[E34] CIEZKO PALI JAK W BAKU PONIZEJ 25 LITROW
Moderator: Moderatorzy
-
patt505
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
[E34] CIEZKO PALI JAK W BAKU PONIZEJ 25 LITROW
JESZCZE JEDEN PROBLEM
W E34 525 TDS JAK MAM W ZBIORNIKU PONIZEJ 25 LITROW PALIWA TO BARDZO CIEZKO ODPALA MUSZE KRECIC DOSC DLUGO AZ W KONCU ZALAPIE STALO SIE TAK OKOLO MIESIACA TEMU WCZESNIEJ NIE BYLO ZANEGO PROBLEMU I MOGLEM JEZDZIC NAWET NA REZERWIE, NA KOMPUTERZE NIC NIE WYKAZUJE, ZAGLADALEM DO ZBIORNIKA I WYJALEM POMPE Z NIEGO I PORADZILEM SIE KSIAZKI JAKA MAM DO AUTKA ZE TRZEBA ZEWRZEC STYKI PO WYJECIU PRZEKAZNIKA I POMPA CHODZI, WYMIENILEM NAWET PRZEKAZNIK ALE PROBLEM NIE USTAPIL
PROSZE O POMOC
W E34 525 TDS JAK MAM W ZBIORNIKU PONIZEJ 25 LITROW PALIWA TO BARDZO CIEZKO ODPALA MUSZE KRECIC DOSC DLUGO AZ W KONCU ZALAPIE STALO SIE TAK OKOLO MIESIACA TEMU WCZESNIEJ NIE BYLO ZANEGO PROBLEMU I MOGLEM JEZDZIC NAWET NA REZERWIE, NA KOMPUTERZE NIC NIE WYKAZUJE, ZAGLADALEM DO ZBIORNIKA I WYJALEM POMPE Z NIEGO I PORADZILEM SIE KSIAZKI JAKA MAM DO AUTKA ZE TRZEBA ZEWRZEC STYKI PO WYJECIU PRZEKAZNIKA I POMPA CHODZI, WYMIENILEM NAWET PRZEKAZNIK ALE PROBLEM NIE USTAPIL
PROSZE O POMOC
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
patt505 pisze:filtr wymienialem a pompa wstepna to ta w zbiorniku przy plywaku????
Tak, to ta- w baku
Z tego co piszesz to jej czas dobiega końca
Paliwo nie cofa się bez powodu- gdzieś musi być nieszczelność, a że jest wyżej niż poziom paliwa w baku to nie kapie. Wczoraj u siebie miałem podobnie.Pawel1984 pisze:Witam!
Miałem taki problem w 524td. Jak zostawiasz samochód to na prostym,pod górkę czy z górki?
Jeśli na prostym bądź pod górkę to zostaw go przodem w dół z górki. Jeśli to pomorze to musisz założyć zaworek zwrotny na wężyku od ropy bo cofa się ropa.
Stare oringi na złączkach przewodów paliwowych przy wejściu i wyjściu z podstawy filtra paliwa się zużyły, stwardniały i popękały, wymieniłem i po kłopocie. Zaworek zwrotny też powinien trzymać.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 lut 2009, 22:31 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.
-
patt505
- Bywalec
Pawel1984 pisze:Witam!
Miałem taki problem w 524td. Jak zostawiasz samochód to na prostym,pod górkę czy z górki?
Jeśli na prostym bądź pod górkę to zostaw go przodem w dół z górki. Jeśli to pomorze to musisz założyć zaworek zwrotny na wężyku od ropy bo cofa się ropa.
zrobie jak mowisz i dam znac
[ Dodano: Sro Lut 18, 2009 2:13 pm ]
dziekuje za podpowiedzi
jak naprawie dam znac co bylo
dziwi mnie tylko ze jakby pompa siadala to caly czas a nie jak malo paliwa a jak mam powyzej 25 litrow w baku to jest wszystko ok
Kolego kiedy masz pełen bak jest takie cisnienie paliwa ze samoistnie leci a kiedy wskazówka stanie nam na 20 litrach zapomnij o odpaleniu sprawdzone na 100%patt505 pisze:Pawel1984 pisze:Witam!
zrobie jak mowisz i dam znac
[ Dodano: Sro Lut 18, 2009 2:13 pm ]
dziekuje za podpowiedzi
jak naprawie dam znac co bylo
dziwi mnie tylko ze jakby pompa siadala to caly czas a nie jak malo paliwa a jak mam powyzej 25 litrow w baku to jest wszystko ok
Słuchaj kolegów mieć tdsa to przygoda od pompki w baku po pompę paliwa az do rozrzadu urwanych zaworów itd
leinad$
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Województwo: Małopolskie
Pompka pracuje nieustannie gdy poziom paliwa w baku spadnie poniżej 20Lpatt505 pisze: dziwi mnie tylko ze jakby pompa siadala to caly czas a nie jak malo paliwa a jak mam powyzej 25 litrow w baku to jest wszystko ok
i jeżdżąc na takim stanie jako właściciel- powinieneś wiedzieć że nie działasz na jej korzyść
Nie wspomnę już o takich którzy cały czas śmigają na rezerwie, każdego sprawa idendywidualna
Ja trzymam się połowy zbiornika, pompka uruchamia się na chwilke przy paleniu auta i się wyłącza, przy stanie zbiornika powyżej 20litrów pompa wtryskowa sama ciągnie paliwo.
