Witam. Moje auto bmw e36 2.5td z 93. Mam problem z odpalaniem na ciepłym silniku. Mam założone cudo z allegro ale mimo to musze krecic ok 3s a bez tego chipa auto chyba by wogole nie odpalilo na cieplym silniku. Czy przy zalozonym chipie auto po odpaleniu powinno wskoczyc na obroty ok 1tys tak jak na zimnym silniku a pozniej spasc do normalnych obrotow? Bo u mnie tak nie jest. Jeszcze podkresle ze gdy probuje odpalic auto odrazu po zgaszeniu to odpala o wiele szybciej.
Nastepnym problemem sa falujace obroty problem falowania pojawia sie zaraz po odpaleniu auta na cieplym silniku ale po kilku sekundach problem ustaje ale gdy wlacze np ogrzewanie tylniej szyby to znowu faluja po wylaczeniu wszystko ok. Nie wiem czy ma to cos wspolnego ale myslalem ze to przez ladowanie ale sprawdzilem i ladowanie mam 14.1 z wylaczonymi wszystkimi urzadzeniami elektryczni(swiala, radio, nawiewy itp...) Filtr pawliwa wymieniony a pompka paliwa podaje paliwo...
Jak sadzicie co bedzie zepsute? Pewnie nastawnik bo jeszcze przy ruszaniu z miejsca trzeba dac wiecej gazu bo inaczej auto sie zadusi... Wtryski nie ciekna a wtrysk sterujacy byl niedawno wymieniony.. Przy pompie tez bylo cos grzebane bo widac na niej jeszcze czerwony silikon czy moj wyzej opisany problem moze byc zwiazany ze zlym kadem wtrysku i dawka paliwa? Mialem jeszcze przypadek ale to tylko pare razy ze auto na wolnych obrotach zaczelo ciszej chodzic ale po zgaszeniu znowu to samo bylo czyli glosna praca silnika..
Moj problem z odpalaniem i falujacymi obrotami.
Moderator: Moderatorzy
Moj problem z odpalaniem i falujacymi obrotami.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2009, 17:16 przez Slepy7, łącznie zmieniany 2 razy.
-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Opel
- Model: RR P38a
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Małopolskie
moze byc kat wtrysku (glosnosc pracy) ale odpalanie to glowiczka pompy wtryskowej.czeka cie remont.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów
POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Opel
- Model: RR P38a
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Małopolskie
obroty masz ok.to diesel a nie benzyna - tu nie ma byc 1000obr.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

Wiem ze nie benzyna ale wystarczy ze dodam leciutko gazu i wskazowka przesunie sie o milimetr to obtroty juz nie faluja... Myslalem jeszcze sprawdzic dawke paliwa i kat wtrysku? Bo przy pompie bylo cos grzebane bo jest wszedzie uszczelniona silikonem a dodam ze auto mam pare miesiecy.. Bo jednak regeneracja pompy troszke kosztuje..:/
-
Deeamon
- Świeżak

- Seria: E46
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 320d
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
W moim E36 325td 92r. też ktoś uszczelnił nastawnik silikonem, po około 2 latach silikon się rozpuścił i pozapychał wszystko co było tylko możliwe.
Odkręciłem nastawnik od pompy i go wyjąłem. Wyczyściłem sprężarką pod ciśnieniem, popsikałem WD40, wymyłem w świeżym dieslu, wyczyściłem filterek który znajduje się w górnym wylocie paliwa z pompy wtryskowej, zamontowałem nastawnik, po 15min prób ustawienia nastawnika na swoim miejscu mam 600 obrotów i zero falowania, nic nie szarpie, moc jest ok, mogę ruszyć bez gazu.
Ale z odpalaniem na gorącym silniku nic się nie zmieniło. Ale za to jest odpowiedzialna dolna część pompy wtryskowej.
Więc proponuję Ci najpierw wyczyścić nastawnik niż oddawać pompę do różnych "magików", których nie stać na uszczelki.
Odkręciłem nastawnik od pompy i go wyjąłem. Wyczyściłem sprężarką pod ciśnieniem, popsikałem WD40, wymyłem w świeżym dieslu, wyczyściłem filterek który znajduje się w górnym wylocie paliwa z pompy wtryskowej, zamontowałem nastawnik, po 15min prób ustawienia nastawnika na swoim miejscu mam 600 obrotów i zero falowania, nic nie szarpie, moc jest ok, mogę ruszyć bez gazu.
Ale z odpalaniem na gorącym silniku nic się nie zmieniło. Ale za to jest odpowiedzialna dolna część pompy wtryskowej.
Więc proponuję Ci najpierw wyczyścić nastawnik niż oddawać pompę do różnych "magików", których nie stać na uszczelki.