[e34] Hamulce

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
błażej21
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

[e34] Hamulce

Post autor: bÅ‚ażej21 »

tak zgadzam się z tobą ale także piszesz że chcesz ingerować w tył zakładać tam wentylowane uwież mi że seria wystarczy A co do ceny ja w czerwcu płaciłem za przednie hamulce oryginalne bmw 900zł ale są warte tej kasy bo teraz wiem co mam i wiem że mam dobre hamulce
Sesja str 8 Zerknij i oceń moją Bunie

http://forum.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=7&t=1927
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

[e34] Hamulce

Post autor: siudek »

Nad tyłem ja się póki co grubo zastanawiam. ;] Nie wykluczone że to zrobię, ale na minus przemawia właśnie stosunek ceny tarcz wentylowanych (x2) do zwiększenia skuteczności hamowania. Pytanie czy się to opłaca czy zrobię to z czystej chęci odczucia przyjemności jak patrzę na koła. :D Swoją drogą mamy takie same felgi. :]

Mówimy o komplecie na przednią oś tak (tarcze+klocki)? No ja mam taniej, ale i tak jest to cena kosmos przy cenach tarcz Zimermann czy Brembo (obie w granicach +/- ok. 150zł). A na forum widzę sporo ludzi, którzy jeżdżą na takim zestawie (tarcze Zimermann + klocki Jurid J (czyli te co w oryginale OE BMW)) i sobie chwalą. Mam czas na zakup do końca tygodnia...

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
błażej21
Bywalec Gadulec

[e34] Hamulce

siudek pisze:Nad tyłem ja się póki co grubo zastanawiam. ;] Nie wykluczone że to zrobię, ale na minus przemawia właśnie stosunek ceny tarcz wentylowanych (x2) do zwiększenia skuteczności hamowania. Pytanie czy się to opłaca czy zrobię to z czystej chęci odczucia przyjemności jak patrzę na koła. :D Swoją drogą mamy takie same felgi. :]

Mówimy o komplecie na przednią oś tak (tarcze+klocki)? No ja mam taniej, ale i tak jest to cena kosmos przy cenach tarcz Zimermann czy Brembo (obie w granicach +/- ok. 150zł). A na forum widzę sporo ludzi, którzy jeżdżą na takim zestawie (tarcze Zimermann + klocki Jurid J (czyli te co w oryginale OE BMW)) i sobie chwalą. Mam czas na zakup do końca tygodnia...

Pozdrawiam.

JA nie polecam zestawu Zimerman i jurdi miałem dwa komplety i koło 20tys km się kosiły więc zakupiłem oryginalne tarcze i mam święty spokój Pamiętaj że oryginalna część jest zrobiona z lepszych materiałów

Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

[e34] Hamulce

Ale problem z klockami czy tarczami? I co się z nimi działo, krzywiły się kończyły po 20kkm? Coś mi się nie chce wierzyć, że tarcze starły się po 20k, napisz coś więcej. Pomijając to, hamulce to również materiały eksploatacyjne, ja nie szukam tarcz "na stałe", i tak kiedyś trzeba będzie wymienić. ;]

Co do jakości OE zgadzam się z Tobą w pełni, to zupełnie co innego niż zamienniki (nie tylko hamulce). Ale co do "lepszych materiałów"... nie wiem jak TEXTAR (bo to był tył oryginalnie u mnie), ale JURID J (przód) to są oryginały, tzn TE SAME klocki co OE BMW, niektóre mają nawet znaczek BMW w pudełku JURIDa, więc tu raczej efekt placebo. ;] Co do tarcz nadal nie wiem na 100% kto je produkował, może ktoś wie? Tylko nie chodzi mi o "wydaje mi się" albo "słyszałem" tylko konkretną wiedzę.

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
błażej21
Bywalec Gadulec

[e34] Hamulce

siudek pisze:Ale problem z klockami czy tarczami? I co się z nimi działo, krzywiły się kończyły po 20kkm? Coś mi się nie chce wierzyć, że tarcze starły się po 20k, napisz coś więcej. Pomijając to, hamulce to również materiały eksploatacyjne, ja nie szukam tarcz "na stałe", i tak kiedyś trzeba będzie wymienić. ;]

Co do jakości OE zgadzam się z Tobą w pełni, to zupełnie co innego niż zamienniki (nie tylko hamulce). Ale co do "lepszych materiałów"... nie wiem jak TEXTAR (bo to był tył oryginalnie u mnie), ale JURID J (przód) to są oryginały, tzn TE SAME klocki co OE BMW, niektóre mają nawet znaczek BMW w pudełku JURIDa, więc tu raczej efekt placebo. ;] Co do tarcz nadal nie wiem na 100% kto je produkował, może ktoś wie? Tylko nie chodzi mi o "wydaje mi się" albo "słyszałem" tylko konkretną wiedzę.