Kolego wyciąg przekaźnik od pompy i przekonasz się, że nie ma znaczenia czy chodzi czy nie
-objawy zostaną bez zmian
Ostatnio zmieniony 18 lut 2009, 20:52 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.
mialem to samo tylko u mnie przestawal jechac przy 15l w baku
sitko przy pompie bylo totalnie zapchane!
poprzedni wlasciciel tez zalozyl zaworek zwrotny(ktorego nie ma w orginale)i jeszcze zwiekszyl dawke paliwa.
Jak wszystko oczyscilem,poprawilem szczelnsc wszystkich polaczen na odcinku od baku do silnika to zaczal smigac jak szalony.
Ale palic tez zaczal sporo,wiec trzeba bylo zmniejszyc dawke i jest o.k
sitko przy pompie bylo totalnie zapchane!
poprzedni wlasciciel tez zalozyl zaworek zwrotny(ktorego nie ma w orginale)i jeszcze zwiekszyl dawke paliwa.
Jak wszystko oczyscilem,poprawilem szczelnsc wszystkich polaczen na odcinku od baku do silnika to zaczal smigac jak szalony.
Ale palic tez zaczal sporo,wiec trzeba bylo zmniejszyc dawke i jest o.k
Panowie założyłem nową pompkę paliwa...przejechałem 200km i zostawiłem autko na 5 dni. Po 5 dniach okazało się że nie mogę odpalić autka...w wężyku nie ma paliwa...więc autko się zapowietrzyło. Pompkę mam nową....ale dlaczego się cofnęło paliwo??? jak mam odpowietrzyć autko??? Jestem w Bydgoszczy 200km od domu może ktoś z Bydgoszczy by mi pomógł??Dzięki
PS. Tak poza tym problemem. spalanie mam w normie ok 7l/100km przy delikatnej jeździe(do 2 tyś obr. trochę słabo się zbiera) autem zrobiłem ponad 20tyś i od wymiany do wymiany nie bierze oleju (olej półsyntetyk). Ale gdy wcisnę pedał gazu do spodu to za mną jest gwałtowne zachmurzenie a na jezdni zostaje ogromna smuga sadzy:/ czy to normalne??
PS. Tak poza tym problemem. spalanie mam w normie ok 7l/100km przy delikatnej jeździe(do 2 tyś obr. trochę słabo się zbiera) autem zrobiłem ponad 20tyś i od wymiany do wymiany nie bierze oleju (olej półsyntetyk). Ale gdy wcisnę pedał gazu do spodu to za mną jest gwałtowne zachmurzenie a na jezdni zostaje ogromna smuga sadzy:/ czy to normalne??
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2009, 17:01 przez piotr3, łącznie zmieniany 1 raz.
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
piotr3 pisze:Panowie założyłem nową pompkę paliwa...przejechałem 200km i zostawiłem autko na 5 dni. Po 5 dniach okazało się że nie mogę odpalić autka...w wężyku nie ma paliwa...więc autko się zapowietrzyło. Pompkę mam nową....ale dlaczego się cofnęło paliwo??? jak mam odpowietrzyć autko??? Jestem w Bydgoszczy 200km od domu może ktoś z Bydgoszczy by mi pomógł??Dzięki
Po włączeniu zapłonu, pompka powinna "chodzić". Wtedy zdejmij przewód od paliwa i czekaj aż paliwo pojawi się w tym przewodzie i go załóż z powrotem. Jeśli jednak przewód będzie na tyle twardy, że nie będziesz go mógł ruszyć, to poluzuj filtr paliwa. Jak zacznie naciekać plaliwo, dokręć go.
Ja też tak mam. Póki co nie przejmuję się tym.PS. Tak poza tym problemem. spalanie mam w normie ok 7l/100km przy delikatnej jeździe(do 2 tyś obr. trochę słabo się zbiera) autem zrobiłem ponad 20tyś i od wymiany do wymiany nie bierze oleju (olej półsyntetyk). Ale gdy wcisnę pedał gazu do spodu to za mną jest gwałtowne zachmurzenie a na jezdni zostaje ogromna smuga sadzy:/ czy to normalne??
