Kiedyś ktoś pytał jak wymienić żarówki podświetlenia w zegarach. Nie będę opisywał jak wyjąć zegary bo z tym sobie każdy poradzi (2 śrubki od góry zegarów). Oto gdy wyjmiemy zegary widzimy:
Na czerwono zaznaczyłem pokrętła które pozwolą nam na otwarcie zegarów. Na niebiesko żarówki podświetlenia wyświetlacza elektronicznego. Po otwarciu mamy dostęp do kolejnych żarówek podświetlenia - zaznaczone znów na niebiesko (odpowiadają za podświetlenie zegarów):
na czerwono zaznaczyłem mocowanie ramki trzymającej zegary - po ich odpięciu mamy prosty dostęp do zegarów (prędkościomierz, obrotomierz, temp. i paliwo).
Kifiu wymienić żarówki to bajka większych kłopotów przysparza samo wyciągnięcie licznika trzeba dobrze z kierownicą kombinować w e34 albo odkręcić całkiem chyba że mamy poduszke to zostaję kombinacja
zdejmusie sie banalnie - odkrecasz 2 srubki, kiera maksymalnie do siebie na regulacji - gora zegarow w kierownice ( elementem ktory jest przykrecany) nastepnie krecimy kierownica w lewo i juz zegary na wierzchu
Zależy od kirownicy ja mam auto z 92 i jest jakby mniej odsadzona bez poduchy i jest mały problem nawet to odjechaniu z nią do tyłu na max i przekręcaniu kierownicą w lewo licznik w największą lukę między ramionami to i tak tył licznika ryje w tapicerce
Pozdrawiam!
kifiu pisze:wystapi pod warunkiem wlaczenia zaplonu bez podpietych zegarów
Co wystąpi bo nie widzę pytania ???
Ja podłączałem radio na wyciągniętych zegarach a zasilanie ma po przekręceniu zapłonu i nic się nie stało.
Przebieg dzienny się skasuje jak wyciągniecie zegary bo niema wtedy zasilania pamięci.
kifiu pisze:nie widzialem zadnej baterii niestety, ale wiem ze powinny byc jakies akumlatorki.
Nie ma żadnej baterii, podtrzymanie pamięci licznika w e34 jest na innej zasadzie, zastosowane są do tego kondensatory lub tranzystory-dokładnie nie pamiętam
na bmw-klub jest o tym
Pawik83 pisze:Tomek 85, mozesz mi napisać dokładnie na jakim forum mam szukać ??
Przepraszam nie na forum bmw-klub tylko znajomy elektronik bawił się z moim licznikiem bo po chwili jazdy wszystkie wskaźniki wędrowały na koniec zakresu a prędkość 0, na wyświetlaczu napis CODE, robił mi korektę licznika który kupiłem na podmiane. Kazałem mu wymienić baterie i powiedział mi właśnie to co napisałem wyżej. Pawik u Ciebie z tym przebiegiem może winny jest aku napięcie spada i zeruje, a OBC też Ci zeruje?
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2009, 19:49 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.