utrata paru km, a moment bez zmian
Moderator: Moderatorzy
-
bes_pieczniq
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
-
tl
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
sprawdzałeś kiedyś w rowerze dętkę czy jest cała? no i najprościej jest sprawdzić w ten sam sposób IC... Wsadzić pod wodę metalową część IC, a wejście (IN) i wyjście (OUT) zostawić nad lustrem wody, jedną z rurek zatkać, a w drugą zapodać powietrze, np. dmuchać płucami i w ten sposób sprawdzisz czy nigdzie nie wychodzą pecherzyki powietrza. Jak będą to jest nieszczelność...
Możesz także oddać do fachowców i sprawdzą Ci to profesjonalnie (nie orientuję się jaki to koszt)
Ja dałem 250zł za używany IC
Możesz także oddać do fachowców i sprawdzą Ci to profesjonalnie (nie orientuję się jaki to koszt)
Ja dałem 250zł za używany IC
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
Wszelkie nieszczelności w IC są zazwyczaj "uwalone" olejem, no chyba że turbina nie puszcza ani grama oleju, w co bardzo wątpię. 
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
-
tl
- Bywalec
- Model: 318tds
- Rocznik: 1999
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
zgadza się, że są uwalone olejem, ale tylko te z dołu IC, bo jak masz nieszczelny IC na szamym szczycie, to tam nie pokaże się olej - ja tak miałem. Ciekło mi troche na dole, ale pod wodą odkryłem (niestety), że górny rant IC ma jeszcze wiekszą dziurke...
Generalnie mój stary IC był bardziej podobny do sitka niż do IC
Generalnie mój stary IC był bardziej podobny do sitka niż do IC
- ded
- Bywalec Gadulec
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
- Kontakt:
Odswierze temat bo problem mojego tdsa pozostaje dalej nierozwiazany. Problem opisuje na str 1 tego watku. W tej chwili mam zaslepiony EGR, kata nie wycinalem bo podobno roznica jest glownie w glosnosci, ic szczelny, pompa w dobrym stanie, dawka, kat wtrysku i co tam jeszcze sprawdzone przez swietnego specjaliste przy pomocy kts. Bledow zadnych, rozrzad wg pana kuzmicza w bdb stanie co uwiarygadnia kapitalny remont silnika przeprowadzony przez poprzedniego wlasciciela. Turbinka nawet przy max obciazeniu daje leciutki dymek, wrecz niewidoczny. Jezdze na pelnym syntetyku.
I teraz niech mi ktos wytlumaczy czemu mam 120km a nie 140 bo chcialbym doprowadzic silnik do seryjnego stanu i moze o jakims chipie pomyslec. Prosze o rady bo ja juz wymiekam, sprawdzilem wszystko co tylko bylo mozliwe i dalej nie mam pomyslow. Moglbym jeszcze sprawdzic turbo czy dobrze dmucha ale jakby bylo uwalone to by kopcilo na potege. Aha, oponki calkiem nowe, szerokosc 205. Przyspieszenie 80-120 ok 1sek gorzej niz seria co potwierdza utrate ok 20km.
I teraz niech mi ktos wytlumaczy czemu mam 120km a nie 140 bo chcialbym doprowadzic silnik do seryjnego stanu i moze o jakims chipie pomyslec. Prosze o rady bo ja juz wymiekam, sprawdzilem wszystko co tylko bylo mozliwe i dalej nie mam pomyslow. Moglbym jeszcze sprawdzic turbo czy dobrze dmucha ale jakby bylo uwalone to by kopcilo na potege. Aha, oponki calkiem nowe, szerokosc 205. Przyspieszenie 80-120 ok 1sek gorzej niz seria co potwierdza utrate ok 20km.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
kapitalny remont silnika przeprowadzony przez poprzedniego wlasciciela.
