PARTNER FORUM: Chiptuning silników BMW

Ogłoszenia forumowiczów: części samochodowe
Regulamin | Minimum 11 postów, automatyczne kasowanie po 30 dniach bez odpowiedzi.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bartonex
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Lubuskie

Post autor: Bartonex »

dzisiaj wieczorem zamontowałem chipa od Bagora (25KM, 50Nm). przejażdżka po okolicy wzbudziła we mnie bardzo pozytywne emocje :) spory wzrost mocy i rewelacyjna elastycznośc pracy silnika. dzięki za udaną współpracę
luki2000
Świeżak
Świeżak

Post autor: luki2000 »

Witam :)
Mam pytanie odnośnie chiptuningu u Pana Bagora.
Jak wiemy w naszych turbodieslach (325td/tds) po przebiegu około 150k km pojawia sie problem z zapalaniem przy wyższych temperaturach silnika (świece sie nie włączają) i tutaj moje pytanie: Czy można zrobić chiptuning (podnosząc moc) i jednocześnie zniwelować ten problem??

z góry dzieki za odpowiedz, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1992
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Do mocy potrzebujesz chip.

Do odpalania nie potrzeba ci chipa tylko nowy tłoko-rozdzielacz do pompy... pompiarze już na ciebie czekają z otwartymi ramionami... i tak do nich za jakiś czas zawitasz.
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

Bagor, siemasz, koleszka ma e36 1993r. 1.8 bodajże 115km, i czy zrobilbyś czipsa dla niego? i ile teoretycznie moglo by to podnieść mu moc i moment obrotowy?
pozdro.
rolas
Świeżak
Świeżak

Post autor: rolas »

Ja również zamontowałem chipa od Bagora +25HP +50Nm w 525 tds. Silnik pracuje znacznie ciszej i równiej, szybciej się wkręca na obroty. Zniknęła tzw. turbodziura :grin: . Dodam jeszcze, że wcześniej zrobiłem regenerację pompy, bo pomimo obejścia które zrobił wcześniejszy właściciel żeby świece grzały na gorącym silniku, to już gorzej odpalał. Brakowało też mocy przy załączonej klimie. Chipa od Bagora jak najbardziej polecam :mrgreen:
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec
Seria: E30
Rocznik: 1990
Skrzynia biegów: Manualna

Post autor: Bagor »

luki2000 pisze:Witam :)
Mam pytanie odnośnie chiptuningu u Pana Bagora.
Jak wiemy w naszych turbodieslach (325td/tds) po przebiegu około 150k km pojawia sie problem z zapalaniem przy wyższych temperaturach silnika (świece sie nie włączają) i tutaj moje pytanie: Czy można zrobić chiptuning (podnosząc moc) i jednocześnie zniwelować ten problem??

z góry dzieki za odpowiedz, pozdrawiam.
Witam, tak, jest to możliwe. Można zmienić odpowiedni mapy, aby odpalał normalnie na ciepłym silniku. Ale wysyłkowo tego nie oferuję.

[ Dodano: Wto Wrz 29, 2009 5:00 pm ]
Daro280 pisze:Bagor, siemasz, koleszka ma e36 1993r. 1.8 bodajże 115km, i czy zrobilbyś czipsa dla niego? i ile teoretycznie moglo by to podnieść mu moc i moment obrotowy?
pozdro.
Siema, oczywiście. Przyrost jak to w silnikach wolnossących, około 8-10%. Cena 200zł.
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
luki2000
Świeżak
Świeżak

Post autor: luki2000 »

Witam :) Stałem się kolejnym zadowolonym posiadaczem chipa od Bagora, mam +25KM i ok 50NM, skok mocy odczuwalny w normalnych granicach, autko ciągnie od samego dołu, turbo dziura prawie znikła, no i szybciej nabiera predkości oczywiście :D Co do spalania to jeszcze dokladnie nie wiem, ale patrzac pogladowo raczej nic sie nie zmienilo :)
Gorąco polecam i pozdrawiam.
krupol
Świeżak
Świeżak

Chip

Post autor: krupol »

Chcialbym zchipowac moja BMke E46 330d 184 KM, z 2001r 186000km przebiegu w automacie.
Jaka optymalna byla by wartosc podniesienia mocy zeby nie zalatwic skrzyni biegow?
I czy gra jest warta świeczki?

Dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam

Bagor dostales moja wiadomosc na PW??
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

krupol, już odpisałem.
Awatar użytkownika
Paweł Markiewic
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1997
Województwo: Śląskie

Post autor: PaweÅ‚ Markiewic »

Dzisiaj do skrzynki wpadła mi kostka ze szczepionką od dr-a Bagora :twisted: w sobotę montaż i zobaczymy już doczekać się nie mogę :cool:
BMW doszedłem do wniosku, że jazda samochodem jest całkiem przyjemna, pora na prawo jazdy...
bienek
Świeżak
Świeżak

Post autor: bienek »

Ja też dzisiaj dostałem magiczne kosteczki :D I od razu zamontowałem. Cała operacja trwała 15 minut i co najważniejsze po wszystkim auto odpaliło :)

Wrażenia z jazdy....
Z auta zrobił się dzikus... Przedtem koła prawie nigdy nie wpadały w poślizg.. teraz na 3 trace trakcje( oczywiście na wilgotnym asfalcie) :D hehe fajna sprawa. Pedał gazu zrobił się dużo bardziej czuły. Przedtem do połowy się nic nie działo teraz juz po lekkim dotknięciu auto zaczyna fajnie przyśpieszać.Po prostu nie to auto

Pomiary
Wczoraj mierzyłem kilka razu stoperem elastyczność 60-100 na 4 biegu. Wychodziło ok 10 sekund czyli praktycznie tyle co podaje producent fabrycznie(9,8)
Po czipsach czas 60-100 na 4 biegu 7 sekund!!! Różnica 3 sekund... :lol: Moim zdaniem b duzo.

