dobór przekroju przewodu do obciążenia
Moderator: Moderatorzy
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
jeszcze jak chodzilem do technikum spawarke podlaczalismy przez dluuuuuuuuuuuuuuuuugi przedluzacz i nie bylo problemu z pradem (spawara byla podlaczana przez sile, przewod byl naprawde gruby)
- lucasdj
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Województwo: Małopolskie
- Kontakt:
No dobra
popłynąłem z tą spawarką...
Chodziło mi o zapas mocy dla urządzenia, które w szczycie potrzebuje tej energii dużo więcej niż standardowo może dostać.
Skupiłem się za bardzo na "wygórowanej" jakości brzmienia systemu audio.
Nadal uważam, że robiąc instalację lepiej jest dać przewód z zapasem (w konfrontacji z tabelką) niż później rozbierać wszystko jeszcze raz.
Mam nadzieję, że moja wiedza się komuś przyda i wybaczycie mi nadgorliwość.
Obiecuję - będę się pilnował.
Chodziło mi o zapas mocy dla urządzenia, które w szczycie potrzebuje tej energii dużo więcej niż standardowo może dostać.
Skupiłem się za bardzo na "wygórowanej" jakości brzmienia systemu audio.
Nadal uważam, że robiąc instalację lepiej jest dać przewód z zapasem (w konfrontacji z tabelką) niż później rozbierać wszystko jeszcze raz.
Mam nadzieję, że moja wiedza się komuś przyda i wybaczycie mi nadgorliwość.
Obiecuję - będę się pilnował.
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
nic się nie stało, spawarka może posłużyć jako przykład czemu nie, po stronie napięcia sieciowego czy to 230 czy 400 masz przewód zasilający 3x2,5: 5x2,5 mm/2 i pobór prądu ok 16- 20 A, po stronie gdzie spawasz jest ok 60-100V i 16-200A, dlatego są takie grube przewody, po prostu napięcie stałe ma dużo większy prąd i najprościej mówiąc gdzieś się to musi zmieścić. prąd stały jest dlatego używany do spawania ponieważ jego wartość w danej chwili jest stała co zapewnia równą pracę w danej chwili przeciwnie do przemiennego gdzie przebieg zmienia się 50x na sekundę. ale nie ma się co rozwodzić na temat podstaw elektrotechniki choć mogę w tym temacie wiele powiedzieć, fakt jest jeden na grubszym przewodzie są mniejsze spadki napięcia i można nim przepchnąć większy prąd