i tu jest pies pogrzebany... remont na pewno nie byl przeprowadzony na oryginalnych czesciach.... na pewno nie ze wszystkimi zasadami, ktore skrupulatnie powinny byc przestrzegane. przez opopny koni Ci nie ubedzie, zmniejszysz tylko moment na kolach
i tu jest pies pogrzebany... remont na pewno nie byl przeprowadzony na oryginalnych czesciach.... na pewno nie ze wszystkimi zasadami, ktore skrupulatnie powinny byc przestrzegane. przez opopny koni Ci nie ubedzie, zmniejszysz tylko moment na kolach
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Tez podchodzilem nieufnie do tej sprawy bo wiadomo jak to jest- kazda bajeczke proboja wcisnac bylebys kupil ale kolejny detal sie potwierdza... Co do czesci to na fakturach wypatrzylem np tloki opel ale domyslam sie ze roznicy nie ma bo w koncu to te same silniki a pewnie tak jak z filtrem paliwa cena troche nizsza. Zastanawiam sie czy turbo moze byc winne mimo ze nie kopci.
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Wlasnie dlatego zalozylem jakis czas temu stosowny temat aby sie o tych roznicach dowiedziec bo np w motocyklach ograniczano moc przez zmniejszenie stopnia sprezania poprzez grubsza uszczelke lub wlasnie przez nizsze tloki. Co prawda niczego konkretnego sie nie dowiedzialem ale tloki ponoc sa takie same. Glowica z tego co wiem byla regenerowana. Silnik nie wykazuje absolutnie zadnych nieprawidlowosci oprocz wlasnie zmniejszonej mocy.
-
rononM1
- Bywalec
Ermce ma rację - tak często bywa; a druga sprawa. to ile auto przejechało po remoncie bo może jeszcze potrzebuje sie trochę dotrzeć, chociaż wątpliwe aby różnica wynosiła aż 23KM.Ermce pisze:kapitalny remont silnika przeprowadzony przez poprzedniego wlasciciela.
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
20 tysiecy zrobione po remoncie. Komputer jest na pewno ori, pompe sprawdzal mi dobry specjalista i mowil ze wszystko wyglada ok, stan silnika tez ocenial na dobry, na turbo mam kwitek na swistko z napisem "turbina bmw tds, 6 m-cy gwarancji" czyli pewnie uzywka albo regeneracja w jakims malo renomowanym warsztacie. Glowice mam regenerowana (f-vat).
Mam wrazenie ze jesli tyle rzeczy byloby z omegi to ten samochod wcale by nie pojechal:P Aha, jak poznam turbo czy jest z omegi?
Mam wrazenie ze jesli tyle rzeczy byloby z omegi to ten samochod wcale by nie pojechal:P Aha, jak poznam turbo czy jest z omegi?
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Województwo: Lubuskie
najlepiej postaw swojego tadeusza obok drugiego, otworzcie maski i zobacz czy wygladem nic sie nie rozni, to najprostrza metoda ale nie zawsze skuteczna
[ Dodano: Wto Paź 06, 2009 11:49 am ]
ded mam dla ciebie zdjecia turbo z tabliczka znamionowa jak uda mi sie przerzucic je z tel na kopa to wrzuce na forum powiedz tylko gdzie dodac na jski serwer, bo sie nie orietuje
[ Dodano: Wto Paź 06, 2009 11:49 am ]
ded mam dla ciebie zdjecia turbo z tabliczka znamionowa jak uda mi sie przerzucic je z tel na kopa to wrzuce na forum powiedz tylko gdzie dodac na jski serwer, bo sie nie orietuje
- Lucius
- Bywalec
- Województwo: Dolnośląskie
Ja kupiłem używany Intercooler za 99pln i w auto wstąpiły nowe siły , nawet nie spodziewałem się ze będzie taka różnica , widocznie zapomniałem jak powinien ten samochód jeździć
Wymiana zajmuje około 15min , ściągamy zderzak , odpinamy chłodnicę jedną i drugą , odrobina wyginania się na wszystkie strony pod autem , montaż i poskładanie wszystkiego , nie zdąży się nawet piwa wypić