Pojawiajace sie powietrze w węrzyku paliwa?

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

barti540
Świeżak
Świeżak

Pojawiajace sie powietrze w węrzyku paliwa?

Post autor: barti540 »

witam mam kilka pytań mam bmw 524td,niedawno opisywałem na temat spadku mocy na 3 i 4 biegu,gdy ostatnio stałem na postoju z otwarta maską i przegazowałem go na 4 tys.4.5do 5 po odpuszczeniu gazu momętalnie pojawiły sie pęcherzyki powietrza w węrzyku ktory idzie od filtra paliwa do pompy wtryskowej,skad sie ony tam wzieły skoro paliwa w zbiorniku było około 30 litrów,czy to morze być przyczyną spadku mocy gdy rozpędzam auto?morze gdzies jest dziurawu przewód i łapie powietrze które trafia do pompy zamiast paliwa,prosiłbym o jakąś pomoc.
Awatar użytkownika
HAKET
Bywalec

Post autor: HAKET »

Sam odpowiedziałes sobie na pytanie gdzies musi byc nieszczelnosc w ukladzie zasilajacym i zasysac lewe powietrze pozdro :)
Mechanika ogulna pelen serwis silnikow TDS
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
barti540
Świeżak
Świeżak

Post autor: barti540 »

no dzieki kolego za pomoc pozdro
Paweel
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Paweel »

kilka rad bo sam szukalem ostatnio miejsca w którym dostaje się powietrze do układu.
Obejżyj na początek wszystkie przewody od pompy paliwa w baku do wtryskiwaczy, czy nie cieknie, nie widać pęknięć itp. (chociaż przy dieslu jest to zadanie utrudnione bo ropa zwykle nie wycieka na zewnątrz i nie widać gdzie jest nieszczelny, przy benzynie odwrotnie, benzyna wycieka poza przewód i łatwiej zlokalizować wyciek). wyjmij pompę paliwa z baku i obejżyj ją, może w przyłączeniach do niej jest jakaś przerwa. Najprostszy sposób na sprawdzenie czy przewody są szczelne jest kupienie 4-5mb przeźroczystego wężyka i podłączenie go do pompy paliwa w baku z filtrem paliwa, będziesz widział czy dalej będzie powietrze w przewodzie (tym lepiej będzie to widać w przeźroczystym). Jeżeli będzie to szukaj gdzie indziej, czasami zdarza się że powietrze dostaje się na wejściu lub wyjściu z filtra paliwa (są tam króćce z oringami i czasami oringi już nie trzymają szczelności), obejżyj pompę wtryskową i wtryskiwacze czy któryś nie cieknie. Nie wiem czy dawno wymieniałeś filtr paliwa bo to też czasami jest przyczyna nieszczelności. Dużo opcji ale da się je po kolei eliminować aż w końcu trafisz na nieszczelność. Również sama pompa paliwa może być przyczyną.
ODPOWIEDZ