[E34] CIEZKO PALI JAK W BAKU PONIZEJ 25 LITROW

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

patt505
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

[E34] CIEZKO PALI JAK W BAKU PONIZEJ 25 LITROW

Post autor: patt505 »

JESZCZE JEDEN PROBLEM
W E34 525 TDS JAK MAM W ZBIORNIKU PONIZEJ 25 LITROW PALIWA TO BARDZO CIEZKO ODPALA MUSZE KRECIC DOSC DLUGO AZ W KONCU ZALAPIE STALO SIE TAK OKOLO MIESIACA TEMU WCZESNIEJ NIE BYLO ZANEGO PROBLEMU I MOGLEM JEZDZIC NAWET NA REZERWIE, NA KOMPUTERZE NIC NIE WYKAZUJE, ZAGLADALEM DO ZBIORNIKA I WYJALEM POMPE Z NIEGO I PORADZILEM SIE KSIAZKI JAKA MAM DO AUTKA ZE TRZEBA ZEWRZEC STYKI PO WYJECIU PRZEKAZNIKA I POMPA CHODZI, WYMIENILEM NAWET PRZEKAZNIK ALE PROBLEM NIE USTAPIL
PROSZE O POMOC
Zbych
Bywalec

Post autor: Zbych »

pompa wstepna lub zapchany filtr paliwa :mrgreen:
patt505
Bywalec

filtr wymienialem a pompa wstepna to ta w zbiorniku przy plywaku????
Pawel1984
Świeżak
Świeżak

Post autor: Pawel1984 »

Witam!
Miałem taki problem w 524td. Jak zostawiasz samochód to na prostym,pod górkę czy z górki?
Jeśli na prostym bądź pod górkę to zostaw go przodem w dół z górki. Jeśli to pomorze to musisz założyć zaworek zwrotny na wężyku od ropy bo cofa się ropa.
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

patt505 pisze:filtr wymienialem a pompa wstepna to ta w zbiorniku przy plywaku????

Tak, to ta- w baku
Z tego co piszesz to jej czas dobiega końca :???:
Pawel1984 pisze:Witam!
Miałem taki problem w 524td. Jak zostawiasz samochód to na prostym,pod górkę czy z górki?
Jeśli na prostym bądź pod górkę to zostaw go przodem w dół z górki. Jeśli to pomorze to musisz założyć zaworek zwrotny na wężyku od ropy bo cofa się ropa.
Paliwo nie cofa się bez powodu- gdzieś musi być nieszczelność, a że jest wyżej niż poziom paliwa w baku to nie kapie. Wczoraj u siebie miałem podobnie.
Stare oringi na złączkach przewodów paliwowych przy wejściu i wyjściu z podstawy filtra paliwa się zużyły, stwardniały i popękały, wymieniłem i po kłopocie. Zaworek zwrotny też powinien trzymać.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 lut 2009, 22:31 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.
patt505
Bywalec

zrobie jak mowisz i dam znac

[ Dodano: Sro Lut 18, 2009 2:13 pm ]
dziekuje za podpowiedzi

jak naprawie dam znac co bylo

dziwi mnie tylko ze jakby pompa siadala to caly czas a nie jak malo paliwa a jak mam powyzej 25 litrow w baku to jest wszystko ok
Prałat
Świeżak
Świeżak

Post autor: PraÅ‚at »

pompa :mrgreen: mialem ten sam problem w swoim e34 524td...lepiej zawczasu wymienic,ja przecholowalem az mi stanela na trasie :!:
powoli ale do przodu... ;)
leinad80
Bywalec

Post autor: leinad80 »

patt505 pisze:

zrobie jak mowisz i dam znac

[ Dodano: Sro Lut 18, 2009 2:13 pm ]
dziekuje za podpowiedzi

jak naprawie dam znac co bylo

dziwi mnie tylko ze jakby pompa siadala to caly czas a nie jak malo paliwa a jak mam powyzej 25 litrow w baku to jest wszystko ok
Kolego kiedy masz pełen bak jest takie cisnienie paliwa ze samoistnie leci a kiedy wskazówka stanie nam na 20 litrach zapomnij o odpaleniu sprawdzone na 100%
Słuchaj kolegów mieć tdsa to przygoda od pompki w baku po pompę paliwa az do rozrzadu urwanych zaworów itd
leinad$
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