Pozdrawiam.
A więc 1 komplet tarcz i klocków wytrzymał jakieś chyba 15tys km i po prostu tarcze szlak trafił bo się pok żywiły a klocki popękały więc dałem je na reklamacje no i znowu dostałem taki sam zestawi i ten drugi coś koło 20tys km pod czas hamowania nawalała tak kierownica że maskara i znowu się pokrzywiły i także klocki popękały Więc zakupiłem oryginalne tarcze i klocki mam na razie siwię ty spokój a co do producenta oryginalnych klocków to na klocu mam napis jurdi i bmw a tarcze mają tylko znaczek bmw wiedziałem kto je robi dla bmw ale se jakoś nie mogę przypomnieć :(

Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

[e34] Hamulce

Jakbyś sobie przypomniał byłoby fajnie, bo to mnie akurat interesuje. Były już domniemania, że JURID (bo klocki), TEXTAR (bo też klocki, ale tył), LUCAS (bo pompa) lub BOSCH (bo BOSCH :D)).

Co do felernych zestawów - dotarłeś hamulce odpowiednio? To raz, dwa - jakie JURIDy kupiłeś (bo o dziwo są rodzaje :] ), w oryginale typ "J". Co do tarcz to nie wiem, trzeba by się Stonesa zapytać, on tym handluje (kupowałeś od niego?). No i w wątku po prostu naczytałem się przeważająco pozytywów na temat tego zestawu, dlatego brałem go pod uwagę.

No i kurde nie wiem co kupię teraz. :D Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

[e34] Hamulce

Post autor: niebo »

A jak bym chciał założyć na przód zaciski dwótłoczkowe 8)
Słyszał ktoś o takich modach? Idzie to zrobić nie zmieniając piast lub całej kolumny Mcpersona? Co podchodzi E32,E38,E39?
Tak tylko pytam bo pewnie skończę na wymianie jak Siudek założę przód od kombi. Ale fajnie by wyglądały takie dwótłokowe zaciski :wink:
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

[e34] Hamulce

Niebo, normalny jest mod - widziałem nawet raz e34 z takimi zaciskami. Ale sens jest nienormalny. :D Zakładasz od e32 750i, pasują bez zmian (jarzma i zaciski, tyle że tarcza jest 324x30 i zmieści się w min. 7x15" alu od e32 i w min. 16" felgę alu u nas :]), ludzie mają i jeżdżą, więc działa. Problem z dostaniem ich, bo rzadkie były i to była opcja (chyba w iL były w standardzie, czasami montowali w opcji w 740i niemieckich, w TDSie jeszcze nie widziałem :D ). Drugi duży problem to zrobienie ich, bo zestaw naprawczy jest pieruńsko drogi, a o idealną sztukę ciężko. Do tego klocki są droższe, nie mówię o tarczach jakby ktoś chciał OE BMW (nie wiem jak tu, ale do 4ro tłoczkowych w e31 np nie ma zamienników tarcz... ;]). Wniosek? Nie przeginajmy pały... :D:D:D

Opcja 2 tłoczki w e32 750:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=34&fg=05

...jakbym miał 540i sedan w manualnej 6-biegówce (moje marzenie swoją drogą...) to bym założył. :] A tak w naszym wypadku myślę, że najlepszą opcją jaką można wymyślić jest porządna regeneracja zacisków, nowe przewody (elastyczne zwłaszcza, potem sztywne), dobry płyn hamulcowy i oryginalne lub inne porządne tarcze+klocki. :] Ewentualnie jeszcze bym się zastanowił nad tymi wentylowanymi z tyłu, bo to łatwiej dostać i nie jest znowu takie drogie. Takie zmiany i tak są wielkim wyczynem biorąc pod uwagę większość e34 jeżdżących po naszych drogach. A że "seryjne hamulce"...hmmm...nie zapominajmy, że E34 to jednak klasa średnia/wyższa, a na dodatek w czasach swojej świetności było tytułowane w testach "najlepiej hamującym sedanem" w limuzynie. :] A jakby nie było testowali zwykłe cywilne hamulce, które my mamy w autkach.

