e39 tds zgasiłem i sie skonczyła jazda...

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Dimitrovic
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Re: e39 tds zgasiłem i sie skonczyła jazda...

Post autor: Dimitrovic »

Sorry za offtop w temacie.

Ale czy gaśnięcie pod obciążeniem (elektryka na jałowym albo wspomaganie) to ewidentnie wina nastawnika ?
Awatar użytkownika
Barman
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1999
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Barman »

wiec tak, wiadomo ze auto nie chciało odpalic.
zaczołem od swiec wymieniłem wszystkie nowe boscha 38 zł sztuka(chociaz stare były dobre , ale dla swietego spokoju wpakowałem nowe) i co do sprawdzania swiec wcale nie trzeba mierników i innych typu rzeczy nawet nie trzeba wyciagac ich z auta, zdejmujemy kabelek ze swiecy (klucz 8) łapiemy prąd 12v z bateri + lub innego urzadzenia i dotykamy czubka swiecy gwintu gdzie nakrecamy nakretke na klucz 8, iskrzy swieca dobra nie iskrzy złom , z ciekawosci czy a metoda jest słuszna wkreciłem stara popsuta swiece i nie iskrzyło .na dobrych swiecach iskrzy- ale wracamy do auta, 6 nowych sprawnych swiec nie pomogło zeby odpalic tdsa.
po konsultacji z "hdk serwis" odesłałem im nastawnik , przysłali drugi załozyłem, przy okazji wymieniłem filtr paliwa i po tych zabiegach auto odpaliło :mrgreen: jest bardziej mułowate niz na starym nastawniku, ale to podejrzewam kwestia dokładnego ustawienia dawki .. nie wiem czy to wina nastawnika ze nei odpalal czy filtra paliwa.. filtr paliwa był delphi a kiedys kiedys włąsnie tej marki filtr paliwa który był zamontowany w ciezarówce man tga (tam jest wkład) poprostu sie jakims cudem skleił rozwarstwił nie wiem .. ale auto nie chciało odpalic a jak odpaliło to gasło,,, byc moze w tym moim przypadku wina lezała w filtrze,, pojecia nie mam..

..nowe swiece 6 x38 zł ,nowy nastawnik 300 zł, nowy f. pliwa,75zł = auto odpaliło

i tak an powaznie AUTO NA SPRZEDAZ ,,, drugi tds rozebrany w dwoch skrzyniach gratis,, silnik mosta zawieszenie komputery poduszki przekąldnia kier, drzwi i mase innych rzeczy dla "szczesliwego nabywcy w prezencie :D "
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Dobrze że chodzi.Sprawdzanie świec metodą iskrzenia nie jest wiarygodne,nie polecam,to że świeca grzeje nie znaczy że jest dobra.Z czasem świece tracą wydajność tj.nie osiągają zadanej temperatury.Rzecz druga,została tu podana informacja wprowadzająca w błąd,mianowicie;"paliwo idzie na wtryski".
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

Dimitrovic pisze:Sorry za offtop w temacie.

Ale czy gaśnięcie pod obciążeniem (elektryka na jałowym albo wspomaganie) to ewidentnie wina nastawnika ?
Najczęściej jest to wina nieprawidlowej dawki-podlącz pod kompa i sprawdź.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
ODPOWIEDZ