[E36] duze spalanie 1.8 tds
Moderator: Moderatorzy
[E36] duze spalanie 1.8 tds
WITAM
OD NIEDAWNA JESTEM POSIADACZEM MODELU E36 1.8 W TDS JAK NA MOJE SPALA MI OKOŁO 10 DO 11 L ON.AUTO MA PRZEJECHANE 245TYS KM UDOKUMENTOWANE KSIĄŻKA. WYMIENIŁEM W NIM FILTR POWIETRZA,WTRYSK STERUJĄCY,WYCZYŚCIŁEM EGR I NIEMA ŻADNEJ RÓŻNICY W SPALANIU AUTO ANI NIE KOPCI DOBRZE ODPALA JAK ZIMNE I CIEPLE BYLEM NA KOMPUTERZE WSZYSTKO JEST NIBY W NORMIE WIEC JAK MOŻE BYĆ PRZYCZYNA TAK DUŻEGO SPALANIA PROSZĘ PORADY[/center]
OD NIEDAWNA JESTEM POSIADACZEM MODELU E36 1.8 W TDS JAK NA MOJE SPALA MI OKOŁO 10 DO 11 L ON.AUTO MA PRZEJECHANE 245TYS KM UDOKUMENTOWANE KSIĄŻKA. WYMIENIŁEM W NIM FILTR POWIETRZA,WTRYSK STERUJĄCY,WYCZYŚCIŁEM EGR I NIEMA ŻADNEJ RÓŻNICY W SPALANIU AUTO ANI NIE KOPCI DOBRZE ODPALA JAK ZIMNE I CIEPLE BYLEM NA KOMPUTERZE WSZYSTKO JEST NIBY W NORMIE WIEC JAK MOŻE BYĆ PRZYCZYNA TAK DUŻEGO SPALANIA PROSZĘ PORADY[/center]
Ostatnio zmieniony 23 mar 2009, 19:42 przez andjetta, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Sprawdź, jak "przejedziesz" cały bak do rezerwy i policz po zalaniu "pod korek"
Jakie opony? Jaka noga? W jakim trybie jeździsz <miasto?>?
Poza tym ekonomiczna jazda tdsem wygląda dość specyficznie- z czasem dojdziesz do wprawy, co nie zmienia faktu, że 10-11 to sporo.
Jakie opony? Jaka noga? W jakim trybie jeździsz <miasto?>?
Poza tym ekonomiczna jazda tdsem wygląda dość specyficznie- z czasem dojdziesz do wprawy, co nie zmienia faktu, że 10-11 to sporo.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2009, 15:41 przez wojtek_blekitny, łącznie zmieniany 1 raz.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Od układu wtryskowego <pompa, wtryski- to w końcu on podaje paliwo>, oczujnikowania <wiadomo- wszystkim steruje komputer na podstawie sygnałów wejściowych, może i tu być winowajca>, ciśnienia sprężania <oceni jakość pierścieni, tłoków i tulei> ....
Ostatnio zmieniony 28 mar 2009, 10:46 przez wojtek_blekitny, łącznie zmieniany 1 raz.
"Exercise your inner demons"
- Stoko
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: 318tds
- Rocznik: 1998
- Województwo: Łódzkie
ja miałem problem z rozrządem mianowicie łańcuch się trochę rozciągnął.Pojechałem na kompa i tam mi pokazano chyba początek wtrysku i wyglądało to tak ze samochód nie mógł sobie ustawić odpowiedniego parametru właśnie przez luzy na łańcuchu. skutek auto paliło mi nawet 13 litrów w mieście i 8 w trasie. teraz jestem świeżo po wymianie i nie bardzo mogę powiedzieć ile dokładnie pali ale jest zauważalna poprawa. w cyklu mieszanym zrobiłem 250km a do baku weszło 15 litrów ON. wiec wychodzi 6 litrów na 100. teraz chce wyjeździć cały bak to bardziej się rozeznam co i jak.
no i wyjeździłem
po prostu szok
zrobiłem 900 km i dopiero mi się rezerwa zapaliła
. Do baku weszło 50L. Rachunek prosty 5,6L/100km ( a nie tylko w trasie jeździłem: 35%-miasto, resztę trasa)
TAK TO MOŻNA JEŹDZIĆ
no i wyjeździłem
TAK TO MOŻNA JEŹDZIĆ
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2009, 19:56 przez Stoko, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tomek_olecko
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
-
slawek44
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 525td
- Rocznik: 1998
- Województwo: Podkarpackie
8.5 litra w miescie to pali moja 325TD a nigdy nieprzekroczy 9l nawet przy naprawde ostrej jezdzie. Wiec ta CzystaOsiemnastkaTDS to napewno ma cos spier.....ne! Tylko co? Moze nastawnik pompy wtryskowej? Jakie ma obroty na jalowym? Moze poprostu ktorys wtrysk jej cieknie lub koncowka wtrysku. Mnie by szlag jasny trafil jakbym niedoszedl dlaczego tak jest. Moze jakis wezyk jest zatkany odlaczony lub niepotrzebnie zalaczony. Ja w mojej e34 ale w benzynie 1.8 spiąłem dwa kable bo wtyczki pasowaly i palila jak smok. Odlaczylem i juz pali tyle ile powinna. Moze masz dziure w baku? Moze ktorys wezyk cieknie? Suchy masz silnik? Moze masz opony 225 a nawet niezauwazyles
?
-
ar2r
- Bywalec
- Rocznik: 1996
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
jeśli chodzi o moją to ostatnio przy baaardzo normalnej jezdzie (praktzcznie bez przekraczania 2000obr.) spalanie (miasto) spadło do około 8-8.5 (wcześniej było max. 10 - przy dobrym ciśnięciu), ale i tak podłącze ją pod kompa i sprawdze czy coś jest nie tak.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2009, 15:09 przez ar2r, łącznie zmieniany 1 raz.
wymieniłem już wszystkie filtry ustawił mi mechanik dawkę paliwa w pompie i waha się w granicach 5.0 do 5.4 mg/na wtrysk chociaż nie jest pewny czy jest to w 100% dobra (możne ktoś wie jaka powinna być odpowiednia)niema żadnych wycieków i jak na razie pali po mieście w granicach 10l jak nie więcej,niema żadnych błędów na kompie pali dobrze zimna i ciepła i nikt nie wie czemu tak jest...niby wszystko ok.. aha i zaślepił mi egr, chyba ze możne ktoś w okolicach słupska ma dobrego mechanika od tds- to prosił bym o namiar.