patt505 pisze: dziwi mnie tylko ze jakby pompa siadala to caly czas a nie jak malo paliwa a jak mam powyzej 25 litrow w baku to jest wszystko ok
Pompka pracuje nieustannie gdy poziom paliwa w baku spadnie poniżej 20L
i jeżdżąc na takim stanie jako właściciel- powinieneś wiedzieć że nie działasz na jej korzyść :!:
Nie wspomnę już o takich którzy cały czas śmigają na rezerwie, każdego sprawa idendywidualna
Ja trzymam się połowy zbiornika, pompka uruchamia się na chwilke przy paleniu auta i się wyłącza, przy stanie zbiornika powyżej 20litrów pompa wtryskowa sama ciągnie paliwo.

Kolego wyciąg przekaźnik od pompy i przekonasz się, że nie ma znaczenia czy chodzi czy nie
-objawy zostaną bez zmian
Ostatnio zmieniony 18 lut 2009, 20:52 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.
tomas
Świeżak
Świeżak

Post autor: tomas »

mialem to samo tylko u mnie przestawal jechac przy 15l w baku
sitko przy pompie bylo totalnie zapchane!
poprzedni wlasciciel tez zalozyl zaworek zwrotny(ktorego nie ma w orginale)i jeszcze zwiekszyl dawke paliwa.
Jak wszystko oczyscilem,poprawilem szczelnsc wszystkich polaczen na odcinku od baku do silnika to zaczal smigac jak szalony.
Ale palic tez zaczal sporo,wiec trzeba bylo zmniejszyc dawke i jest o.k
wojewoda2
Bywalec

Post autor: wojewoda2 »

U mnie tak jest od 2 lat iż gdy 20 litrów pliwa to trudno odpalić. Sprawdzałem pompkę w zbiorniku i nie jest pierwszej jakości. Chciałem kupić nową na allegro, Ale na forum mi odradzono. Poprostu pilnuję aby było ponad 30 litrów w zbiorniku i jest super od 2 lat. :smile:
piotr3
Bywalec

Post autor: piotr3 »

Panowie założyłem nową pompkę paliwa...przejechałem 200km i zostawiłem autko na 5 dni. Po 5 dniach okazało się że nie mogę odpalić autka...w wężyku nie ma paliwa...więc autko się zapowietrzyło. Pompkę mam nową....ale dlaczego się cofnęło paliwo??? jak mam odpowietrzyć autko??? Jestem w Bydgoszczy 200km od domu może ktoś z Bydgoszczy by mi pomógł??Dzięki

PS. Tak poza tym problemem. spalanie mam w normie ok 7l/100km przy delikatnej jeździe(do 2 tyś obr. trochę słabo się zbiera) autem zrobiłem ponad 20tyś i od wymiany do wymiany nie bierze oleju (olej półsyntetyk). Ale gdy wcisnę pedał gazu do spodu to za mną jest gwałtowne zachmurzenie a na jezdni zostaje ogromna smuga sadzy:/ czy to normalne??
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2009, 17:01 przez piotr3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

piotr3 pisze:Panowie założyłem nową pompkę paliwa...przejechałem 200km i zostawiłem autko na 5 dni. Po 5 dniach okazało się że nie mogę odpalić autka...w wężyku nie ma paliwa...więc autko się zapowietrzyło. Pompkę mam nową....ale dlaczego się cofnęło paliwo??? jak mam odpowietrzyć autko??? Jestem w Bydgoszczy 200km od domu może ktoś z Bydgoszczy by mi pomógł??Dzięki

Po włączeniu zapłonu, pompka powinna "chodzić". Wtedy zdejmij przewód od paliwa i czekaj aż paliwo pojawi się w tym przewodzie i go załóż z powrotem. Jeśli jednak przewód będzie na tyle twardy, że nie będziesz go mógł ruszyć, to poluzuj filtr paliwa. Jak zacznie naciekać plaliwo, dokręć go.
PS. Tak poza tym problemem. spalanie mam w normie ok 7l/100km przy delikatnej jeździe(do 2 tyś obr. trochę słabo się zbiera) autem zrobiłem ponad 20tyś i od wymiany do wymiany nie bierze oleju (olej półsyntetyk). Ale gdy wcisnę pedał gazu do spodu to za mną jest gwałtowne zachmurzenie a na jezdni zostaje ogromna smuga sadzy:/ czy to normalne??
Ja też tak mam. Póki co nie przejmuję się tym. :wink:
patt505
Bywalec

witam kolegow

pompa w zbiorniku wymieniona i chodzi jak zegareczek ale do rezerwy juz nie zjezdzam