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Województwo: Mazowieckie

[e34] Hamulce

Post autor: raven_1983 »

A przypadkiem na pierwszy montaż nie szły juridy z serii JAS (albo JS... skleroza :( ) w odróżnieniu od zwykłego J?
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

[e34] Hamulce

Hm, masz rację, nie dokładnie napisałem. Według ichniego katalogu, klasy jakości klocków JURID:
D - ekonomiczna
J - normalna
J-AS - najwyższa (zazwyczaj na pierwszy montaż, nie występuje we wszystkich modelach samochodów)

Klocki z takiej E34 to JURID 187, nr OE 34111162535, co odpowiada klockom 571355J-AS. Wniosek jest taki, że trzeba dokładnie patrzeć co się kupuje, bo w sklepie wcisną "D" i potem na forum się opisuje jakie to klocki JURID to śmieciowe są i w ogóle piszczą (a przy okazji okaże się że to nie klocków wina tylko zacisków złomów :D a po wymianie klocków mechanik sprawdził i nasmarował zaciski i jest już si na ATE :D). Ogólnie trzeba szukać literki "J", a jak jest coś po niej to jeszcze lepiej. :D Ciekawe, że u Stonesa na przód są "J" a na tył "J-AS". :o

Katalog JURID: http://webshop-cs.tecdoc.net/honeywell/ ... country=de#

Pozdrawiam.

Dodano: 19 Sie 2010 22:16

Podbijam - no i całość przód zamontowana już na aucie, zdecydował budżet i do nowych zacisków i przewodów elastycznych doszedł zestaw ZIMMERMANN tarcz i klocków od Stonesa, zobaczymy jak się będzie sprawował. No i płyn poszedł jednak Motul RBF600. Póki co hamulce przód na dotarciu i zapadła decyzja - na tył idą heble od 540stki na wentylowane tarcze, już się robią zaciski. :]

Niestety trochę niewczas mi się zadecydowało, bo mój mechanik po obejrzeniu przewodów zakazał mi hamowania. :D No i stało się, czeka mnie niestety wymiana wszystkich przewodów hamulcowych (w oryginale, zrobię wszystkie i spokój). Przez to skończyły się pieniążki na hamulce tył :/ i niestety jestem zmuszony do małego druciarstwa. Ale jakoś wybrnę. :D Jako że zaciski będę miał "nowe", kupię nowe klocki i okładziny ręcznego to nie jest źle, a tarcze udało mi się w okazji dostać używane oryginały od 540. :P Tarcze wyglądają jakby miały z 20k może, bez rantów, stan idealny gdyby nie straszna rdza. :D Ale nie biją i są proste, nie mają wżerów tylko nalot rdzy na wierzchu i w środku (leżały trochę w garażu, przyjechały z niemców). Jutro podrzucę je do wypiaskowania, ponownie na zegar i zobaczymy, potem tylko pomalować i założyć. :] Zobaczymy jak będzie zatrzymywać taki zestaw hamulców moją Bunię. ;]

Pozdrawiam, siudek.

Dodano: 25 Sie 2010 10:48

No i nowe zaciski na tył - ATE od 540stki na wentylowane tarcze. :] Jutro reszty (heble tył i przewody).

Obrazek
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Re: [e34] Hamulce

W amerykańskiej wersji limitowanej były montowane większe - 315X28.
hyszkin
Bywalec
Seria: E39
Model: 530d
Rocznik: 2002

Post autor: hyszkin »

wiatm.. pozwolę dobić do tematu bo jak widzę jest w nim mowa o hamulcach, a ja włąśnie z nimi mam mały problem. Dokałdniej rzecz ujmujac chodzi mi o pompę vacm tzn "mało co, a prawie w ogóle nie ssie". Problem zaczął się po uszczelnieniu pompy wtryskowej, chociaż być może jest to tylko zbieg okoliczności. Magik od pompy wtryskowej mówił, że demontował tylko kolektor i w ogóle nie dotykał się podciśnienia od vacum. W momencie wyjęcia przewodu podcićnienowego z serwa nie było słychać i czuć charakterystycznego syczenia. Postanowiełm i kupiłem drugą pompę, używkę, ale opisaną, że sprawna w 100%. Właśnie dzisiaj ją zamontowałem i nie widzę znacznej poprawy. Nie muszę Wam mówić, że w zwiazku z tym moje hamulce są jakie są, a pawie ich nie ma. Ktoś mi powiedział, że w vacum wyrabiają się te łopatki, jeżeli to prawda to mam pytanie czy istnieje jakiś zestaw naprawczy i czy faktycznie to przez to. Zarówno w mojej oryginalnej jak i w tej dzisiaj zamontowanej poprzemieniałem ustawienie łopatek, ale to też nic nie dało, ssania jak nie było tak nie ma. Może jest jakaś inna przyczyna, może jakiś zaworek? bo nie wiem czy kupno trzeciej pompy ma jakiś sens.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Czy pompa w ogóle wciąga powietrze? tj sprawdź przy samej pompie czy wytwarza podciśnienie, jeśli nie.. to daleko szukać nie trzeba... miałeś używaną na 100% sprawną i kupiłeś niestety drugą... :(

