Koszty napraw POMP WTRYSKOWYCH

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

papwil
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

Koszty napraw POMP WTRYSKOWYCH

Post autor: papwil »

Tak jak w temacie. Zalozylem taki temat bo uznalem, ze jest on potrzebny.
Ja mialem u siebie wiele typowych objawow chorej pompy. Udalem sie do serwisu Boscha, powiedzialem ze mają robic tak zeby pompa byla w 100% sprawna i zaplacilem:
-Zestaw uszczelek 45zl
-Srodek myjacy 25zl (od zewnatrz byla myta)
-Test komputerowy silnika, czyli odczytanie bledow i podobno sprawdzili kat wtrysku 150zl
-Uszczelnienie pompy na samochodzie 250zl

Rzeczywiscie przestala ciec, ale dalej byla nie sprawna, falowanie obrotow itp. Udalem sie wiec z reklamacja i powiedzieli ze zdemontuja ja, wysla do serwisu ktory przyjmuje takie pompy tylko "na stol" oni powiedza co, jak i za ile, zamontuja i ustawia kat wtrysku. Dzwonilem dzisiaj do nich i okazalo sie ze ten pompiarz powiedzial im ze pompe wystarczylo gruntownie przeczyscic, nic do wymiany nie ma. Za takie czyszczenie podobno zycza sobie 900zł :shock: +300zl dla Boscha za demontaz/montaz i ustawienie kata wtrysku. Od tych 900zł nalezy odjac 250zl, z racji reklamacji za uszczelnienie. Wychodzi 650zl. Mam wrazenie ze te 900zl to absolutny kosmos za przeczyszczenie. Wydaje mi sie ze celowo zawyzyli o 250zl (ktore i tak musza odjac) i dodali cos jeszcze zeby na tym zarobic. Bo 900zl za przeczyszczenie pompy ktora dostaje sie na stol?! Bardzo prosze o szybkie odpowiedzi bo jutro powinienem odebrac samochod i musze sobie ulozyc jakas strategie. W sumie mam juz kilka pomyslow...
Ostatnio zmieniony 05 mar 2009, 18:38 przez papwil, łącznie zmieniany 2 razy.
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

papwil pisze:wysla do serwisu ktory przyjmuje takie pompy tylko "na stol" oni powiedza co, jak i za ile, zamontuja i ustawia kat wtrysku. Dzwonilem dzisiaj do nich i okazalo sie ze ten pompiarz powiedzial im ze pompe wystarczylo gruntownie przeczyscic, nic do wymiany nie ma
Takim "fachowcom" bym pompy nie pokazał nie mówiąc o naprawie :roll:
Jak nic się tam nie wymienia to za co 900zł ?
Za 2000 masz nowy nastawnik -przyczyna falowania na wolnych obr.
To chyba serwis bosch"a tylko z nazwy nad wejsciem-a właściwie reklamy :???:
papwil
Bywalec Gadulec

Powiem tak, przez telefon nic nie protestowalem. Jutro jak pojde do nich to zazadam okazania faktury od pompiarza. Pewnie mi nie pokaza, to zadzwonie do tego pompiarza przy nich i zapytam sie ile oni biora za przeczyszczenie pompy. Nagram rozmowe itp. Watpie zeby az tak dobrze kombinowali zeby byli w zmowie z tym pompiarzem. Nie ma mowy zebym wybulil za czyszczenie pompy 1200zl, pod zadnym pozorem. Bedzie afera!

[ Dodano: Czw Mar 05, 2009 10:01 pm ]
Zreszta jak juz przyjdzie co do czego to moga mi naskoczyc. Nie podpisywalem zadnych zlecen, na nic sie nie zgadzalem, nawet telefonicznie.

Ale mi cisnienie skoczylo...

