Dziwne warczenie przy skręcaniu.

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

grzesior90
Świeżak
Świeżak

Dziwne warczenie przy skręcaniu.

Post autor: grzesior90 »

Witam.....niedawno kupilem 318tds a juz mam problemy. Wszystko bylo ok dopuki nie "wpadłem" ostrzej w jeden z zakrętów....a mianowicie jakby przestało dzialać wspomaganie :cry: zatrzymalem sie no i pierwsze co mi przyszło do głowy to sprawdzenie poziomu oleju do wspomagania.....troszke jakby brakowalo wiec postanowilem dojechac do jakiegos sklepu i kupic.....ja wsiadam do samochodu ruszam a tu między 1,5 do 2.3 tys obrótów taki dziwny warkot....jakbym mial silnik 2.5 :razz: i jeszce do tego mocniejszy warkot przy skręcaniu kierownica.....czy to na postoju czy w trasie.....dolalem oleju no i wspomaganie troszeczke zaelo dzialac ale warkot coraz wiekszy z dnia na dzien.....a przy wchodzeniu w zakręty juz całkiem tragedia.Moze ktos sie spotkał juz z takim czyma.....prosze o porady
Paweł
Bywalec

Post autor: PaweÅ‚ »

prawdopodobnie maglownica, a jak tak to posadzisz zaraz pompę wspomagania, która ma ciężko wtłaczać płyn[może się też ślizgać przy tym pasek]
grzesior90
Świeżak
Świeżak

pasek chyba jest dobrze bo nic nie piszczy....a co to ta maglownica bo ja jestem zielony w tym temacie :oops:
Adam_E34
Bywalec

Post autor: Adam_E34 »

plyn sprawdz
grzesior90
Świeżak
Świeżak

no wlasnie płynu było mało i dolalem......nic nie pomogło:(
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Wymień płyn (oczywiście taki jaki zaleca producent). Jeśli i to nic nie da, to rozglądaj się za drugą pompą. :sad:
grzesior90
Świeżak
Świeżak

no wlasnie......a jaki tam powiniem być wlany?
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

mialem takie same objawy. dolałem płynu a brakowalo go ok 1litr (mam zawieszenie nivo). Płyn wlałem firmy STP z właściwościami uszczelniającymi i jak narazie nie ubylo płynu nic a ze skręcaniemiem jest oki.
pozdro
ODPOWIEDZ