[E39] 530d czy 525tds....POMOCy:))
Moderator: Moderatorzy
-
wlodar525
- Świeżak

- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
Kup sobie TDS-a. Zwroc uwagę na głowice i czy sie przypadkiem nie grzeje czy nie ma jakiś ubytków płynu chłodzącego. Jak zadbasz o ten silnik nie bedziesz szalal jak wariat to bedzie Ci słuzyl latami. Silnik nie do zdarcia. Wymaga mniejszego nakladu finansowego jak sie cos zepsuje. A common rail to juz jest wydatek w przypadku awarii ukladu wtryskowego. TAkie jest moje zdanie ale co zrobisz to juz twoj wybor.
- ded
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
- Kontakt:
Troche odgrzeje bo powoli przymierzam sie do e39. Na poczatku chcialem 525tds bo w koncu mam ten silnik obcykany no i cenowo wyglada to przyzwoicie. Zalety i wady TDSa wszyscy znamy. Potem zaczalem zastanawiac sie nad automatem. Czytam opinie ludzi, ktorzy nigdy w automacie nie jezdzili a jak zaczeli to juz nei chca manuala. Z natury jestem wygodnicki wiec pewnie przypadnie mi to do gustu a autem raczej nie poganiam na sportowo wiec zadna strata. Co do awaryjnosci to mysle ze to po prostu kwestia porzadnego sprawdzenia przed zakupem. Z drugiej strony dwumas i sprzeglo w manualu tez nie sa za darmo. Troche mnie boli kwestia wymiany oleju bo 1,5-2 tys to sporo za olej... Jak ta sprawa wyglada?
Co do silnika to TDS po chipie jest szybki ale troche juz mi sie znudzil. Jak sobie pomysle ze piatka jest ciezsza o 200-300kg to chcialoby sie wiecej mocy. Koszty napraw silnika z pewnoscia wyzsze ale spalanie ksztaltuje sie duzo lepiej. Troche mnie martwia te wszystkie czujniki ale nie moze byc tak zle.
Zastanawiam sie nad kombi, wiem juz zeby bez nivo szukac. Bede chcial mozliwie najbogatsza wersje a o to latwiej w 3.0d z automatem. Na 525tds chcialem wylozyc 17-20 tys, mysle ze za 25tys moglbym szukac juz przedliftowej 530d.
Na tym forum jak wiadomo kruluja wlasciciele TDSow ale pisze tutaj bo na ogolnych forach jest przeswiadczenie ze te silniki to byle co a jako wiadomo to krzywdzaca opinia.
Co do silnika to TDS po chipie jest szybki ale troche juz mi sie znudzil. Jak sobie pomysle ze piatka jest ciezsza o 200-300kg to chcialoby sie wiecej mocy. Koszty napraw silnika z pewnoscia wyzsze ale spalanie ksztaltuje sie duzo lepiej. Troche mnie martwia te wszystkie czujniki ale nie moze byc tak zle.
Zastanawiam sie nad kombi, wiem juz zeby bez nivo szukac. Bede chcial mozliwie najbogatsza wersje a o to latwiej w 3.0d z automatem. Na 525tds chcialem wylozyc 17-20 tys, mysle ze za 25tys moglbym szukac juz przedliftowej 530d.
Na tym forum jak wiadomo kruluja wlasciciele TDSow ale pisze tutaj bo na ogolnych forach jest przeswiadczenie ze te silniki to byle co a jako wiadomo to krzywdzaca opinia.
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Rocznik: 1992
- Województwo: Lubuskie
Jak znudził ci się TDS po chipie w e36 to w e39 standardowo będzie mocno za słaby... Jeden i drugi silnik ma wady i zalety. Niewątpliwie CR jest droższy w naprawach, dochodzi drogi układ wtryskowy(wtryskiwacze), bardziej zaawansowana technicznie turbina. Ja bym nawet nie brał TDSa pod uwagę w e39 w dodatku w nadwoziu kombi. Jak już to zdrową 3.0 najlepiej tą mocniejszą albo pomyślałbym nad modelem 528i i do tego jakiś LPG.
pozdr
pozdr
-
wlodar525
- Świeżak

- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Lubelskie
Ja mam e39 tds'a w kombi to juz drugi mój tds wczesniejszy w e34 kombi miałem.
Nie powiem, źle się nie jeździ mi taka moc wystarcza do sprawnego poruszania sie, znam ten silnik dobrze, wiem jakie są wady i zalety tego silnika.
Ale wybierając miedzy tds a 3.0 common railem to juz bedzie Twoja decyzja, jak szukać wrażeń i chcesz mieć więcej frajdy to 3.0d bedzie lepszy dla Ciebie, ale kupując takie auto znajdz zadbanego tds'a i sie nim przejedź zeby mieć porównanie
Nie powiem, źle się nie jeździ mi taka moc wystarcza do sprawnego poruszania sie, znam ten silnik dobrze, wiem jakie są wady i zalety tego silnika.
Ale wybierając miedzy tds a 3.0 common railem to juz bedzie Twoja decyzja, jak szukać wrażeń i chcesz mieć więcej frajdy to 3.0d bedzie lepszy dla Ciebie, ale kupując takie auto znajdz zadbanego tds'a i sie nim przejedź zeby mieć porównanie
- ded
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
- Kontakt:
Co do kosztow to zdaje sobie sprawe ze 530d bedzie pewnie 3 razy drozszy w utrzymaniu niz 325 tds. Sam zawias na lemforderze zrobic to juz pare zlotych jest. Zastanawia mnie jak z ta skrzynia. Czy ktos moglby przyblizyc jakie skrzynie automatyczne wystepowaly w 530d (a moze tylko jedna). Jak sie ma w nich awaryjnosc i koszt zmiany oleju. Jak sie skrzynia sypnie to za uzywke zaplacic 2 tys jakos zniose ale wymiana oleju za 1500zl to troche duzo. O drogim nivo juz sie dowiedzialem. Czy w e39 sa jeszcze jakies kosztowne pulapki ktorych nalezy unikac?
Generalnie to stac mnie na taki samochod ale musi on na siebie zarobic wiec przed zakupem chce wszystko dokladnie policzyc. Szczegolnie wariant pesymistyczny.
Co do 528 z gazem to dobra opcja ale ja kupuje rope po 3zl (nie jest to jakis szajs zeby cr zarznac) wiec 15-17l lpg po 2,2zl vs 8-9l ON po 3zl. Benzynka calkowicie odpada. Robie przebiegi 20-25 tys w roku.
Generalnie to stac mnie na taki samochod ale musi on na siebie zarobic wiec przed zakupem chce wszystko dokladnie policzyc. Szczegolnie wariant pesymistyczny.
Co do 528 z gazem to dobra opcja ale ja kupuje rope po 3zl (nie jest to jakis szajs zeby cr zarznac) wiec 15-17l lpg po 2,2zl vs 8-9l ON po 3zl. Benzynka calkowicie odpada. Robie przebiegi 20-25 tys w roku.