e34 - TDS z pompą mechaniczną (tuning)

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: e34 - TDS z pompą mechaniczną (tuning)

Post autor: carl0s »

A to Ci dopiero - straty na ciśnieniu w STALE DOŁADOWANYM układzie spowodowane zakrętami? Prądy wznoszące to ciśnienie zmniejszyły? Ludzie, opanujcie się.

IC oprócz obniżenia temperatury masy powietrza doładowanego, a co za tym idzie zawierającego minimalnie większą ilość tlenu, a i to tylko w odpowiednich warunkach atmosferycznych, jedyne co powoduje to przesunięcie punktu max. ciśnienia doładowania w górę skali obrotomierza. Im większy, tym lag większy. Ratować się można turbiną z lepszym spoolem, ale tutaj też pętelka się zamyka - takie turbo też trzeba rozpędzić, więc trzeba podlać paliwem.
Także montaż IC bez szybszej lub wcześniej wstającej turbiny, a co za tym idzie większego wydatku paliwa w dolnym zakresie obrotów mija się z celem, bo może spowodować nieporządane wręcz efekty, które kierowca odczuje jako spadek wręcz osiągów.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Maroo
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Województwo: Małopolskie

Post autor: Maroo »

Jak po montażu mechanicznej pompy do tds-a nie macie zamiaru zwiększać dawki ani ciśnienia doładowania to montaż większego IC nie ma sensu.Jak chcecie poprawić dolny zakres obrotów to najlepszym rozwiązaniem jest montaż turba VNT 8)
Kwestia tylko wyboru sterowania kierownicami.Czekam na obecną chwilę na drobny zastrzyk finansów i pakuję GT2560V :)
Jak będę montował to nie omieszkam zrobić fotek oraz wyników z hamowni.
driverv8
zbanowany
zbanowany
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: driverv8 »

Maroo pisze:Jak po montażu mechanicznej pompy do tds-a nie macie zamiaru zwiększać dawki ani ciśnienia doładowania to montaż większego IC nie ma sensu.Jak chcecie poprawić dolny zakres obrotów to najlepszym rozwiązaniem jest montaż turba VNT 8)
Kwestia tylko wyboru sterowania kierownicami.Czekam na obecną chwilę na drobny zastrzyk finansów i pakuję GT2560V :)
Jak będę montował to nie omieszkam zrobić fotek oraz wyników z hamowni.

w końcu jakieś konkrety czekamy z niecierpliwością :)
e21 1,8 mi 78r
e34 525 tds
e39 3,0d 240KM
Awatar użytkownika
cichy77
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: cichy77 »

panowie, a niech się wypowiedzą ci co już latają od jakiegoś czasu na mechanicznej pompie, jak eksploatacja?
Tylko BMW jest samochodem , inne auta to wyrób samochodo-podobny.

Sprzedam wszystkie części e36 318tds Touring:

http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=49&t=8747
Tomko
Bywalec

Post autor: Tomko »

Zapewne chodzi Ci o TDSa na mechanicznej pompie ... mój kolega śmiga tak od ponad roku i wszystko działa ... auto jedzie jak jechało ... mocne jest tak samo ... spalania w podobnych granicach .. nie zaczęło mocniej kopcić czy coś w tym stylu . Żadnych problemów z uruchomieniem samochodu ani jakiegoś falowania obrotów ...Ja co prawda w 2.4 TD , ale też zmieniłem pompę na mechaniczną , z tych samych powodów dla których ludzie wkładają je do TDSów ... problemy z odpalaniem na ciepłym i falowaniem obrotów .. w moim samochodzie taka pompa gości już ponad dwa lata . Wszystko działa jak powinno . W razie jakiś wycieków z pompy uszczelnienie jej kosztuje 120 zł a nie jak w przypadku TDSa 400 zł ... Masz pewność że auto Ci zawsze zapali i pojedzie ... Wiadomo są takiego czegoś zwolennicy jak i przeciwnicy ..
laki7
Bywalec
Seria: E28
Model: 725tds
Województwo: Lubelskie

Post autor: laki7 »

W rodzinie są trzy bmw z 2,5 tds na mechanicznej pompie. e30 mocno zmodzona gania na ulicach mocne autka bezawaryjnie już trzeci rok, e36 z silnikiem od e39 na plastikowym kolektorze z podkreconą dawka i mbc dwa latka i wreszcie e32 2,5 tds. Pompa mechaniczna rozwiazuje wiekszość usterek osprzetu tego silnika, pozbywamy sie kłopotliwej elektryki i elektroniki, nie ma falowania obrotów,przygasania,odpalanie na ciepłym to bajka, możliwosc szybkiego zwiekszenia osiągów. Jedyne usterki to rozszczelnienia, po ustawieniu wiekszej dawki przykapcanie.
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: gummiss11 »

