[ filtry] Tanszy filtr paliwa do TDS-a

Polecane materiały eksploatacyjne (płyny, klocki, opony etc.) i kosmetyki - dyskusje, opinie, informacje.

Moderator: Moderatorzy

Wiedziales o tej mozliwosci?(stosowania tanszego filtra od Opla)

Liczba głosów: 0

Papay318tds'99
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: Papay318tds'99 »

znaczy co będzie paliwo w drugą stronę filtrował z silnika do zbiornika hehe :lol: dobre inne zaworki ciekawe jakie? chętnie sie dowiem zawsze to coś nowego
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

ar2r pisze:filtr jest taki sam, ale ma inne zaworki i będzie inaczej pracował... co wy na to
ar2r zmień sklep bo ludzie tam pracujący mają zadatki na szklarzy - wciskają ludziom kit hehe....
ar2r
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1996
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: ar2r »

no też tak myśle :D jak bede kupowal to powiem zeby mi postawil przed nosem obydwa filtry i pokazał te zaworki:D
Ostatnio zmieniony 27 maja 2009, 20:56 przez ar2r, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

Post autor: adam-bmw »

to ja mam takie pytanie czy ktoś zaglądał do tego filtra do środka tam gdzie jest gwint, w filtrze od bmw jest pionowo umieszczona pofalowana blaszka z dziurką na górze, w którą wchodzi grzałka podgrzewacza, jestem ciekawy czy filtr od omegi posiada taką blaszkę
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

hmm. jak patrzylem w ta dziurke to widzialem na wylot dziurke po korku odwadniacza. zadnej jakiejs blaszki tam nie widzialem.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

czyli jednak czymś się różni
Awatar użytkownika
Lucius
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: Lucius »

Właściwie można by chyba zamknąć temat bo marudzenie nic nie wnosi nowego , filtry pasują i robią swoja robotę a przecież zawsze się znajdzie malkontent który się nie może z tym pogodzić i wprowadza ludzi w błąd rodząc niepotrzebne wątpliwości ...
Obrazek
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

moje zdanie jest takie że skoro coś jest przewidziane do pola to nie do bmw, a malkontentem nie jestem, skoro stać mnie na bmw to i stać mnie na części do niego
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

adam-bmw pisze:skoro stać mnie na bmw to i stać mnie na części do niego
skoro Cie tak stac na BMW to czemu jezdzisz starym TDSem ?? kup sobie wypasione 3.0 D z 2008 i wtedy mozesz mowic ze Cie stac ... a e34 czy e36 to juz nie swiadczy o tym ze Cie stac na BMW bo to sa samochody za marne pieniadze ktore swoje piekne lata juz przezyly i coraz wiecej odchodz na emeryture .....
Obrazek
kacper 525
Bywalec
Model: 525td
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: kacper 525 »

Witam Was, musze przyznac ze TDS-a mozna kupic za marne pieniadze jednakze jego utrzymanie nadal duzo kusztuje, wystarczy wziasc dla przykladu cene regeneracji pompy wtryskowej nie mowiac juz o innych czesciach ktore czasem sie psuja w tych samochodach. Ja uwazam ze jesli ktos kupuje TDS-a czy TD to znaczy ze stac go na utrzymanie bmw tym bardziej ze to stary samochod i zazwyczaj wymaga wkladu pracy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

sorry za OT

bmw zawsze uchodziło z samochody drogie w utrzymaniu i tak pozostaje do dziś, może i moje jest dość stare jak twierdzisz, ale jest utrzymane w stanie idealnym na oryginalnych częściach i może właśnie dlatego nadal jeździ bo porządne części to podstawa bezawaryjnego użytkowania

a co do nowych bmw, piszesz że mógłbym mówić że stać mnie na samochód to i na utrzymanie, może i prawda ale moje zdanie jest takie że nowe bmw nie mają duszy, sama elektronika i kupa plastiku, czegoś takiego nie można darzyć sympatią jaką darzę właśnie "stare" modele !!!

wszystko zależy jeszcze od punktu widzenia, postrzegania samochodu, dla jednych to tylko kupa blachy do jeżdżenia a tak jak dla mnie to pasja i zamiłowanie, w którą warto zainwestować każde pieniądze
wnukus
zbanowany
zbanowany

Post autor: wnukus »

Ja do OT dodam tylko tyle ze ja jezdze 15 letnim BMW ale kupionym za gotowke a nie nowka sztuka ktora sie splaca 15 lat. Jesli kupujesz nowe auto za gotowke ok stac cie, a jak biedzisz na raty no to sorry. Wole na zime kupic e38 750 i smigac sobie nim spokojnie niz nowe 316 i martwic sie splatami rat.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Tyle ze wtedy placisz te raty w czesciach. O ile 7er to zrekompensuje komfortem i osiagami to przy tanszych autach klasy sredniej i nizszej czasem taniej jest wziasc na raty... Jakis czas temu znajoma wymienila Punto II na Grande i raty kosztuja tyle ile srednio miesiecznie dokladala do starego gruchota.

Osobiscie uwazam ze auta po 2000 roku juz nie maja tego czegos w sobie... Plastik i elektronika, wiem ze nie powroca samochody tak trwale i niezawodne jak Merc 124 ale z tym trzeba sie pogodzic. Mam tylko nadzieje ze BMW nie zrezygnuje z RWD tak jak zrezygnowali z deski rozdzielczej zwroconej w strone kierowcy.
dizel
Bywalec

Post autor: dizel »

I ja jeszcze dodam swoje 2 gorsze do dyskusji bo chce jutro wymienić filtr paliwa.

Piszemy tutaj o zamienniku od Opla, ok zgadzam się z tymi co jak nie widzą różnicy to po co przepłacać - zaryzykuje i też kupie ten od Opla, ale...

No właśnie, ja jeżdze E36 318 TDS, piszecie, że ten od Opla będzie pasował bo jest taki sam jak w 325 TDS, ale w katalogu filtrona zamienniki do 318 i 325 maja inne oznaczenia 940 / 1 i 940 / 2 - dlaczego tak jest? wychodzi na to, że one się czymś różnia tylko czym?

Może to ktoś sprawdzić i mi powiedzieć?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Obstawiał bym następujące możliwości:
a) jeden ma korek spustowy, drugi nie...
b) inna średnica czy raczej inne gniazdo na filtrze paliwa...

Kiedyś kupiłem filtr hengsta - niby miał być dobry ale nie dało rady go zamontować. Miał jakąś taką plastikową "przegrodę" w otworze i nie było możliwości przykręcenia go bez uszkodzenia filtra... lub obudowy filtra paliwa.
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

wg katalogu Mann filtr do 318 i 325 TDS ma ten sam numer. od opla jest inny numer ale wszystkie wymiary sa takie same - tylko wysokosc sie rozni.
wg katalogu filtrona - tez tylko wysokosc sie rozni. popatrz, przeciez z boku masz rysunek z podanymi wymiarami :)
Papay318tds'99
Bywalec

Post autor: Papay318tds'99 »

od opla pasuje idealnie zjeździłem już kilka takich sztuk z pozytywnym skutkiem :cool:
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

no dobra,

w OPLU nie ma podgrzewacza paliwa a w BMW jest .... filtr od OPLA jest bez blaszki w srodku, ktora zas filtr BMW posiada ... Blaszka ta styka sie z podgrzewaczem filtra i ogrzewa paliwo ... Filtr oplowski tego nie ma ... nie ma to ujemnego wplywu na wtryskiwane paliwo, pompe itp ?? szczegolnie zima ?? ogrzany diesel jak wiadomo jest rzadszy .....

nabralem watpliwosci w te filtry od OPLA
Obrazek
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

ja nie zauwazylem zadnej roznicy w odpalaniu zima.
Awatar użytkownika
Bociek
Bywalec

Post autor: Bociek »

moim zdaniem to głupota żydzić na dobry filtr paliwa, który wymienia się raz do roku a oszczędność oscyluje w granicach ceny 10l ON.
Na marginesie, gdybym zobaczył taki filtr w aucie które miał bym kupić to reszty bym nawet nie oglądał bo skoro ktoś oszczędza 40zł na filtrze który badź co badź jest istotnym elementem układu paliwowego to ciekawe jakie chińskie paździerze pakował zamisat innych części...
Szafy, meble na wymiar, drzwi przesuwane INDECO
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
ODPOWIEDZ