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marciino
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: _
Skrzynia biegów: Nie mam

Post autor: Marciino »

Witam

Ten sam problem, jak w baku zostaje +/-20 litrów ciężko odpalić biedaka, jak już w końcu załapie, to obroty ok, nie przerywa, ogólnie gra jak powinien. W trakcie jazdy także nie odczuwam nic niepokojącego: większego spalania, braku mocy, przerywania itp, itd. Oczywiście jak doleje ropy to problem odpalania także ustaje i kreci za pierwszym razem.
No i przyczyn może być wiele różnych, z tego co czytałem, od brudnego filtra siatkowego, niedrożne odpowietrzanie (chyba) aż po te pompę paliwa.. itp itd :mrgreen:

Koledzy Wy sami ogarnialiście w Waszych brykach w czym to tkwi problem, czy udawaliście się z tym do jakiegoś mechanika? Te Bmw jest pierwszym tdsem z jakim mam do czynienia, nie ogarniam jeszcze tego tematu, i może możecie polecić jakiegoś, może :cool: sprawdzonego mechanika, tak w terenie woj mazowieckiego, może okolice Warszawy (ja jestem z Nowego Dworu Mazowieckiego). Ja sam jak na razie lękam się że jakbym miał się za to zabrać, to z moimi zdolnościami skończyło by się to pewnie nie za ciekawie.
patt505
Bywalec

MARCIINO ja u siebie wymienilem filtr paliwa przy okazji wymiany oleju i innych filtrow i plynow, wiec wiedzialem, ze filtr jest ok, jezeli chodzi o zapowietrzenie to tez nie zauwazylem zadnych pecherzy powietrza w przewodach, wiec kupilem pompke uzywana z samochodu z demontazu, byla ori i w cenie 50,- :D i jak ja zalozylem to jak reka odjal wszystko gra tak jak powinno.

Co do sprawdzonego mechanika to wiem ze przy ul.Wilanowskiej w Warszawie (wjazd od ul.Wolodyjowskiego) jest gosc, ktory ma doswiadczenie w bmw ale to wiem tylko z tego forum, nigdy nie kozystalem z jego uslug.

Moze masz znajomego z tds-em to moglbys sie wymienic na chwile pompkami z baku i sprawdzic.
Awatar użytkownika
Marciino
Bywalec Gadulec

Filtr paliwa też wymieniałem, z tym że u mnie w przewodach małe pęcherzyki powietrza się pojawiają nawet i po wymianie, dowiedziałem się że niby tak jest i już. No zobacze z tą pompką, pojeżdże, popytam się, może znajdę jakąś na sprawdzenie. Ze znajomych tdsem nikt nie śmiga :cool:

Ciekawe czy ten mechanik też w sobote ma czynne :mrgreen: Macie może jakiś kontakt do niego? Szkoda że od mojej strony to po drugiej stronie wawy praktycznie.

Pozdr.
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

Marciino pisze:z tym że u mnie w przewodach małe pęcherzyki powietrza się pojawiają nawet i po wymianie, dowiedziałem się że niby tak jest i już
napewno tak nie jest .... i napewno tak nie ma byc i juz !
Obrazek
patt505
Bywalec

Elektromechanika Pojazdowa. Leszek Brzank
Adres: al. Wilanowska 333, 02-765 WarszawaTelefon: (022) 843-09-71Nip: 5211025229
E-mail: macbrzan@poczta.onet.plForma własności: Bez FP - zakład prywatnyZatrudnienie: 1-5 osób

Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek: 08:00-16:00
:lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

nie ma prawa byc pecherzy powietrza, gdzies ci sie zapowietrza uklad
Awatar użytkownika
Marciino
Bywalec Gadulec

marcellchen, patt505 dzieki za info, pozdr.
ODPOWIEDZ