E34 525 tds zamiana dwumasu na jednomas

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
błażej21
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: bÅ‚ażej21 »

Marciino pisze:Dzisiaj wreszcie dotarł do mnie zestaw Valeo, na szczęście wszystko się zgadza z tym co zaprezentował na zdjęciach Ermce.

Wymiana będzie miała miejsce za tydzień we wtorek, wolny termin u mechanika. Ermce, pisałeś że wymiana tego to nic trudnego, no to zachęcony poczytałem na ten temat w "Sam naprawiam samochód", no i tam to tak różowo nie wygląda. Chyba jednak sam nie będę ryzykował, szczególnie jeżeli chodzi o złożenie później tego do kupy, co innego gdybym miał wsparcie u osoby z doświadczeniem przy wymianie, ale niestety u mnie w okolicy nikt TDSem nie śmiga, brak doświadczenia i lekki strach aby więcej kosztów sobie nie narobić. W sumie nawet gotów bym był podjechać gdzieś na teren Wawy, czy w inną stronę, w rozsądnych odległościach, gdybym miał kogoś do pomocy, ogarniętego w temacie.

Swoją drogą jeszcze ciekawą rozmowę z mechanikiem odbyłem, a w sumie to raczej wysłuchałem to co on ma do powiedzenia w tym temacie. Ale w skrócie chodzi o to, tak wnioskuje z tej i poprzednich rozmów z nim, że nie miał jeszcze do czynienia z TDSem z kołem jednomasowym, i chyba nie za bardzo mnie zrozumiał że ja nie przyjadę do niego tylko z samym kołem jednomasowym, tylko także ze sprzęgłem. No ale "jeżeli pan sobie życzy, to my to wymienimy". W sumie teraz już innego wyjścia nie mam :wink:

Pozdr.

ja też nie miałem pojencia jak zabrać się do tego ale poczytałem i rozebrałem wszystko tak jak jest opisane na forum bo na prawdę jest to proste jak ktoś ma jakieś pojecie o mechanice ale w sumie ja tylko sam tarcze zmieniam
Sesja str 8 Zerknij i oceń moją Bunie

http://forum.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=7&t=1927
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

ja pisałem o wymianie, dodam tylko że z wykształcenia jak i zawodu jestem energoelektronikiem więc do mechaniki nijak się to ma a jednak przy autku wszystko robię sam, troszkę czasu trzeba sobie dać i przede wszystkim spokojnie to wszystko się uda

a mnie cieszy coś takiego do mojego silnika m52tu masuje takie sprzęgło http://allegro.pl/item933843750_bmw_e34 ... ocisk.html jednomas od m50
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

adam-bmw jak patrze na te aukcje to widza tam zestaw valeo :) porownaj to z moimi zdjeciami

wiec to kolejny argument "za" zestawem valeo ze bedzie dzialac bo oparte to jest o sprzeglo bmw z m50 :D
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

skoro działało to w 1992 to i teraz da radę
Ermce
Bywalec Wyjadacz

wrazenia po 100km w 70% po miescie:

nie ma roznicy w porownaniu z kolem dwumasowym.... Co do halasu to moge powiedziec ze silnik lekko glosniej pracuje ale to pewnie przez to ze nie zalozymem jeszcze mojej 4 oslony tej wielkiej pod skrzynie.

Biegi wchodza bez najmniejszysz szarpniec, czy zgrzytow, przy puszczaniu sprzegla autko juz nie poszarpuje, ladnie i plynnie rusza z miejsca i co najwazniejsze NIE MA JUZ WIBRACJI PRZENOSZONYCH NA CALA BUDE :mrgreen: :mrgreen:

dzis po poludniu zabieram moje dziewczyny na przejazdzke jakies 105km w tym miasto w 30% i tez zdam relacje

Marciino czekam tez na Twoje spostrzezenia co do jednomasu z valeo, bo temat jak narazie dotyczy tylko nas dwóch na tym forum
Awatar użytkownika
Marciino
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: _
Model: Nie mam
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Marciino »

