Czyszczenie nastawnika pompy (wskazówki)

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

dekstroza21
Bywalec

Post autor: dekstroza21 »

zeby dobrze wymyc nastawnik to go trzeba wrzycic do nitra niech sie moczy caly dzien lub calom noc puzniej go dobrze przedmuchac i ustawic robilem juz tak nie raz i smigaja
aro
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: aro »

tomek_olecko pisze:No moj znajomy mechanik za uszczelnienie pompy w tds - czyli wszystkie uszczelki, demontaz montaz+ustawianie nastawnika bierze 450zl w czym jest koszt zestawu uszczelek 100zl.
W serwisie na Granicznej 4 powiedzieli mi 800zl za uszczelnienie pompy + demontaż i montaż oraz ustawienie na kompie. Czy uwazacie, że cena jest ok? Druga sprawa to, ze koles mowil ze musza zostawic samochod na kilka dni zeby to zrobic a mi zalezy zeby to zalatwic jednego dnia. Czy az tyle jest z tym zabawy?
dekstroza21
Bywalec

ja to robie za 200
aro
Bywalec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Województwo: Mazowieckie

Post autor: aro »

dekstroza21 pisze:ja to robie za 200
Co wchodzi w skład usługi? Samo uszczelnienie, czy rownież ustawinie pozniej kata za pomocą kompa?
dekstroza21
Bywalec

oczywiscie z ustawieniem na kompie , i zwynyciem nastawnika
kacper 525
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525td
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: kacper 525 »

200pln to nie duzo, ja placilem 2 lata temu w poznaniu 700pln. Jesli kolega dekstroza21 robi to dobrze to warto za ta cene.
dekstroza21
Bywalec

robilem juz to nie raz i wszystko bylo ok klijeci byli zadowoleni sam sie uczylem na swoich dwoch omegach z tym silnikiem 2.5 td

[ Dodano: Sob Sty 31, 2009 2:54 pm ]
i jeszcze taka mala podpowiedz pompe w takich autkach ustawia sie za pomoca czujnika zegarowego
Papay318tds'99
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: Papay318tds'99 »

uszczelniałem pompę w lipcu 2008 w Bydgoszczy gość skasował mnie 5 stówek oczywiście z ustawieniem początku tłoczenia pompa nie cieknie ale miało również poprawić się zapalanie na ciepłym silniku i niestety musi ze trzy razy zakręcić zanim zaskoczy :???: . zajęło mu to jakieś 5 godzin
dekstroza21
Bywalec

przestaw pompe o kilka milimetrow w strone silnika i ci sie poprawi odpalanie na cieplym
kacper 525
Bywalec
Seria: E34
Model: 525td
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: kacper 525 »

Z tego co wiem to w pompie jest pewna czesc ktora nazywa sie hydro rozdzielacz (glowiczka) jesli ona sie zuzywa to wlasnie pojawia sie problem z odpalaniem na cieplym silniku. Mam ten sam problem na cieplym silniku musze chwile pokrecic (ok 3 sek.) i jezdze z tym od czasu kiedy kupilem swojego td i do tej pory nie postepuje to dalej a minely juz dwa lata od kad mam swoje autko. Jedyne co robilem to wlasnie uszczelnienie+regulacja. Musze jedynie dodac ze caly ten czas poruszam sie po holandii poniewaz tu pracuje, leje mu tylko diesla z shella albo z bp.
Papay318tds'99
Bywalec
Model: 318tds

Post autor: Papay318tds'99 »

Ja swoją bestie mam od końca marca 2008 odkąd ją mam jestem z niej zadowolony poza czasami brakiem mocy ale to tylko 90 kucyków a co do problemu odpalania na ciepłym to na tym samym poziome ok 3 sekund kręcenia
kubus 325tds
Świeżak
Świeżak
Model: 325tds
Rocznik: 1994

Post autor: kubus 325tds »

piotr jakub napisal;
Nastawnik był trochę zabrudzony opiłkami, ale nie hamowały / nie utrudniały one w żaden sposób ruchu obrotowego. Element wykonawczy obracał się lekko i płynnie i tak pozostało po czyszczeniu. W zasadzie widząc to zastanawiałem się, czy jest sens ryzykować i rozbierać, ale skoro już był wyjęty i warunki do naprawy sobie zapewniłem, to wyczyściłem.

w nastawniku opilki nie beda hamowac jego pracy;tam chodzi o zaburzenia pola elektromagnetycznego poniewaz magnes nie daje sobie rady bo jest zazwyczaj oblepiony . Tez funia mi szarpalaprzy obrotach ok 1500 a na biegu jałowym dosłownie rodeo .Po wyczyszczeniu :razz: było wszystko w porzadku.A rozbieranie nie jest takie straszne tylko delikatnie nic na sile .Ja zawiesilem sie przy lutowaniu . I przed rozebraniem kazdego poziomu rób zdjecie aparatem w razie czego .Wpisz w gogle naprawa nastawnika dawki paliwa i wydrukuj napewno pomorze jest tam opis krok po kroku :razz: powodzenia
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Ja wszystko rozumiem i był bym skłonny nawet ten nastawnik rozebrać.Jednak przeraża mnie to,że przy zakładaniu go z powrotem do pompy ,nie trafię na trzpień(w odpowiednie miejsce) i co wtedy? :shock:
Pompę trzeba będzie wyciągać..nie wspomnę o kosztach!
Nie ma jakiejś metody na odpowiednie ustawienie tego trzpienia?
dekstroza21
Bywalec

kolego trafisz bez problemu tylko pomalutku wkladaj nastawnik ten pierscien wpompie sie obraca i przesuwa sie na boki takze ustawic mozna go sobie jak chcesz i jak zalozysz to poruszaj nastawnikiem do przodu i do tylu jak przesuwa sie do konca fasolek to znaczy ze jest ok .pozdrawiam i powodzenia zycze to nic trudnego
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Dekstroza21, dzięki! :wink:
Teraz sprawa stała się dużo prostsza...pewnie nie tylko dla mnie. :idea:
dekstroza21
Bywalec

prosze bardzo czesto to robie jestem mechanikiem i sam mialem dwa tds-y teraz tez jezdze tds-em pozdrawiam
kazio1919
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Województwo: Łódzkie

Post autor: kazio1919 »

a ja mam takie pytanie czy ma znaczenie jak bardzo dokrece nastawnik do pompy > pytam poniewaz wymeniłem uszczelniacz i dokręciłem dosc solidnie czy nie za mocno ??
dekstroza21
Bywalec

z uczuciem kolego nie za mocno
piotr3
Bywalec

Post autor: piotr3 »

Koledzy a czy komuś pomogło to czyszczenie nastawnika?? Bo moja bunia nie chce zapalać na ciepłym silniku i zastanawiam się czy czyścić ten nastawnik??? mam przejechane 270tyś, pompa paliwowa jest lekko spocona...przy wtryskach ją delikatne ślady paliwa.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Ponad pół roku minęło od regeneracji pomp w naszych 2-óch TDS'ach.
Jeden pracuje równiutko na "wolnych obrotach", a drugi po wielu korektach na komputerze, nadal pracuje nierówno.
Nierówno, tzn. potrząsa delikatnie i nieregularnie silnikiem.
Mechanik, który regenerował pompy i kilkakrotnie korygował dawki (na kompie) i ustawiał kąt wtrysku, mówi, że się ułoży. :cool:
Coś mi się zdaje,że to za długo trwa. :cry:
ODPOWIEDZ