Jeżeli okazało by się, że pompa zasysa powietrze to do sprawdzenia układ podciśnienia - może pompiarz pomieszał kabelki... albo coś się mu ułamało przy okazji zdejmowania kolektora, zalepił "gumą do żucia" i udaje świętego...

Różne widziałem zdarzenia :)
hyszkin
Bywalec

tzn sugerujesz, że kupiłem 100% shita? dziwne jest to, że cała ta sytuacja stała się dośc nagle. Jak oddawałem auto do pompiarza to wszystko było ok, a po odbiorze jest jak jest. Zarówno moja oryginalna jak i ta kupiona pompa zasysają ledwo co, prawie z taką samą siłą. Lekkie ssanie wyczuwalne jest przy tej koncówce wchodzącej do serwo. Fakt, faktem, że nie sprawdzałem bliżej pompy.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Zdejmij wąż z króćca przy pompie i sprawdź... może po prostu nieszczelność.
hyszkin
Bywalec

posłuchałem się i sprawdziełm przewód, okazało się, że uszkodził się ten zawór jednostronny co jest na przewodzie pomiędzy vacum o serwo. W miejscu gdzie powinna być chyba kulka, albo coś innego, nic nie było i przez cały czas zasysało tamtędy powietrze. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale zakleiłem ten mały otworek, tak że już nie ciągnie powietrza. Tylko zastanawiam się czy taki zabieg nie spowoduje jakiejś innej usterki., bo przecież ktoś po coś ten zaworek wymyślił. Póki co hamulce mam brzytwa, nie pamiętam abym kiedykolwiek takie miał, więc wychodzi na to, że ten zawór kulał juz od dłuższego czasu.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Yyyyyyyy.... chyba musiałem zapomnieć o bilobilu... więc zapytam...

Jaki zaworek? :|

Próbuję sobie uzmysłowić o czym piszesz i nie wychodzi mi nic :D
hyszkin
Bywalec

w połowie tego przewdou znajduje się łącznik pomiędzy cześcią elastyczną , tą kończąca się w serwo, a cześcią metalową, kończącą się w vacum. To własnie jest ten zawór, który mam na myśli. W tym zaworze są dwie wypustki, jedna z nich jest zaślepiona, a do drugiej jest podłączony wężyk od zaworu podciśnieniowego znajdującego się w okolicy filtra paliwa.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

A nie piszesz przypadkiem o rozgałęziaczu? Dodatkowo nie 2 a 3 odejścia są...
Obrazek

Może po prostu się ułamało któreś odejście - jedno jest do EGR, drugie do rolety, trzecie do czujników temperatury wnętrza (na 100% w wersji bez klimy, nie wiem jak dla zwykłej klimy automatycznej... climatronic ich nie ma, i wtedy stosuje się zaślepkę).
hyszkin
Bywalec

dołądne chodzi o rozgałęziacz (6), nie wiedziałem jak to dokładnie się nazywa. U mnie są dwa wyjścia przyczym jedno jest zaślepione. Tylko jak popatrzysz na rysunek powyżej, idąc od lewej strony masz trzy wypustki ( w moim przypadku jak już pisałem dwie) i z prawej strony tuż za ostatnią wypustką jest takie koliste zgrubienie i to właśnie w nim miałem niezaślepiony mały otwór, takjabky na małą kulkę, przez które zasysane było powietrze, osłabiając tym samym podciśnienie w serwo . I jak już wcześniej pisałem zastanawiam się czy dobrze zrobiłem całkowiecie zaklejając ten otwór?
ODPOWIEDZ