Ermce pisze:(...)Marciino czekam tez na Twoje spostrzezenia co do jednomasu z valeo, bo temat jak narazie dotyczy tylko nas dwóch na tym forum
Oj, jak dobrze wiedzieć że Tobie to śmiga, ja, jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, to we wtorek wieczorem dam znać jak u mnie to zdało egzamin. Pozdr.
Dawit000
Bywalec
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Dawit000 »

tak czytam i nie wierze. Przekładałem w znajomego tdsie z dwumasu na jednomas i huk w kabinie jak jechało się na niskich obrotach był nie do wytrzymania. Mniej więcej coś jak w starym starze takie głośne UUUUuuuuUUU uUUUUuuuuuu wróciliśmy do dwumasu jednak:)
Ermce
Bywalec Wyjadacz

Dawit000 robiliscie przekladke z innego silnika czy jednomas dedykowany pod ten silnik???

pisze jak jest, nie upiekszam bo nie ma co, jest glosniej ale bez przesady ze jak w starze, mozesz zapytac karol-lolek jechal moim tds-em zaraz po wymianie

teraz nacieszyc sie nie moge ze juz buda nie rzuca na boki jak stoje na swiatlach
Awatar użytkownika
Marciino
Bywalec Gadulec

Marciino pisze:
Ermce pisze:(...)Marciino czekam tez na Twoje spostrzezenia co do jednomasu z valeo, bo temat jak narazie dotyczy tylko nas dwóch na tym forum
Oj, jak dobrze wiedzieć że Tobie to śmiga, ja, jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, to we wtorek wieczorem dam znać jak u mnie to zdało egzamin. Pozdr.
Miałem dzisiaj dać znać jak to działa, znaczy potwierdzić że działa dobrze :wink: , ale muszę to przełożyć na jutro, dopiero będę miał auto. Przy wymianie wylazło jeszcze że uszczelki od skrzyni biegów już nie trzymają i olej cieknie, a szkoda takiej roboty aby zaraz olejem się zapaćkało. Części będą jutro, także autko cierpliwie sobie czeka, przygotowane do wymiany. Pozdr.
Ermce
Bywalec Wyjadacz

czekam z niecierpliwoscia, dobrze tez przy okazji wymienic olej w skrzyni :)
Dawit000
Bywalec
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Dawit000 »

dedykowany valeo
Ermce
Bywalec Wyjadacz

Dawit000 nie wiem jak to tam wlozyliscie ale u mnie nie ma takiego ryku, a jak auto sie rozgrzeje to chodzi normalnie jak na dwumasie, jest glosniejsze ale nie ryczy, nagralem zreszta filmik jak jest w srodku na odpalonym silniku... jeszcze zmienie jutro olej w skrzyni to powinno byc malo zauwazalne ze jest cos innego jak dwumas nawet na zimnym silniku :)
Awatar użytkownika
Marciino
Bywalec Gadulec

Ermce pisze:czekam z niecierpliwoscia, dobrze tez przy okazji wymienic olej w skrzyni :)
Tak wiem wiem :mrgreen: , już od jakiegoś czasu się zbierałem z wymianą oleju w skrzyni, nadarzyła się okazja, to wreszcie i ta sprawa ogarnięta, został jeszcze tylko olej w tylnym moście.

Ok, wracając do tematu zestawu Valeo. Założony i Działa :wink:
Dwumas musiałem mieć naprawdę roztrzaskany, jak usłyszałem z zewnątrz jak chodzi z tym zestawem, to szok, że tak cicho, żadnych zbędnych dźwięków. No i tak:
- drgania budy zerowe
- sprzęgło, moim zdaniem te pracuje lepiej niż poprzednie, łapie wyżej, nie ma szarpania, kwestia wyczucia i przyzwyczajenia, tu chyba potwierdzam to co napisał Ermce, jeżeli ja z tym nie miałem problemów, to chyba nikt na tym forum nie będzie miał.
- gdzieś była wspomniana kwestia o lepszym wkręcaniu się na obroty, na wyższych biegach od niższych obrotów jest rzeczywiście różnica, autko chętniej przyśpiesza, bez zbędnego deptania pedału gazu.
- kultura pracy silnika, w środku jest trochę głośniej, czuć to przy toczeniu się na wolnych obrotach, no ale porównanie do Stara do gruba przesada. Przy normalniej jeździe, ja odczuwałem różnicę, że jest ciut głośniej niż poprzednio, ale kumpel, który dość często ze mną jeździ, już nie zwrócił na to uwagi. A mi ten dźwięk się tak podoba, że ten minus ma u mnie plusa :twisted:

Jeszcze przy okazji dowiedziałem się że dobrze by było autko dać pod kompa, i ustawić dawkę paliwa czy coś w tym stylu, niby zbiera się ładnie, do fotela przytula, ale mechanik stwierdził że to jeszcze nie jest to co powinno być. Także tu mam następny temat do ogarnięcia z czasem.