[ Dodano: Czw Mar 05, 2009 10:44 pm ]
Mam prosbe rzucajcie konkretne, uczciwe ceny za wyczyszczenie pompy. Ja jutro bede dzwonic po tego typu serwisach pomp wtryskowych, jednak dobrze byloby wiedziec tez cos od was...
Tomek 85
Bywalec Gadulec

Post autor: Tomek 85 »

Umowa słowna jest tak samo wiążąca jak pisemna, nic nie zdziałasz -chyba że weźmiesz ich na strach- zresztą sprawa dla rzecznika konsumenta
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

ja wymienialem cala pompe w Boschu w programie BX. oddalem swoja dostalem calkowicie zregenerowana - koszt to 3,5tys zl.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Pewnie bardzo skomplikowane to czyszczenie... a ciekawe ile za godzine pracy biorą? :cool:
Powiedz im, że BMW kupiłeś przez oszczędność, a nie przez rozrzutność. :wink:
papwil
Bywalec Gadulec

Tomek 85 pisze:Umowa słowna jest tak samo wiążąca jak pisemna
Nie jestem taki pewien tego, moge zapytac sie mamy, ona na 100% bedzie wiedziec, ale mimo wszystko nie bylo nawet umowy ustnej.
jędrek
Bywalec
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Lubelskie

Post autor: jÄ™drek »

Nieodpalał mi na ciepłym pompiarz mi wymienił sekcje wtryskową i zregenerował nastawnik.kosz 1800 zł
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1992
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

Ja jestem przed remontem pompy tak czytam i czytam i czytam.... I nie wiem juz sam co mam robić muszę kręcić 2-3s na ciepłym aż zaskoczy.

I teraz tak jeden mechanik mówi:
- Pan z Boscha w szczecinie podłączył pod kompa zero błędów zobaczył ze pompa sucha i powiedział tak"...silnik już nie najnowszy przebieg 245tyś(org) ma prawo tak palić jak juz przestanie zapalać to wtedy regeneracja..." zapytał jeszcze ile pali to mówię ze przy normalniej jeździe w granicach 8 litrów to mówi ze ok...
-Czytając forum piszecie ze falowanie to nastawnik, odpalanie głowiczka, ktoś tam jeszcze pisał ze wystarczy przestawić pompę wtryskową
-mechanik w szczecinie powiedział ze winą sa wyciągnięte łańcuch i wymiana go uzdrowi odpalanie na ciekłym koszt 2000zł
-mechanik 2 w szczecinie powiedział że jeśli nie ma większych problemów auto ma moc i zapala po 2-3 sekundach to tragedii nie ma i nie warto inwestować w naprawę jeśli zaprzestanie odpalać to wtedy regeneracja
I teraz jestem zielony gdyż jedni piszą ze naprawa kosztuje 1700zł jedni 2000zł nastawnik a jeszcze inni 3500zł regeneracja w boschu. Szczerze mówiąc nie wiem co robić z ta pompą każdy ma cennik jaki chce...
Ostatnio zmieniony 06 mar 2009, 11:51 przez karol-lolek, łącznie zmieniany 1 raz.
jędrek
Bywalec
Rocznik: 1999
Województwo: Lubelskie

Post autor: jÄ™drek »

Moje auto tez tak paliło słabo na ciepłym i tak samo kazdy znawca co innego poprostu sekcja wtryskowa jest do wymiany i tyle naten temat.
oszin78
Świeżak
Świeżak

Post autor: oszin78 »

panowie miałem problem z pompą jeden pajac [ogłoszenie z giełdy samochodowej]ożywił mój nastawnik za bagatela 1200zł zrobiłem 1tys. km wszystko od nowa ciply niepali 2tys. obrotów szarpie niemożliwie noga z gazu zapala się konltrolka wtyskiwaczy auto gaśnie. oddałem bete do bosch serwis GŁADYSEK kraków 3tygodnie puzniej koszt naprawy 4300zł auto jeżdzi super 1tys.km. pali na cieplym bez zarzutu ale szarpie jak cholera noga z gazu zapala sie koltrolka i auto gaśnie silnik cały w oleju leje z pod kolektora sącego i egr. zajechałem z reklamacją auto stało 2 tyg. nic nie dotkneli i powiedzieli że silnik padł! gdy jadę i gaz do dechy jest OK zegar wskazuje 200km/h więc oco chodzi?
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Deacon »

karol-lolek, ok 2tys kosztuje sam nowy nastawnik. ok 3,5tys kosztuje nowa (mam na mysli calkowicie regenerowana) pompa w Boschu. cena tez zalezy od zakladu gdzie sie robi. niektorzy skobancy potrafia sobie doliczyc kupe kasy za wyjecie i wsadzenie pompy.
ja placilem dokladnie 4,1tys zl. w cenie bylo - nowa pompa, regeneracja wirnika w rozruszniku, bendix i montaz.

