od jakiegos czasu nosze sie z zamiarem zrobienia sobie centralnego na pilota bo juz mnie trafia jak musze wsadzac w ta dziure klucz
ubzduralem sobie kluczyk scyzoryk. wiem, ze trzeba podlaczyc tylko sama centralke pod oryginalna. na allegro tego od groma - wybralem takie cos: http://moto.allegro.pl/item307434045_al ... e_ma_.html
dodatkowo jest tam antynapad i syrenka - koszt 135zl, sama centralka ze scyzorykami kosztuje ok 100zl wiec 35 wiecej za antynapad i syrenke to niewiele. na alarmie mi nie zalezy, nie chce.
pytanie 1 - czy styknie to to??
pytanie 2 - czy ktos zakladal u siebie centralke na pilota i powie mi co i jak, gdzie sie wpiac, w co i wogole moze ktos ma fotki??
Wiesz ja też mam zamiar kupić sobie zestaw do centralnego z pilota ale z kompletnym alarmem. Wiesz dorzucisz te 35 zł i masz dodatkowe zabezpieczenie. Tak jak i Ty mam zamiar sobie zamówić kluczyk scyzoryk, tym bardziej, że są tam wymienne groty... Bardzo wygodny jest ten kluczyk bo składasz i nic Cię nie gniecie, telefonu też nie porysujesz.Generalnie ufam tylko własnym zabezpieczeniom. Mam jedno takie w aucie i bez wciśnięcia pewnej kombinacji przycisków nie ma szans aby odpalić - na popych też nic nie da bo wszystko jest podłączone pod komputer.
Wracając do tematu montowania centralnego - kiedyś znajomy montował mi coś takiego w E-36 i powiem, że nieźle się napocił. Nie miał ściągi na kable i niestety po omacku - skończyło się tym, że wracałem do domu bez świateł bo grzebał przy komputerze z centralką (a było ciemno i awaryjnymi sobie podświetlałem drogę). Wiem jedno, że sam tego nie będę robił (nie chcę się uczyć na własnym aucie - jak chcesz to mogę Tobie zamontować ) i nie dam nikomu, kto nie ma o tym pojęcia lub mu się wydaje że ma. Pozorna oszczędność.
W poprzdniej becie e 30 sterowanie centralnego zrobiłem na bazie radiolini elmesa(od systemu alarmowego lub antynapadowego) koszt mniej niż 100zl
Podłaczyłem sie pod siłownik masterowy i przez chwilowe podanie masy bylo otwieranie i zamykanie.Siłownik miał 5 przewodów.Na bazie innej radiolini można zrobić central+mini alarm+odpalanie na odległość ---takie małe ala Adaś Słodowy
Witam! Ja kupiłem i zamontowalem u siebie cos takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=318872255
instrukcji montazu do tego nie ma praktycznie zadnej ale znalazlem wlasne idealne rozwiazanie tego i miejsce montazu. Jedyna wada tej calej zabawy jest to ze jak sie zamknie drzwi z pilota, mozna wybic szybe i otworzyc drzwi co jest niewykonalne (o czym moze nie wszyscy wiedza) przy zamknieciu kluczem. Chetnie pomoge jesli ktos sie zdecyduje. Pozdrawiam
Hmmm.. jestem ciekawy... bardzo chcialbym miec to ryglowanie a z drugiej strony jak pomysle ze mialbym sie dalej chrzanic z ta plątaniną kabli to mnie krew zalewa... Ale trudno, chce miec wszystko perfekt wiec jeszcze poeksperymentuje
no i sterowanie z pilota zamontowane jest domykanie szybek i jest ryglowanie. nie robilem sam tylko w warsztacie, ktory sie w tym specjalizuje. zamontowane pod nogami kierowcy w lewym slupku. jak bede mial chwile czasu to porobie fotki jak to wyglada.
witam, potrzebuje malej pomocy... moze ktos bedzie wiedzial co z tym zrobic zanim pojade do warsztatu moze uda mi sie samemu to ogarnac...
seryjne otwieranie drzwi i otwieranie bagaznika z pilota nie dzialalo, natomiast mam pilot ktory otwieral i zamykal mi wszystkie drzwi. kiedys tam przestalo mi dzialac sterowanie szyba od pasazera ale moim przyciskiem od kierowcy. pasazer otwozy sobie szybe i ja swoja tez ale nie otworze pasazera od swojej strony, w momencie gdy sie to stalo przestal dzialac centralny zamek ;/ gdy siedze w aucie i nacisne przycisk od zamykania wszystkiego to wszystko sie domyka oprucz moich drzwi. musze je recznie zamykac.