Wracając do tematu jeszcze kwestia tego jak z czasem, już po jakimś większym przebiegu ten zestaw Valeo będzie dawał sobie radę, zobaczymy. Jak na razie jest spoko, mi pasuje, I w wreszcie żadnych dodatkowych efektów dźwiękowych przy gaszeniu silnika. Jakby coś mi się jeszcze przypomniało z uwag to dopiszę. Pozdr.
Ermce
Bywalec Wyjadacz

lozysko sprawne, nie chrobota??
Awatar użytkownika
Marciino
Bywalec Gadulec

Ermce pisze:lozysko sprawne, nie chrobota??
No wygląda na to że jest ok, żadnych niepokojących dodatkowych odgłosów nie wydaje. Sam sobie bym do końca nie wierzył :twisted: , ale mam to potwierdzone u mechanika podczas przejazdu próbnego po wymianie, także wierzę że jest ok :wink:
marcinlmobile2
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Województwo: Pomorskie

Post autor: marcinlmobile2 »

Kolego ja też mam problem z drganiami w kabinie jak silnik jest zimny to jest wogule tragedia jak sie rozgrzeje to jest w miare czy u ciebie było tak samo przed wymiana dwumasu dodam tylko że drży tylko na jałowym pozdro czy rozgrzanie silnika ma wpływ na prace dwumasu ??????????? pomocy
Ermce
Bywalec Wyjadacz

jak silnik sie rozgrzeje to nie chodzi w trybie "ssania" i dostaje inna dawke paliwa przez co chodzi rowniej i ciszej i na nizszych obr.
co do drgan to TAK, bylo u mnie tak samo... az wstyd bylo kogos wiezc i zatrzymac sie na swiatlach bo wibrator sie wlaczal....

teraz [po wymianie na jednomas jest cisza :)

Marciino problem rozwiazany!! to nie lozysko ani zaden element sprzegla :D
mam luz na mechanizmie wybieraka, wczoraj sie upewnilem na kanale, i lekko lewarek mi sie przechyla co powoduje ten chrobot, wystarczy ze ustawie ewarek we wlasciwym polozeniu "luz" i nie ma chrobotania :mrgreen:
Awatar użytkownika
Marciino
Bywalec Gadulec

marcinlmobile2 pisze:Kolego ja też mam problem z drganiami w kabinie jak silnik jest zimny to jest wogule tragedia jak sie rozgrzeje to jest w miare czy u ciebie było tak samo przed wymiana dwumasu dodam tylko że drży tylko na jałowym pozdro czy rozgrzanie silnika ma wpływ na prace dwumasu ??????????? pomocy
U mnie drgania mocno dawały o sobie znać na rozgrzanym silniku, na zimnym było spoko. Też tylko na biegu jałowym.
Teraz jest spoko w obu przypadkach :wink:

Ermce, to spoko że to ogarnąłeś :mrgreen:

Tak przy okazji w ten weekend miałem pierwszą dłuższą wycieczkę autem po wymianie na zestaw Valeo, 340 km, i elegancko.

pozdr.
Ermce
Bywalec Wyjadacz

ja zrobilem juz na tym okolo 500km i nie narzekam, w miare docierania sie tarczy coraz to lepiej wyglada :D

gdybym mial jeszcze raz do wyboru nowy dwumas, czy Valeo, wybralbym Valeo
Awatar użytkownika
pawlo1982
Bywalec

Re: E34 525 tds zamiana dwumasu na jednomas

Post autor: pawlo1982 »

w automatach co najwyżej wydmucha sie lichy teflonowy oring .. :wink:
ja w swoim mam wymieniony na jedno mas i zbyt krotko jeżdżę żeby porównać spalanie ale wydaje mi sie ze powinno byc mniejsze a to dlatego ze sila przenoszona jest bezpośrednio na wał a nie na pochłaniające energie sprężyny,działają one tak jak amortyzator kola który pochlania energie na koleinie ,taka moja filozofia 8)chociaz jedno mas ma z kolei tarcze innej konstrukcji która także pochlania drgania wiec sam juz nie wiem na pewno w dwu masie idealnie sie jeździ w trasie bo nie ma jednak takich drgań
ODPOWIEDZ