Witam kolegów forumowiczów.
Ostatnio nabiłem klimatyzację w moim BMW i po tym wystąpiły u mnie problemy z tymże urządzeniem.
A mianowicie , jak na postoju ją włączyłem to po jakiejś niespełna minucie załączył się wentylator na
maksymalnych obrotach i klima trochę buczała. Początkowo nie chłodziła.
Jak już ruszyłem już chłodziła, ale oprócz buczenia pojawił się jeszcze jeden efekt - hamowanie silnika, tak jakby
coś hamowało silnik w nieregularnych odstępach czasu plus wyjący wentylator.
Czy to w serwisie (renault) mogli mi coś nie tak zrobić czy to już klima się kończy?
Przed nabiciem jak zostawiłem auto to dzwonił do mnie facet z tego serwisu i powiedział, że maszyna do nabijania
wykryła, że układ jest na "skraju szczelności" ale nie powinienem się martwić.
Proszę o podpowiedź w temacie, bo nie wiem czy mam wracać do serwisu na poprawkę czy zbierać kasę na naprawę.
[E39] 520d - nabita klima buczy i hamuje silnik
Moderator: Moderatorzy
-
- Świeżak
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podkarpackie
Re: [E39] 520d - nabita klima buczy i hamuje silnik
podejrzewam zw sprężarka wydaje osttanie tchy podobny problem przerabiałem kiedyś w audi A4
jedz do gosci od klimy i tam Ci powiedza konkretnie ...............
jedz do gosci od klimy i tam Ci powiedza konkretnie ...............
- Siudo
- Bywalec
- Model: 520d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Też tak podejrzewam, pierwszy raz mam w aucie klimatyzacje i co za tym idzie problemy z nią związane.
Jednak będę musiał wygospodarować trochę czasu i podjechać do gości od klimatyzacji.
Dzięki, pozdrawiam.
Jednak będę musiał wygospodarować trochę czasu i podjechać do gości od klimatyzacji.
Dzięki, pozdrawiam.
-
- Bywalec
- Seria: E34
- Rocznik: 1995
- Województwo: Dolnośląskie
Kolego ile nabili tego czynnika do układu,wentylator na wysokich obrotach wskazuje na nadmierne cisnienie w układzie. Jakim cudem klima może być na skraju szczelnosci?
Albo jest sprawna albo nieszczelna,maszyną nie da za bardzo sie tego wywnioskować. Jeszcze jedno pytanie,czy układ był pusty przed nabiciem czynnika?

- Siudo
- Bywalec
Z tego co mi powiedział mechanik to nabili 1250 ml, czyli prawie pusty. Dziś jak jechałem i włączyłem klime
to jakieś 2 km jechało się normalnie, chłodek i w ogóle. A nagle cała buda wpadła w wibracje i zaczęło
agresywnie hamować silnik.
to jakieś 2 km jechało się normalnie, chłodek i w ogóle. A nagle cała buda wpadła w wibracje i zaczęło
agresywnie hamować silnik.
-
- Bywalec
- Seria: E34
- Rocznik: 1995
- Województwo: Dolnośląskie
Być może sprężarka dokonuje żywota,nie wiem jak w E39,ale u mnie w E34 jest 1450 gram. Ja na Twoim miejscu szukałbym sprężarki na podmiane,od razu proponuje wymienić osuszacz. Ale jak zrobisz to twoja sprawa
. Odbiegając od tematu w tamtym roku wypoczywałem niedaleko Koszalina,w miejscowosci Gąski,pewnie wiesz gdzie to jest 

- gummiss11
- Bywalec Gadulec
- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Co do ilości czynnika, to zależy od układu jaki był wsadzony i może być różnie.... Powinni ściągnąć cały czynnik i olej do maszyny i nabić od nowa do pełna, czyli tyle ile powinno być(jest naklejka na masce, albo gdzieś indziej pod maską) wraz z olejem i najlepiej kontrastem. Jak będzie zbyt dużo czynnika to będą się cuda działy.
Szarpanie silnikiem i zwiększony opór silnika to oznacza koniec sprężarki. Podnieś maskę i spróbuj pokręcić w obie strony środkiem koła sprężarki, jeśli się obraca skokowo to znaczy że się zaciera....
Szarpanie silnikiem i zwiększony opór silnika to oznacza koniec sprężarki. Podnieś maskę i spróbuj pokręcić w obie strony środkiem koła sprężarki, jeśli się obraca skokowo to znaczy że się zaciera....

Bo Możemy Więcej...
- Siudo
- Bywalec
Wymiana czynnika (promocja na sweetdeal koszalin) obejmowała odessanie czynnika i oleju i nabicie na świeżo wiec chyba tak zrobili...chyba
Obawiam się tej sprężarki bo to w sumie koszta koszta
ale się nie obejdzie. Znajomy mechanik się dziś przejechał, posłuchał i stwierdził że jak nic umiera.
Co do Gąsek to oczywiście znajoma mieścinka, fajne miejsce na wypoczynek nad morzem
Dzięki Panowie za podpowiedzi.
Na razie nie ruszam nic ze względów finansowych.
Temat chyba raczej zamknięty.

Co do Gąsek to oczywiście znajoma mieścinka, fajne miejsce na wypoczynek nad morzem

Dzięki Panowie za podpowiedzi.
Na razie nie ruszam nic ze względów finansowych.
Temat chyba raczej zamknięty.
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
Ale uważaj z używaniem klimy, jak sprężarka padnie w czasie jazdy to będą cyrki. U mnie rozerwało sprzęgiełko gumowe w dekielku i pasek ocalał. Ale ten moment to zapamiętam do końca życia, przeraźliwy dźwięk silnika, brak mocy, dym z pod maski, falowanie obrotami...

Bo Możemy Więcej...
- Siudo
- Bywalec
Dzięki za ostrzeżenie ale raczej chyba nie pokuszę się o włączanie klimy. Poszukam kogoś, kto przyjmie mi
czynnik do "banku" i jak będzie sprawny układ, za jakąś opłatą mi go nabije z powrotem
Próbowałem z tym kołem sprężarki i są wyczuwalne skoki sprężarki przy obracaniu ... czyli raczej kaput
Jeszcze raz wielkie dzięki.
czynnik do "banku" i jak będzie sprawny układ, za jakąś opłatą mi go nabije z powrotem

Próbowałem z tym kołem sprężarki i są wyczuwalne skoki sprężarki przy obracaniu ... czyli raczej kaput

- gummiss11
- Bywalec Gadulec
NO to jest problem, bo się zwyczajnie zużyła sprężarkaSiudo pisze:...Próbowałem z tym kołem sprężarki i są wyczuwalne skoki sprężarki przy obracaniu ... czyli raczej kaput

Bo Możemy Więcej...