ja powiem tak -2-3sek na cieplym to jest jeszcze spoko. mi jak padala pompa to krecilem z 10sek nawet. potem zaczely mi bujac obroty na wolych. potem jak krecilem kierownica na max to mi gasl. wtedy powiedzialem dosc kombinowania i wylozylem kase. bolalo jak cholera tyle kasy wydac przy takiej a nie innej wartosci samochodu ale teraz smigam az milo :)

dodam jeszce, ze moim zdaniem jak juz padnie pompa to nie warto kombinowac z czyszczeniem czy wymiana samego nastawnika. lepiej dolozyc, wymienic cala pompe i miec swiety spokoj na jakies 250tys km :)

oszin78, ja bym nie popuscil. to co nie przebadali silnika przed robota? nie posprawdzali nieczego? pewnie cos spartolili i nie chca sie przyznac.
Ostatnio zmieniony 06 mar 2009, 13:43 przez Deacon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

karol-lolek, witam. ja oddawałem pompę do Bosch do Bojarskiego --wziął 900zł za sprawdzenie i ustawienie pompy, pewnie tez uszczelki wymienił takze ja już to przeżyłem i wiem czym to pachnie
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1992
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

kwiatek pisze:karol-lolek, witam. ja oddawałem pompę do Bosch do Bojarskiego --wziął 900zł za sprawdzenie i ustawienie pompy, pewnie tez uszczelki wymienił takze ja już to przeżyłem i wiem czym to pachnie
Oki zaplacileś za ustawienie 900zł czyli co tam robili? Uczczelnienie i ustawienie kąta wtrysku jak rozumiem? Ja na razie tego ruszac nie będę, jak juz to tylko regeneracja wydaje mi się sensowna. Zapłace 1000zł a za 6miesiecy bede miał to samo. Lecz kwota 3500zł jest kwota nie małą dla mnie:/ ale ma sie juz spokój na lata podobno...
pozdrawiam
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

masz racje !!! jak robic to raz a dobrze ja mialem wtedy inna sytuacje , gdyz pompe miałem dobra tylko mechanicy cos przy niej grzebali i musiala iść do regulacji
Karolek201
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1994
Województwo: Pomorskie

Post autor: Karolek201 »

Ja za chromowanie glowiczki, czyszczenie, nowe uszczelki i przedmuchanie nastawnika (potencjometryczny) zaplacilem 500zl. Mialem pecha i pierwsza glowiczka byla zle chromowna i musialem jeszcze raz wyciagac pompe po miesiacu, ale na drugiej jest ok.
Awatar użytkownika
miki100o
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: miki100o »

Karolek201..co daje to chromowanie?
arcabuz
Bywalec

Post autor: arcabuz »

remont pompy wkładając uzywany nastawnik ale dobry to ok 2000 zł i nie rzadko rozrząd trzeba też wymienić.
Awatar użytkownika
arno64
Świeżak
Świeżak

Post autor: arno64 »

pompy wtryskowe-uszczelnienie.
moja bunia cieknie.pompa do uszczelnienia.(chyba).poszukuję warsztatu w Tarnowie lub Krakowie.Chodzi mi o warsztat sprawdzony,który ktoś może mi polecić. Pozdrawiam.
C0 MYBMW
Bywalec

Post autor: C0 MYBMW »

Moja pompa ciekła no i na ciepłym słabo paliła. Koszt naprawy 1250 z 10% zniżką w serwisie Boscha. Teraz nie cieknie i pali na ciepłym od strzału. Co tam robili nie mam pojecia ale najgorsze że teraz wtrysk sterujący cieknie - chyba nie pozbede sie plam na tylnej klapie :mrgreen:
525 TDS Chip 154 KM, rh zw1 10 i 10,75 cala, gwint Supersport
ODPOWIEDZ