Witam
Mam nastepujacy problem Dzisiaj rano jadac mimo iz wskazowka byla na srodku z nawiewow lecialo tylko zimne powietrze po kilku kilometrach wskazowka wychylila sie ponad polowe wiec zjechalem na pobocze i delikatnie odkrecalem korek ucieklo powietrze i stan plynu byl w miare dobry przejechalem jeszcze 20 km i wskazowka normalnie byla na srodku Dojechalem do pracy i zgasilem
Wracajac wskazowka znowu mi sie wychylila ale juz bardziej tragicznie na 3/4 zakresu wiec znowu zjezdzalem i tak jeszcze dwa razy przez 35 km tylko ze po otwarciu korka plyn byl tylko na dnie
No i teraz moje pytanie czy pekl mi jakis waz czy poprostu z powodu niskiego poziomu plynu zapowietrzyl mi sie uklad
Jezeli tak to jak go teraz oodpowietrzyc
Pozdrawiam
Prawidłowa tepmeratura a powietrze zimne :(
Moderator: Moderatorzy
-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Opel
- Model: RR P38a
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Małopolskie
moze byc i jedno i drugie.szukaj wycieków.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów
POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

Narazie dolalem płynu weszło prawie 2,5 l i jest dobrze Ogrzewanie działa przegonilem go troche na właczonym i wylaczonym a temperatura w normie Pod samochodem raczej sucho
Ale nasuwa sie pytanie gdzie zniknal plyn Pojezdze i zobacze co bedzie sie dzialo i w razie czego bedzie trzeba szukac wycieku
Dzieki za pomoc Pozdro
Ale nasuwa sie pytanie gdzie zniknal plyn Pojezdze i zobacze co bedzie sie dzialo i w razie czego bedzie trzeba szukac wycieku
Dzieki za pomoc Pozdro
- krzysztoftds
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Witaj.Musisz obserwować co sie dzieje.Miałem taki przypadek że płyn ubywał a wycieku nie było ponieważ na zimnym silniku nie miałem cisnienia w układzie, a jak nabierał temperatury to płyn odparowywał z pod głowicy gdzieś pod kolektorem wydechowym nie do sprawdzenia gołym okiem
.Tak samo z wyciekiem z termostatu możesz go nie widziec (płyn spływajacy po gorącym bloku) .Mozna tez zostawic auto na 1-2 dni (jeśli masz możliwość)z odkręconym korkiem zbiorniczka i wtedy moze sie gdzieś zapoci.Jeszcze jedno oznaką małego ubytku moze byc to gdy auto stoi z 2-3 dni i odkrecasz zbiorniczek (zakładam ze masz sprawny korek) moze sie pojawic podcisnienie i zejdzie ci troche płynu z zbiornika,ale na to kazde auto moze zareagowac inaczej .Obserwuj odme i korek wlewu oleju jesli nie ma na nim mazistych dziwnych nalotów to głowica powinna byc ok