U mnie chyba też będę musiał wstawić taką pompe, tylko czekam na jakiś bliżej nie oczekiwany dopływ gotówki. Ile taki swamp może kosztować, oczywiście chodzi mi o cenę bez wstawiania osprzętu prosto z fabrycznego sklepu. Wiem że trzeba zmienić pedał i coś tam jeszcze i chodzi mi o ceny używek, bo pompa to wiem że ok. 500PLN bo kiedyś już patrzyłem nawet. Tylko jeszcze kwestia dodatków i przeróbek do wykonania...
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, 22:58 przez gummiss11, łącznie zmieniany 2 razy.
Bo Możemy Więcej...Obrazek
Tomko
Bywalec

Pompę mechaniczną można już kupić za 300 zł , polecam odrazu ją dać do sprawdzenia ewentualnie wymienić komplet uszczelek , koszt nie drogi a nie trzeba później wyjmować drugi raz pompy z auta , musisz kupić również wtryskiwacze z M21 , je również najlepiej sprawdzić i ewentualnie wymienić końcówki wtrysków , koszt zamiennika firmy Meyle to 50 zł sztuka , ori Boscha kosztuje 120 zł sztuka .
laki7
Bywalec

Nie, nie trzeba wymieniać wtrysków,spokojnie mogą zostac 150. potrzebny jest mocowanie pedału gazu od pb oraz linka, w zaleznosci od silnika czasami trzeba załozyc pierscien na pompe i uszczelnic. Nalezy takze odłamac,wyciac kawałek nadlewu bloku. Tyle!
Tomko
Bywalec

Wtryski z M21 mają takie samo ciśnienie , tylko ten sterujący trzeba zmienić .
laki7
Bywalec

w m21 z tego co pamietam to 130 a m51 to 150. sterujący mozna zostawic ale lepiej jak jest sprawny sprzedac i zwroci sie pompa wtryskowa :D
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Wtryski zdecydowanie powinny zostać od M51 - ciśnienie i rodzaj rozpylacza jest dedykowany do silnika, tak aby spalanie było optymalne.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec

Temat już został zapomniany, a ja nadal mam odłączoną wtyczkę od dyferka....
Widzę że pojawiły się osoby trochę grzebiące w mechanice i może ktoś się w końcu pozna :)
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=3705
Awatar użytkownika
filizana86
Bywalec
Model: 524d/td
Rocznik: 1990

Post autor: filizana86 »

witam ponownie pompa zamontowana jeszcze linka ale to jutro zamówiłem nową i czekam potem zdam relacje i fotki dodam
laki7
Bywalec

gummiss11 pisze:Temat już został zapomniany, a ja nadal mam odłączoną wtyczkę od dyferka....
Widzę że pojawiły się osoby trochę grzebiące w mechanice i może ktoś się w końcu pozna :)
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=3705
Twój problem jest raczej elektryczny, elektroniczny. Szkoda że mieszkasz tak daleko bo popodmieniali byśmy wszystkie rzeczy pokoleji i coś by wyszło.
Jeśli chcesz dłużej zachować autko gorąco polecam pompę m21. Swoją jeśli sprawna szybko sprzedaż razem z wtryskiem sterującym.
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec

Właśnie nie wiem co jeszcze można podmienić bo podmieniałem obydwa DDE, wszystkie przekaźniki jakie znalazłem i czujnik map sensora(akurat miałem na podwórku bliźniaczkę z której wytargałem rok wcześniej silnik do swojej, więc klamoty były wszystkie pod ręką :D ). Wydaje mi się że jakiś przewód między pompą, a DDE jest zwalony. Jeden mechanik proponował mi odcięcie sygnału prędkości od DDE, ale dla mnie to nie jest naprawa, już wole jeździć bez wtyczki na dyferku :wink:
Najdziwniejsze że jak auto nie odbiera informacji o ruchu pojazdu to jest wszystko ok, a jak dostanie info że się chociażby toczy to cuuuuda się dzieją :evil:
Właśnie myślałem o takiej pompie, tylko na razie z $$ trochę krucho.
Awatar użytkownika
filizana86
Bywalec

filizana86 pisze:witam ponownie pompa zamontowana jeszcze linka ale to jutro zamówiłem nową i czekam potem zdam relacje i fotki dodam
a nie odpalił bo pompka w zbiorniku działa na krótko i podaje paliwo a w zbiorniku nie działa i nie podaje paliwa szukam przyczyny dalej jak ktoś zapoda jakieś sugestie będę wdzięczny :evil:
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec

Polecam temat, choć jest trochę zakręcony :D
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=8135
Awatar użytkownika
filizana86
Bywalec

dzieki już czytałem u mnie działa w trakcie grzania świec temat zakręcony ale coś tam wyczytałem teraz sprawdzam :wink:
laki7
Bywalec

Kolego filizana przy pompie mechanicznej możesz całkiem zrezygnować z pompki wspomagającej w baku robiąc smok z filterkiem, tak mam e e32 i e30 lub pompkę podłączyć na krótko po zapłonię np. plus do bezpiecznika pompki, w e36. W jednym i drugim przypadku silnik zapala od razu czy zimny czy ciepły. Zostawiając pompkę w baku do której nie dochodzi prąd nie ma praktycznie możliwości odpalenia silnika przez rozrusznik.
ODPOWIEDZ