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
- Marciino
- Bywalec Gadulec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: _
- Skrzynia biegów: Nie mam
Witam
Ten sam problem, jak w baku zostaje +/-20 litrów ciężko odpalić biedaka, jak już w końcu załapie, to obroty ok, nie przerywa, ogólnie gra jak powinien. W trakcie jazdy także nie odczuwam nic niepokojącego: większego spalania, braku mocy, przerywania itp, itd. Oczywiście jak doleje ropy to problem odpalania także ustaje i kreci za pierwszym razem.
No i przyczyn może być wiele różnych, z tego co czytałem, od brudnego filtra siatkowego, niedrożne odpowietrzanie (chyba) aż po te pompę paliwa.. itp itd
Koledzy Wy sami ogarnialiście w Waszych brykach w czym to tkwi problem, czy udawaliście się z tym do jakiegoś mechanika? Te Bmw jest pierwszym tdsem z jakim mam do czynienia, nie ogarniam jeszcze tego tematu, i może możecie polecić jakiegoś, może
sprawdzonego mechanika, tak w terenie woj mazowieckiego, może okolice Warszawy (ja jestem z Nowego Dworu Mazowieckiego). Ja sam jak na razie lękam się że jakbym miał się za to zabrać, to z moimi zdolnościami skończyło by się to pewnie nie za ciekawie.
Ten sam problem, jak w baku zostaje +/-20 litrów ciężko odpalić biedaka, jak już w końcu załapie, to obroty ok, nie przerywa, ogólnie gra jak powinien. W trakcie jazdy także nie odczuwam nic niepokojącego: większego spalania, braku mocy, przerywania itp, itd. Oczywiście jak doleje ropy to problem odpalania także ustaje i kreci za pierwszym razem.
No i przyczyn może być wiele różnych, z tego co czytałem, od brudnego filtra siatkowego, niedrożne odpowietrzanie (chyba) aż po te pompę paliwa.. itp itd
Koledzy Wy sami ogarnialiście w Waszych brykach w czym to tkwi problem, czy udawaliście się z tym do jakiegoś mechanika? Te Bmw jest pierwszym tdsem z jakim mam do czynienia, nie ogarniam jeszcze tego tematu, i może możecie polecić jakiegoś, może
-
patt505
- Bywalec
MARCIINO ja u siebie wymienilem filtr paliwa przy okazji wymiany oleju i innych filtrow i plynow, wiec wiedzialem, ze filtr jest ok, jezeli chodzi o zapowietrzenie to tez nie zauwazylem zadnych pecherzy powietrza w przewodach, wiec kupilem pompke uzywana z samochodu z demontazu, byla ori i w cenie 50,-
i jak ja zalozylem to jak reka odjal wszystko gra tak jak powinno.
Co do sprawdzonego mechanika to wiem ze przy ul.Wilanowskiej w Warszawie (wjazd od ul.Wolodyjowskiego) jest gosc, ktory ma doswiadczenie w bmw ale to wiem tylko z tego forum, nigdy nie kozystalem z jego uslug.
Moze masz znajomego z tds-em to moglbys sie wymienic na chwile pompkami z baku i sprawdzic.
Co do sprawdzonego mechanika to wiem ze przy ul.Wilanowskiej w Warszawie (wjazd od ul.Wolodyjowskiego) jest gosc, ktory ma doswiadczenie w bmw ale to wiem tylko z tego forum, nigdy nie kozystalem z jego uslug.
Moze masz znajomego z tds-em to moglbys sie wymienic na chwile pompkami z baku i sprawdzic.
- Marciino
- Bywalec Gadulec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: _
- Skrzynia biegów: Nie mam
Filtr paliwa też wymieniałem, z tym że u mnie w przewodach małe pęcherzyki powietrza się pojawiają nawet i po wymianie, dowiedziałem się że niby tak jest i już. No zobacze z tą pompką, pojeżdże, popytam się, może znajdę jakąś na sprawdzenie. Ze znajomych tdsem nikt nie śmiga
Ciekawe czy ten mechanik też w sobote ma czynne
Macie może jakiś kontakt do niego? Szkoda że od mojej strony to po drugiej stronie wawy praktycznie.
Pozdr.
Ciekawe czy ten mechanik też w sobote ma czynne
Pozdr.
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Województwo: Podlaskie
-
patt505
- Bywalec
Elektromechanika Pojazdowa. Leszek Brzank
Adres: al. Wilanowska 333, 02-765 WarszawaTelefon: (022) 843-09-71Nip: 5211025229
E-mail: macbrzan@poczta.onet.plForma własności: Bez FP - zakład prywatnyZatrudnienie: 1-5 osób
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek: 08:00-16:00
nie ma prawa byc pecherzy powietrza, gdzies ci sie zapowietrza uklad
Adres: al. Wilanowska 333, 02-765 WarszawaTelefon: (022) 843-09-71Nip: 5211025229
E-mail: macbrzan@poczta.onet.plForma własności: Bez FP - zakład prywatnyZatrudnienie: 1-5 osób
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek: 08:00-16:00
nie ma prawa byc pecherzy powietrza, gdzies ci sie zapowietrza uklad