wkurza mnie to juz bo gdy gdzies podjade to swoje drzwi zamykam z kluczyka a potem musze isc do bagaznika i przez bagaznik domknac wszystkie inne...
slyszalem ze to ponoc wina szyb bo jakis jest obieg zamkniety, silownik w centralnym wykluczony gdyz sprawdzany i panel z przyciskami od kierowcy do szyb wymieniony zostal. jak nie dziala tak niedziala ;/
a ja mam troszke inne pytanie ale również zwiazane z tematem... wedlug odczytu wyposazenia fabrycznego z numeru VIN (dziekuje jeszcze raz koledze BAGOR;))wynika ze mam autoalarm z elektronicznym immobilaizer i takie tam... ale mam tylko jeden kluczyk i w dodatku nieoryginalny i nie mam zadnego pilota... czy da rade jakos pilot do tego dostac i jak to wogole zrobic? pozdrawiam;)
kluczyki mam takie same, tylko sterownik rozni sie wygladaem ale pewnie w srodku ma takie same bebechy. cena tez podobna. to jakis chinski badziew jest ale dziala rewelacyjnie kluczyki dobrze wykonane. za montaz dalem 90zl. modul komfortu mam seryjnie wiec domykanie szyb z pilota dziala. jedynie trzeba bylo pokombinowac, zeby zrobic ryglowanie z pilota. koles to zrobil na przekaznikach jakichs. instalacje wpinal kolo nog kierowcy po lewej za oslona glosnika.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2009, 16:27 przez Deacon, łącznie zmieniany 1 raz.
kluczyki mam takie same, tylko sterownik rozni sie wygladaem ale pewnie w srodku ma takie same bebechy. cena tez podobna. to jakis chinski badziew jest ale dziala rewelacyjnie kluczyki dobrze wykonane. za montaz dalem 90zl. modul komfortu mam seryjnie wiec domykanie szyb z pilota dziala. jedynie trzeba bylo pokombinowac, zeby zrobic ryglowanie z pilota. koles to zrobil na przekaznikach jakichs. instalacje wpinal kolo nog kierowcy po lewej za oslona glosnika.
Napisz mi gdzie to robiłes bo jestem z Zabrza i moze zrobił bym w tym samym warsztacie ??:)
Deacon pisze:... modul komfortu mam seryjnie wiec domykanie szyb z pilota dziala.
Też mam domykanie szyb i szyberdachu ale "z kluczyka" po przytrzymaniu w zamku.Czy to znaczy, że trzeba zaingerować jakoś w ten moduł,żeby zamykać "z pilota"?
Ostatnio zmieniony 24 lut 2009, 5:32 przez rexman, łącznie zmieniany 1 raz.
CLINK_PL pisze:Napisz mi gdzie to robiłes bo jestem z Zabrza i moze zrobił bym w tym samym warsztacie ??:)
ja montowalem tutaj http://www.auto-radio.bytom.pl/ koles bardzo fajny i nie przeszkadza mu jak patrzymy mu na rece ale rzeczywiscie, jak w aukcji jest podane, ze w zabrzu Ci to zamontuje za 40zl to chyba nie ma sensu sie fatygowac do Bytomia
rexman pisze:Też mam domykanie szyb i szyberdachu ale "z kluczyka" po przytrzymaniu w zamku.Czy to znaczy, że trzeba zaingerować jakoś w ten moduł,żeby zamykać "z pilota"?
tak, trzeba podlaczyc centralke do modulu komfortu. wtedy jak masz otwarte okna i zamkniesz auto z pilota to centralka podaje prad przez kilka sek i domykaja Ci sie okna.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2009, 16:30 przez Deacon, łącznie zmieniany 1 raz.
a powiedzcie gdzie taki modul komfortu jest w touringu umiejscowiony?? ja mam tylko domykanie tak jak rexman - zamykam drzwi przekrecam kluczyk i klamka w gore i po chwili wszystko sie domyka.mam 2 kluczyki ale zaden nie ma przycisku zamykania, za to mam centralny zamek bmw z pilotem.
Też mam taki zestaw scyzoryk+pilot z allegro i elektryk podłączył tak, że wszystko działa. Domykanie szyb, dachu, otwieranie bagaznika osobnym przyciskiem itp. Minusem (i to, jak się okazuje w praktyce, sporym) jest to, że między zamknięciem/otwarciem trzeba odczekać ze 20 sekund, bo raz za razem nie zadziała.
Podejrzewam, że może to mieć związek z trwaniem sygnału domykania (nawet jak wszystko jest pozamykane, to sygnał domykający idzie i tak). Wychodzi, że sterownik przyjmuje kolejną komendę dopiero jak uzna, że zakończył poprzednią i już wszystko domknął.