Pytanie o M51d25tu OL e39

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

ireneusz87
Świeżak
Świeżak
Seria: Szukam...
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Pytanie o M51d25tu OL e39

Post autor: ireneusz87 »

Witam jestem nowym użytkownikiem.
Znalazłem możliwą e39tkę z tym silnikiem 2,5tds.
-Teraz pytanie najważniejsze problemy tego motoru. Kiedyś gdzieś czytałem że są problemy z odpalaniem go gdy jest ciepły i że mechanicy raczej odradzają ten silnik . Auto które znalazłem ma 360tys km. Dotychczas miałem do czynienia z Dizlem grupy vaga AeLa 2,5tdi i D5 od volvo.
-Ma to być auto przejściowe koszty utrzymania takiego klocka są mi znane, więc proszę o rzeczowe komentarze .

vin auta WBADF71040BS65433

Silnik co ważniejsze nie ma śladów zapoceń , ma vebasto . Z minusów to obity tylny lewy narożnik . Lewy przedni błotnik . To są szczegóły, nie spodziewam się cudów od auta z 99roku. No i przebieg może być większy to normalne. Sześciolatek którego teraz sprzedałem miał 270tys przebiegu więc o czym tu mówimy
.
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

Re: Pytanie o M51d25tu OL e39

Post autor: tdbezs »

po przesiadce z 2.5 tdi i d5 volvo nie będziesz zadowolony z dynamiki tego motoru, nawet w e36 a co dopiero e39, poszukaj lepiej m57d30. A tds jest silnikiem, którego się nie produkuje od kilkunastu lat, dziś jest to już taki dinozaur... Jak go wypuścili to kulturą pracy przebijał konkurencję, natomiast oszczędny nigdy nie był. Do spalania z audi będziesz musiał minimum litra dolać. Moim zdanie jak kupować e39 to 530d. Tds'a bym odpuścił. Sam mam poczipowanego i jak kilka lat temu wystarczał to na dzień dzisiejszy już nie. Nie jest moim zdaniem wystarczająco dynamiczny- sam silnik jest dobry, rozrząd powinien wytrzymać koło 400tyś, pompa wtryskowa( największy ból tego motory) kosztuje obecnie kilka złotych i głowica podobnie, tyle, że z głowicami jest tak jak ze wszystkim, jak dbasz tak masz... powodzenia, mam nadzieje, że coś pomogłem.
ODPOWIEDZ