa w misce olejowej?

Post autor: HayaPG »

Witam
Od jakiegoś czasu jestem (byłem?) szczęśliwym posiadaczem e39 2.5tds. Pewnego dnia wracając z pracy do domu temperatura mi skoczyła. Zatrzymałem się, po podniesieniu maski ujrzałem że silnik jest "uwalony". Myślałem że to olej, ale jak się okazało był to płyn chłodnicy, który wywalało przez końcówkę chłodnicy, na którą zakładany jest wąż. Wymieniłem chłodnicę, nadal się grzała. Zauważyłem że przy odpaleniu puszcza biały dymek więc poszukałem i stwierdziłem że uszczelka pod głowicą (upewniłem się patrząc na olej, było go zdecydowanie za dużo). Zawiozłem samochód do mechanika. Ściągnął głowicę i dziwna sprawa, ale uszczelka była cała. Więc dałem głowicę do regeneracjii, kupiłem nową uszczelkę itp. Pompę wody, termostat. Po jakimś czasie gdy wszystkie części zawiozłem do mechanika byłem szczęsliwy że będę mógł ponownie śmigać swoją benią aż tu O.O zonk.....

Po ok 10 minutach jazdy probnej zaczęło w środku pachnieć ropą (było tak, bo wtrysk sterujący lał i od czasu do czasu tak robiło) po spojrzeniu na stan oleju okazało się że znowu oleju doszło. Po konsultacjach stwierdziłem że wtryski. Zawiozłem wtryski do sprawdzenia okazało się że lały. Wymieniłem końcówki, kupiłem używany wtrysk sterujacy założyłem i dalej to samo.

Nie mam już pomysłów. Mechanik twierdzi że może pierścienie pękły podczas gdy temperatura skoczyła. Czy może to być prawda?
Bardzo proszę o pomoc
Z góry dziękuję

Pozdrawiam
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Re: E39 2.5 TDS ropa w misce olejowej?

Post autor: N2O »

Widzę tylko jedną możliwość takiego stanu rzeczy - pompa wtryskowa puszcza paliwo wałkiem napędowym do komory rozrządu, i tym samym do miski.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
HayaPG
Świeżak
Świeżak

Czyli oddać pompę do regeneracjii? Jakie by były tego koszty tak mniej więcej?
Awatar użytkownika
Markiej
Bywalec
Seria: E28
Model: 525td
Rocznik: 1986

Post autor: Markiej »

jeżeli nie faluje na wolnych obrotach i pali dobrze, to proponował bym wymianę samego simmeringu. musisz wyciągnąć pompę i sam sobie zmienisz.
Awatar użytkownika
Barman
Bywalec
Rocznik: 1999

Post autor: Barman »

Markiej pisze:jeżeli nie faluje na wolnych obrotach i pali dobrze, to proponował bym wymianę samego simmeringu. musisz wyciągnąć pompę i sam sobie zmienisz.
-dobrze mówi/pisze-
HayaPG
Świeżak
Świeżak

Jestem świeżo po powrocie od mechanika który złożył mi pompę wtryskową do kupy (kompleksowe uszczelnianie 250zl;)) Tak jakby ropa się już nie dostaje, tylko tyle narazie napiszę. Nie grzeje się, ale nie jestem pewien czy wszystko jest w porządku. Zapomniałem napisać o jeszcze jednym problemie, mianowicie wskazówka obrotomierza na postoju zaczyna wykonywać minimalne ruchy góra/dół. Załóżmy że na postoju powinno być 800obr/min, to wskazówka pokazuje 798obr później się podnosi do 802obr i znowu i tak cały czas na postoju. Przed moją "przygodą" wszystko było dobrze. Powinienem się tym martwić? Czy to może po prostu problem z czujnikie, lub czymś innym? Słuchając silnika nie słychać różnic, chodzi równiutko, tylko może te ~5obr/min są po prostu nie do usłyszenia dla ucha
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: N2O »

Dawka do ustawienia.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE