Jak podlaczyc sterownik do centralnego???
Moderator: Moderatorzy
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Tylna klapa posiada zamek master.
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Model: 530d
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
to ciekawe jak niby otworzysz zaryglowane drzwi klapa albo je zaryglujesz? wlasnie ze w drzwiach sa zamki ktore maja pierwszenstwo wiec sa masterem. sam sobie zamki na skroty podlaczales /bez ryglowania/ to moze nie zauwazyles tego faktu. to ze w klapie otworzysz drzwi po prostym zamknieciu to jeszcze nie znaczy ze tam jest zamek master. chyba ze bedziesz sie klocic o nazwe? zapewne masz jakas sztywna definicje okreslenia "master". kolega andru w e34 z 95' moze miec juz zamki w drzwiach <i chyba ma wnioskujac z opisu problemu> ktore przekrecaja sie na zamkniecie tylko o 45st i zawsze rygluja a wtedy to juz mozna sobie pogrzebac w tym "masterze" w tylnej klapie. powodzenia
-
ANDRU
- Bywalec
- Model: 525td
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
Dla sprostowania bo ja tam akurat nie wiem gdzie powinnien byc master i nie oto chodzi ale np. do zamka od wlewu ida tylko dwa kabelki a do zamka pokrywy bagaznika cztery-wiec skoro to nie master to po co az cztery? 
Co do zamkow to sie zgadza.Opcja zamkniecia auta jest tylko z ryglowaniem.
Co do zamkow to sie zgadza.Opcja zamkniecia auta jest tylko z ryglowaniem.
Wszystkie części do E34 TDS SEDAN
- raven_1983
- Ekspert

Oj Paweł... smutno się czyta takie cuda z twoich rąk...
Mieszasz zamki w drzwiach z ryglowaniem i z siłownikami centralnego.
My mówimy o siłownikach które dzielą się na dwa rodzaje:
Master - oprócz zamykania/otwierania dają na 2 przewodach sygnał w jakim położeniu jest siłownik
Slave - zamykają bez informacji zwrotnej
Ty łączysz ryglowanie z siłownikami - ciekawe co powiesz na E34 który nie ma w zamku drzwiowym funkcji ryglowania, pomimo tego, że można ją wywołać sterująć bezpośrednio modułem.
Kluczyk obraca się o 45* i zamyka auto, ale nie rygluje... wtedy żaden siłownik nie jest master zgodnie z twoją teorią.
Klapa tak samo jak i drzwi przednie ma siłownik master bo zarówno zamkniesz nią auto jak i otworzysz.
Ryglowanie jest cechą zamka a nie siłowników, gdyby było inaczej ryglował byś auto zamykając drzwi od wewnątrz.
Mieszasz zamki w drzwiach z ryglowaniem i z siłownikami centralnego.
My mówimy o siłownikach które dzielą się na dwa rodzaje:
Master - oprócz zamykania/otwierania dają na 2 przewodach sygnał w jakim położeniu jest siłownik
Slave - zamykają bez informacji zwrotnej
Ty łączysz ryglowanie z siłownikami - ciekawe co powiesz na E34 który nie ma w zamku drzwiowym funkcji ryglowania, pomimo tego, że można ją wywołać sterująć bezpośrednio modułem.
Kluczyk obraca się o 45* i zamyka auto, ale nie rygluje... wtedy żaden siłownik nie jest master zgodnie z twoją teorią.
Klapa tak samo jak i drzwi przednie ma siłownik master bo zarówno zamkniesz nią auto jak i otworzysz.
Ryglowanie jest cechą zamka a nie siłowników, gdyby było inaczej ryglował byś auto zamykając drzwi od wewnątrz.
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
jeśli auto posiada zamek w tylnej klapie to przekręcając w nim kluczyk otwierasz wszystko łącznie z drzwiami, wiem bo po próbie włamania otwierałem e36 właśnie klapą cały samochód
-
papwil
- Bywalec Gadulec
ale nie mowcie ze modul nadwozia widzi zamki w drzwiach i ten w klapie jako "rownouprawnione".
tak, otwierasz o ile nie byly zamkniete z ryglowaniem /a na ogol powinny byc/ bo jesli byly zaryglowane to tylko klape otworzysz. tak samo jak kluczykiem w klapie mozesz zamknac tylko bez ryglowania - a przynajmniej w e34adam-bmw pisze:jeśli auto posiada zamek w tylnej klapie to przekręcając w nim kluczyk otwierasz wszystko łącznie z drzwiami, wiem bo po próbie włamania otwierałem e36 właśnie klapą cały samochód
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
powiem tak zamek w klapie mówię o e36 ma dwa stopnie odnośnie zamykania i otwierania jak przekręcisz zamek w pion to rozblokowujesz tylko klapę i po wduszeniu tego dzyndzla od klapy się otwiera, jak przekręcisz w poziom to masz zablokowany dzyndzel od klapy, i odpowiednio jak przekręcisz dalej kal pion i dalej jak poziom sterujesz całym centralnym zamkiem
-
papwil
- Bywalec Gadulec
jakby nie bylo w e36 to nie o tym mowa bo pisal andru ktory ma e34
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
zasada działania ta sama,
-
papwil
- Bywalec Gadulec
nie do konca. ale nie widze wiekszego sensu ciagnac dalej tematu.
- raven_1983
- Ekspert

Paweł - nie ciągnijmy tego tematu dłużej bo to nie ma sensu.
Siłowniki w drzwiach przednich i klapie to siłowniki typu master.
Moduł widzi/traktuje/obsługuje je dokładnie tak samo.
Jeszcze raz napiszę - to nie siłownik włącza ryglowanie.
Jeżeli uważasz inaczej to zerknij na schematy i powiedz czym się różni siłownik rejestrujący dwie pozycje (O/Z) w drzwiach od siłownika rejestrującego dwie pozycje (O/Z) w klapie.
Siłowniki w drzwiach przednich i klapie to siłowniki typu master.
Moduł widzi/traktuje/obsługuje je dokładnie tak samo.
Jeszcze raz napiszę - to nie siłownik włącza ryglowanie.
Jeżeli uważasz inaczej to zerknij na schematy i powiedz czym się różni siłownik rejestrujący dwie pozycje (O/Z) w drzwiach od siłownika rejestrującego dwie pozycje (O/Z) w klapie.
- kwiatek
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1996
- Województwo: Zachodniopomorskie
właczę sie do dyskusji , a więc jest to racja co jest tu wyżej napisane el w seriach bmw 3 , bo tak miałem w e30 kombi , teraz mam e34 kombi i juz tak nie moge zrobić zamkiem tylnej klapy ,tzn. tylnym zamkiem zamknę wszystko ale juz nie otworze , chyba ,że nie potrafie !!!!!adam-bmw pisze:powiem tak zamek w klapie mówię o e36 ma dwa stopnie odnośnie zamykania i otwierania jak przekręcisz zamek w pion to rozblokowujesz tylko klapę i po wduszeniu tego dzyndzla od klapy się otwiera, jak przekręcisz w poziom to masz zablokowany dzyndzel od klapy, i odpowiednio jak przekręcisz dalej kal pion i dalej jak poziom sterujesz całym centralnym zamkiem
- raven_1983
- Ekspert

W E34 są następujące położenia:
1. pozycja pionowa - neutralna
2. w prawo - zamknięcie auta + blokada zamka klapy bagażnika (pomimo otwierania auta bagażnik pozostanie zamknięty)
3. w lewo - otwarcie zamkniętej klapy (zarazem otwarcie pozostałych zamków w aucie o ile nie są zaryglowane)
1. pozycja pionowa - neutralna
2. w prawo - zamknięcie auta + blokada zamka klapy bagażnika (pomimo otwierania auta bagażnik pozostanie zamknięty)
3. w lewo - otwarcie zamkniętej klapy (zarazem otwarcie pozostałych zamków w aucie o ile nie są zaryglowane)
- kwiatek
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1996
- Województwo: Zachodniopomorskie
sprawdze jutro jak to faktycznie jest !!!!!!!
- raven_1983
- Ekspert

Tak sobie przeglądałem instrukcje i w przypadku turinga jeszcze podają inną opcję:
po obróceniu w prawo powinno nastąpić zamknięcie auta i zaryglowanie zamków.
(instrukcja mówi na to zabezpieczenie przed włamaniem... a ryglowaniem określa zwykłe zamknięcie...).
po obróceniu w prawo powinno nastąpić zamknięcie auta i zaryglowanie zamków.
(instrukcja mówi na to zabezpieczenie przed włamaniem... a ryglowaniem określa zwykłe zamknięcie...).
-
papwil
- Bywalec Gadulec
fajnie Marcin ze proponujesz nie ciagnac tematu dajej ALE na koniec napiszesz swoja jedyna sluszna racje zeby byla na wierzchu.
- raven_1983
- Ekspert

Tak to już w życiu bywa... jak ktoś mówi, że białe jest czarne to się z nim nie zgadzam.
Jeżeli dalej obstajesz przy swoim, że ryglowanie zależy od siłownika w drzwiach (i dlatego w drzwiach są master, a w klapie nie) to popatrz sobie na schematach co idzie do X255 na pin 24 i 16, oraz jak się ma to do ryglowania zamków skoro + na tych kabelkach pojawi się tylko w pozycji "otwórz" lub "zabezpiecz"...
Jeżeli dalej obstajesz przy swoim, że ryglowanie zależy od siłownika w drzwiach (i dlatego w drzwiach są master, a w klapie nie) to popatrz sobie na schematach co idzie do X255 na pin 24 i 16, oraz jak się ma to do ryglowania zamków skoro + na tych kabelkach pojawi się tylko w pozycji "otwórz" lub "zabezpiecz"...
-
ANDRU
- Bywalec
Dla wznowienia waszej wspaniałej konwersacji zupełnie nie na temat postu mogę dodać iż ucieszyłem sie jak napisaliście że można normalnie zamknąć auto i otworzyć poprzez klape bagażnika
Natomiast okazało sie iż zamknąć owszem mogę ale otwierać już nie gdyż nawet zamkniecie poprzez klape powoduje ryglowanie zamków 
-
papwil
- Bywalec Gadulec
do Marcina. ryglowanie idzie poprzez impuls plusa na kabel nieb/czerw/zol a otwarcie zaryglowanych zamkow odbywa sie przez rozwarcie bial/ziel kabla /o ile jakiegos kolorka nie pomylilem/ na ktorym po ryglach jest caly czas plus. a to jak najbardziej jest dzialka zamka w drzwiach. nie wiem o co chodzi z tym ze dajesz do zrozumienia jakby zamkek w drzwiach i klapie jest identyczny + w drzwiach jest cos innego co ma dodtatkowe funkcje?! zreszta nawet jesli tak by bylo to jakie to mialoby w praktyce znaczenie? zadne. chyba ze masz dwie drziurki na kluczyk w drzwiach, a jakos nie zauwazylem. ja mowie ze w drzwiach jest master bo ma takie mozliwosci jak w klapie + jeszcze kilka innych i sa sytuacje w ktorych jest on w stanie otworzyc drzwi kiedy klapa nie. warto dodac ze jak ktos prawidlowo zamyka drzwi kluczykiem albo ma dobrze podlaczonego pilota to zamek w klapie mu sie nigdy nie przyda do czegos innego jak otwarcia klapy. a jak sie zabezpiecza i otwiera zabezpieczone zamki to mi nie mow bo ja to wiem, lepiej sam zobacz na samochodzie czy twoj patent dziala. ja odpowiedz znam.
-
ANDRU
- Bywalec
No i kolega trafił w sedno sprawy.Dziś jest ciepło wiec sprawdziłem ponownie i po wnikliwych badaniach diagnoza problemu okazała się bezlitosna-spalony bezpiecznik 7,5Apapwil pisze:
...ANDRU, zajrzyj pod kanape i sprawdz bezpieczniki ale mega dokladnie, najlepiej miernikiem, szczegolnie takie dwa brazowe na 5 lub 7,5 ampera. Mi sie kiedys one przepalily ale w taki sposob ze dopieo pod lupa bylo wydac ze sa przerwane, wiec metoda "zgrubsza na oko" odpada.
Druga sprawa to za tymi kasetkami jest jeszcze jakaś dodatkowa mała czarna skrzynka przykręcona,czy to jest może sterownik centralnego na pilota?Jak to sprawdzić i jaki pilot dokupić oraz jak go zaprogramować?