[E36] Dziwne odcięcie przy 4200 obrotów w 318 !! Co to może
Moderator: Moderatorzy
-
czarzak
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podkarpackie
- Kontakt:
[E36] Dziwne odcięcie przy 4200 obrotów w 318 !! Co to może
Koledzy może ktoś się spotkał z czymś takim. Mianowicie, wrzuciłem pierwszy bieg, rozbujałem autko lekko, potem dwójka i ciągnąłem do 4200 obrotów i nagle zaczęło jakby szarpać i odcinać paliwo, popuściłem gaz wrzuciłem trójkę i po jakichś 2 sekundach wszystko wróciło do normy. Obrotomierz jest wyskalowany tak że przerywane czerwone pole zaczyna się od 5 tysięcy. A ja miałem niecałe 4500, więc ?? Dodam że ostatnio wymieniałem filtr paliwa, oleju, olej i termostat więc nic się nie powinno "zapychać".
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Województwo: Małopolskie
Zapychać się nie powinno, ale jest zawsze jakieś ale...
Jeśli stan paliwa w baku podczas próby był mniejszy niż 1/4 zbiornika to oznaka kończącej się pompki paliwa, bądź zapowietrzającego się układu paliwowego(przewody od nadmiaru, bądż jakieś inne nieszczelności samej pompy wtryskowej. A jak się wkręca za sucho-bez obciążenia?
Jeśli stan paliwa w baku podczas próby był mniejszy niż 1/4 zbiornika to oznaka kończącej się pompki paliwa, bądź zapowietrzającego się układu paliwowego(przewody od nadmiaru, bądż jakieś inne nieszczelności samej pompy wtryskowej. A jak się wkręca za sucho-bez obciążenia?
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Województwo: Małopolskie
Na sucho prędzej wyczaisz bo lepiej słychać i widać po obrotomierzu, czy się zatrzymuje jak go zaczyna mulić czy zmniejsza obroty. Jak nie masz to spraw sobie przeźroczysty przewód paliwowy od filtra do pompy i będziesz widział co się dzieje. Sprawdź jeszcze przewód nadciśnieniowy ten od kolektora do czujnika na kielichu czy nie spadł. i czy drożny mógł ulec zalaniu olejem