SŁABO PALI NA CIEPŁYM? LEKARSTWO

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Karolek201
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Karolek201 »

Chyba faktycznie cos jest z poczatkiem tloczenia pompy.
Regenerowalem ostatnio glowiczke i przez miesiac bylo ok.
I co najciekawsze, zaraz po zamontowaniu pompy po przekreceniu kluczyka bylo slychac dosc wyrazne "trykanie" dobiegajace od przestawiacza kata wtrysku, przed regeneracja tego odglosu nie bylo (to trykanie to seria krotkich pukniec, dosc charakterystyczny odglos). No i auto palilo pieknie czy cieply, czy zimny jest silnik.
Po jakims miesiacu znowu zaczely sie jaja z uruchamianiem cieplego silnika. I co sie okazuje, znowu nie slychac tego "trykania"... mam wrazenie, ze to sam mechanizm przestaiwania tego kata sie zacina, moze ten tloczek, moze cos innego. Wymienilem profilaktycznie zaworek, ktory jest pod pompa wtryskowa, sterujacy przestawianiem kata i nic sie nie zmienilo.
Zasilanie jest, zaworek sprawny, a "trykania" brak. Po nocy tez nie pali tak idealnie i troche zakopci siwym dymem.
To wszystko w sumie sklania mnie do tezy, ze za te problemy z uruchamianiem cieplego silnika odpowiada zablokowany mechanizm przestawiajacy kat wtrysku.
W poniedzialek jade do pompiarza, aby zobaczyc czy ten mechanizm sie zablokowal czy moze jednak nie, jak bede mial jakies konkrety to dam znac.
waldek
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Post autor: waldek »

Witam,moze sprobuj przestaw pompe,ja czekam jak sie zrobi cieplej i przestawiei zobacze jakie beda efekty.pozd.
Karolek201
Świeżak
Świeżak

Wywalilem pare stowek na regeneracje, to juz chce zeby bylo jak nalezy.
Polsrodki mnie nie zadowalaja w tym momencie. No i moze da sie wreszcie rozwiazac problem odpalania, nie koniecznie naprawiajac glowiczke.
barpawel
Bywalec
Rocznik: 1997
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: barpawel »

lw pisze:popuszczasz śruby mocujące pompę do korpusu (2 szt.) i śrubę podstawy pompy (1 szt.) i obracasz delikatnie pompą w przeciwną stronę do obrotów silnika.
najlepiej zrobić znak przed przestawieniem(rysę na pompie i korpusie) pompa ma niewielki zakres obrotu w korpusie, w twoim przypadku wystarczyć powinno niewielkie przestawienie ( 1 - 2 mm w stosunku do wcześniej zrobionych znaków)
jeżeli nie masz doświadczenia w mechanice to podjedż do jakiegoś mechanika i niech to zrobi, daj mu za to 20-30 zł to powinno wystarczyć. tylko niech Ci swojego kitu nie wciska i nie zamieża zdejmować kolektora.
powinien dojść bez tego(śruba z tyłu :neutral: )
powiedzcie mi koledzy gdzie jest ta 3 śruba podstawy pompy 2 szt mocujące pompę znalazłem a tej 3 nie mogę
jak możecie to namalujcie na którejś fotce
lw
Bywalec
Rocznik: 1998
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: lw »

ta trzecia śruba jest pod głowiczką , może u Ciebie jej niema :roll:
to taka pobpora
na tych zdjeciach tego niema
Ostatnio zmieniony 07 lut 2009, 21:24 przez lw, łącznie zmieniany 2 razy.
Kamil
Świeżak
Świeżak

Post autor: Kamil »

Witajcie bardzo proszę, jęli ktoś może mi udostępnić jakieś fiszki ze schematem i zdjęciami pompy wtryskowej 525 TDS E34 cieknie mi okropnie pompa i to najprawdopodobniej dolną częścią. jestem ciekaw co może byc przyczyną czy to ewentualna wina uszczelki pod elementem łączącym bloczkiem wyjscia wtrysków z obudową pompy czy to coś innego byłbym wdzięczny za info [PYTASZ NA FORUM TO OCZEKUJ ODPOWIEDZI NA FORUM!!!]. Zaznaczam że z autem nie ma żadnych problemów jeśli chodzi o kwestię palenia tylko kapie jak ...... Gdyby ktoś z kolegów mógł pomóc bardzo proszę o pomoc!!
Ostatnio zmieniony 07 lut 2009, 22:15 przez Kamil, łącznie zmieniany 1 raz.
Kamil
Karolek201
Świeżak
Świeżak

No i konkrety juz mam.
Niestety to nie poczatek tloczenia byl winny. Przyczyna byla przytarta glowiczka, a wiec zle chromowanie.
Wymiana glowiczki jak na razie uzdrowila pompe.
Jednak pozostaje pytanie jak dlugo to bedzie dzialac. Wyglada na to, ze z chromowana glowiczka to loteria, ze wskazaniem na nie dlugo :/ Innemu klientowi poleciala regenerowana glowiczka po roku.
Wydaje sie ze najlepszym rozwiazaniem jest kupno nowej glowiczki, ktora jednak kosztuje prawie 3x tyle.
Tak to niestety wyglada.
Mam nadzieje, ze jednak pochodzi dlugo, bo 3 raz pompy nie chce mi sie juz wyciagac :>
ODPOWIEDZ