Aha moje auto to e36 325 tds z 94r i przebieg na budziku 340 000 (pewnie ma ok 400/500 tyś km) Ale jak widać ładnie trzymał serie do dzisiaj :lol:

Pozdrawiam i polecam czipsy od Bagora
Ostatnio zmieniony 06 lis 2009, 15:41 przez bienek, łącznie zmieniany 1 raz.
radziomil
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1999
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: radziomil »

Witam. szkuałem na forum ale nigdzie nie moge znaleść gdzie są te kosteczki w e39 >
Awatar użytkownika
Paweł Markiewic
Bywalec

Napisz na p.w. do Bagora i Ci wszytko wyjaśni.
BMW doszedłem do wniosku, że jazda samochodem jest całkiem przyjemna, pora na prawo jazdy...
Piasek
Świeżak
Świeżak

chip 318 tds

Post autor: Piasek »

Witam wszystkich forumowiczów chciałbym sie podzielic opinia na temat chipów
do 318 tds
2 miesiace temu kupowałem chip z allegro, koles zapewniał ze auto bedzie nie dopoznania
zgadza sie tak bylo ale na minus spalanie na poziome 12 l / 100 miala zniknac turbo dziura ale nic takiego. Moj znajomy rownierz kupował z allegro dwa chipy ( bo sprzedawca zapeniał ze wymienia sie dwie pamieci ) i okazalo sie rownierz ze kibel :sad:

Chodzac tak po forum wszyscy zachwalali chipy od BAGORA podchodzilem do tego sceptycznie ale zaryzykowałem i kupiłem i ......... rewela auto nie dopoznania ta
elastycznosc przyspieszenie i spalanie na takim samym poziomie jak fabryczna pamiec. W porównaniu ten z allegro i od Bagora to niebo a ziemia, moja bunia wkoncu jezdzi tak jak bym chciał :smile:
Piszac do Bagora kazdy moze liczyc na fachowa pomoc, sybka odpowiedz a zarazem szybką przesyłke jak ktos zamowi pamiec eprom.
Nie zastanawiajcie sie i kupujcie od Bagora On wie jak podniesc moc w tds
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

Odpisałem już chyba wszystkim :) Jak kogoś pominąłem, proszę się przypomnieć :)
Awatar użytkownika
Paweł Markiewic
Bywalec

Tak jak mówiłem zamontowałem wczoraj chip :twisted: Jak by to jak najbardziej literacko opisać ....??? ogień z d*** :twisted: nie ten samochód. Jest tylko jeden mały minus : przyspieszyła mi się wymiana sprzęgła ale od razu mówię, że ślizgało już wcześniej na 5 biegu od czasu do czasu, mam tylko nadzieje, że to nie dwumas.... Ogólnie rzecz biorąc super sprawa, tadek nabrał wigoru, polecam Bagora jak najbardziej.
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Bagor pisze:Odpisałem już chyba wszystkim :) Jak kogoś pominąłem, proszę się przypomnieć :)
przypominam :wink:
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
sebos76
Bywalec
Model: 530d
Rocznik: 2006
Województwo: Pomorskie

Post autor: sebos76 »

Witam, ja również pokusiłem się na chip od Bagora. Pomimo, że moja bunia była zachipowana, to okazało się że ten chip, który miałem to jeden wielki s h i t, ponieważ samochód miał fatalny dół, podniesione sztucznie obroty na jałowym biegu (ok 830 RPM na rozgrzanym silniku...) no i chodził jakby nerwowo na wolnych obrotach – były wibracje raz większe raz mniejsze.
Po wstawieniu chipa od Bagora wszystko się zmieniło jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, po pierwsze, silnik zaraz po odpaleniu zaczął chodzić zupełnie spokojnie bez jakichkolwiek wibracji- wcześniej to było nie do pomyślenia ( i pomyśleć, że chciałem już kupować nową dwumasę !!!). Obroty na jałowych wyraźniej spadły – silnik chodzi równiuteńko i ładnie mruczy cichutko, jeśli chodzi o elastyczność to jest ona o niebo lepsza od tego co miałem, nie mierzyłem czasów, ale samochód zbiera się na V biegu tak jak wcześniej na IV tak więc bez porównania, no co jeszcze rzuciło mi się w oczy to drastyczny (dobre2l/100 km)spadek spalania na ekonomizerze i kompie pokładowym, ale wiąże się to z tego że program, który miałem wcześniej miał bardzo słaby dół i musiałem mocno go wkręcać, żeby szedł...

Reasumując : polecam chipy od Bagora, koleś naprawdę nie odwala kichy ;-))
Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, 11:24 przez sebos76, łącznie zmieniany 1 raz.
Freude am Fahren
Åšrednie spalanie ON:
Obrazek
koroner77
Świeżak
Świeżak
Seria: E46
Model: 330d
Rocznik: 2000
Województwo: Lubelskie

Post autor: koroner77 »

witam.
ja równeż jestem zainteresowanu chipem. posiadam e46 320d, kolego co mozesz polecić??
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

Re:

koroner77 pisze:witam.
ja równeż jestem zainteresowanu chipem. posiadam e46 320d, kolego co mozesz polecić??
Witam, Twoje 320d jest na pompie VP44 (136KM) czy już CR (150KM)?
ODPOWIEDZ