Bmw e36 2.5 TDS Problem z paliwem bądz pompą wtryskową

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Jachim181
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Re: Bmw e36 2.5 TDS Problem z paliwem bądz pompą wtryskową

Post autor: Jachim181 »

A nie jest tak że wszystko jedno czy ciepły czy zimny ustawiając kąt wtrysku na czujnik zegarowy ?? Chyba że się mylę to poprawcie mnie :) A i w tedy u siebie jeszcze doreguluję......
Awatar użytkownika
Pieter
Moderator
Moderator
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Województwo: Lubelskie

Post autor: Pieter »

No tak ale inny ma garaż ogrzewany a inny ktoś ma nie ogrzewany, a jeszcze ktoś inny jak ja nie mam wcale :(
Mi kiedyś gość ustawiał w jakiejś stodole a było dość zimno temp - były, niby wsio oki ale tak się zastanawiam na ewentualną korektą.
Są… auta i jest BMW
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

Jachim181 pisze:A nie jest tak że wszystko jedno czy ciepły czy zimny ustawiając kąt wtrysku na czujnik zegarowy??
Zalecane jest,żeby kąt regulować na chłodnym silniku-ważne,żeby nie na gorącym. To tak,jak kiedyś się luz zaworowy regulowało-był podany parametr i zaznaczone czy na zimnym,czy na gorącym silniku należy dokonywać stosownej regulacji. Związane jest to z rozszerzalnością materiałów. Co prawda w pompie nie ma takich temp.jak w silniku,czy głowicy,więc wystarczy że jest silnik zimny/chłodny/letni i można dokonywać regulacji-nie powinno być znaczących odchyłek. Zresztą-nawet jak przyjedziesz do domu,zanim wszystko rozkręcisz,to on już i tak gorący nie będzie :-)
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
ODPOWIEDZ