[E36] Ciężko pali po długim postoju.

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

fafik19
Świeżak
Świeżak

[E36] Ciężko pali po długim postoju.

Post autor: fafik19 »

Witam!!! Panowie mam taki problem z 325 td po długim postoju jest problem z odpaleniem auta. Czytałem wszystko co pisaliście na ten temat i sprawdzałem po kolei i nic. Więc od początku. Auto kręci i to jest tak jakby nie mógł zaciągnąc paliwa i po około 10 sek kręcenia zapala i rzuca chmurkebialego dymka. Dodam jeszcze że jak już zapali to ma normalne obroty a na ssanie wchodzi tak po 2 sek od odpalenia. Każde następne palenie na strzał.
Sprawdziłem pompkę w baku, działa. Przewody szczelne, filter nowy dobrze założony, świece wszystkie grzeją-sprawdzone. Nie leje z żadnego wtrysku ani z pompy.
Wczoraj tak dla pewności założyłem zaworek zwrotny przy samej pompie i dziś rano znów to samo.
Nie wiem czy to może jakiś czujnik, czy może coś innego. Będę bardzo wdzięczny za każdą podpowiedz.
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

sprawdz jeszcze raz wszystko ... a tak zapytam, jak sprawdziles pompke paliwa w baku ??
Obrazek
Boeing732
Bywalec

Post autor: Boeing732 »

chetnie sie dołacze do tematu, mam podobny problem, kilkukrotnie po postoju przez noc miałem problem z odpaleniem zimnego auta
[you] a ja sie nie poddam
fafik19
Świeżak
Świeżak

Sprawdzałem kilka razy a pompkę normalnie wyciągnąłem z baku i włączyłem zapłon, podczas zapłonu nie pompowała tylko podczas krecenia rozrusznikiem ale wyczytałem ze w tych modelach wlasnie tak było.
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec

fafik19, pisze to drugi raz, w e36 pompka pompuje paliwo po przekreceniu kluczyka na zaplon - wtedy jest grzanie swiec i jednoczesnie pompowanie paliwa przez pompke, potem jezeli dluzej przytrzymam na zaplonie to gasnie kontrolka grzania swiec, a po jakis 10 sekundach slychac w przekaznikach puk i pompka przestaje pompowac. zauwazylem tez ze pompka moze pracowac non stop nawet w czasie jazdy, jezeli jezdzimy na rezerwie. temu wlasnie odradzam jazdy na rezerwie - sam wykonczylem tak swoja pompke i musialem kupic nowa - a wiem ze pompka kreci nonstop przy rezerwie - bo zdajlem kanape z tylu, posadzilem brata i przejechalismy sie tak z 5 km. brat uchem nasluchiwal. bylo slychac jej prace. zalalem 20 l i pompka przestala pracowac podczas jazdy.
Obrazek
fafik19
Świeżak
Świeżak

ja też tak myślalem ze pompka powinna pompować podczas grzania świec bo to jest przecież logiczne. Ale tu na forum jeden kolega właśnie wyjaśniał że w niektórych modelach pompuje dopiero podczas krecenia rozrusznika i u mnie tak wlasnie jest ale nie o to chodzi bo mam wstawiony zaworek zwrotny przy pompie wiec pompka i tak nie gra wiekszej roli.
Awatar użytkownika
krzysztoftds
Bywalec
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: krzysztoftds »

Zawór założyłeś przy tej pompie w baku tak?
fafik19
Świeżak
Świeżak

Nie zaworek zworek założyłem między filtrem a pompą wtryskową.
Awatar użytkownika
krzysztoftds
Bywalec

No to droga od baku do filtra może być pusta więc pompka ma duuuuże znaczenie , gdyż w tym przypadku musi popchnąć paliwo całą drogę aż do filtra. Jeśli magistrala paliwowa jest pusta to przez parę sekund próbujesz odpalić silnik na sucho bez paliwka. Wiem co myślisz kolejny przyczepił się tej nieszczęsnej pompki :) , ale to najczęstsza usterka. Sam też to przerabiałem.
Zrób tak :
ściągnij ten wężyk z filtra paliwa ,
przekręć zapłon ,
zobacz czy rzeczywiście pompuje paliwo
Może tylko furkocze na sucho jeśli siknie ropą będziesz wiedział na 100% że jest sprawna. A u czy poziom paliwa ma znaczenie przy odpalaniu Twojej Buni? Pali łatwiej jak masz pełen bak?
fafik19
Świeżak
Świeżak

Pompkę już tak sprawdzałem nie pompuje przy zapłonie tylko podczas kręcenia rozrusznikiem i ładnie daje paliwo. A poziom paliwa niema najmniejszego znaczenia czy jest pół czy pełno pali tak samo.
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec

fafik19, radziblym Ci jakos zmienic to, ze pompka pompuje przy kreceniu rozrusznikiem .... ona ma pompowac jak tylko przekrecisz kluczyk na grzanie swiec i i jeszcze chwile po tym ja swiece zgasna ... nawet 10 -15 sek
Obrazek
Awatar użytkownika
krzysztoftds
Bywalec

A jakiej firmy masz filtr paliwa? Może jakieś dziadostwo. Czy na starym filtrze miałeś ten sam efekt?
fafik19
Świeżak
Świeżak

Na starym było to samo. Filter jest Filtrona ale to nie to. Myslę że to coś w kierunku pompy lub jakieś czujniki bo tak jak pisałem po odpaleniu po dłuższym postoju silnik pracuje bez ssania trzeba go przygazować żeby było ssanie lub poczekać ok 3 może 4 sek to sam na ssanie wchodzi.
Awatar użytkownika
krzysztoftds
Bywalec

Może spróbuj podłączyć do kompa , szkoda kasy na dalsze gdybanie a i nerwy puszczają jak samochód nie chodzi jak należy.
ODPOWIEDZ