[E34] CB radio - montaż w miejscu popielniczki

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Pawik83
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 2002
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Pawik83 »

Deacon pisze:tomi5 - tez mam tti 770 i tez podobnie zamontowane, tylko po stronie pasazera :)
myslę ze taki montarz za bardzo sie rzuca w oczy , ja mam radyjko przy uchwycie od otwierania maski przy lewej nodze kierowcy i jest git nic nie widac

Obrazek
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

dokladnie - nic nie widac, nawet tego co jest na radyjku + utrudniony dostep do galek. rozwazalem rozne opcje montazu i wybralem tak ja mam. latwy dostep i wszystko widze. demontaz w ciagu minuty.
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

Deacon pisze:dokladnie - nic nie widac, nawet tego co jest na radyjku + utrudniony dostep do galek. rozwazalem rozne opcje montazu i wybralem tak ja mam. latwy dostep i wszystko widze. demontaz w ciagu minuty.
ja mam dokladnie tak samo jak Pawik, radyjko ustawione tak ze widze wyswietlacz, nie zawadzam noga, a Pawikowi chodzilo chyba o to ze nie widac ze w aucie jest radyjko (oczywiscie procz anteny)
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

wiem o co mu chodzilo :) tylko ja dopisalem, ze przy tak zamontowanym radiu kierowca tez go nie widzi jak sie odpowiednio nie wychyli/wygnie :)
Awatar użytkownika
Pawik83
Bywalec Gadulec

antena jest magnetyczna a radia nie musze widziec wystarczy ze je słysze bo chyba o to tu chodzi
kifiu
Bywalec Wyjadacz

a ja mam tak ze jak sobie siedze wygodnie to widze przez "dziury" w kierownicy wyswietlacz bez zadnego wychylania sie w jakikolwiek sposob.

TEL 504-209-706 24h/dobe

Obrazek
Awatar użytkownika
Pawik83
Bywalec Gadulec

kifiu pisze:jak sobie siedze wygodnie to widze przez "dziury" w kierownicy wyswietlacz
ja tez mam tak fotel ustawiony ze nie muszę sie wychylać , wogóle to nie wiem skąd to wychylanie się Deacon-owi wzieło ??
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

hehe no Panowie, jak ja przymiezalem do montazu to tak jakos mi wychodzilo, ze sie bede musial gimnastykowac zeby dotrzec do radyjka i zamontowalem tak ja mam. heh, moze faktycznie moglem najpierw tak jak wy i zobaczyc ale... mam jak mam i nie nazekam :)
gonzacz
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2000
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: gonzacz »

e34 w wersji taksi ma specjalna kieszen na radio i z tego co pamietam jeszcze glosnik z przekaznikiem jakims. jest to w lewej dolnej obudowie kokpitu
no1knowme
Bywalec

Post autor: no1knowme »

Czy ktoś w końcu próbował zamontować radio w miejscu tej popielniczki ? albo chociaż robił jakieś przymiarki? Wydaje mi się to najbardziej sensownym miejscem(przykręcane do konsoli albo obok skrzyni nie wchodzi u mnie w grę). Może ktoś wie jak wyciągnąć samą popielniczkę żeby zobaczyć czy jest za nią wolne miejsce ? Pod popielniczką jest też kawałek pionowej ścianki, czy za nią też jest pusta przestrzeń? W poprzednim aucie Cb miałem zamontowane w podsufitce, ale w e34 za mało miejsca tam jest :neutral:
kifiu
Bywalec Wyjadacz

moje radyjko ONWA sie niestety nie zmiescilo w miejsce popiolki no i jest na lewo od kierownicy.mi pasuje tak jak jest, mam dostep i widze co mam widziec.

TEL 504-209-706 24h/dobe

Obrazek
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

PAnowie.... xenony zaklucaja mi cb czy znacie jakis patent na takie zaklucenia????
Awatar użytkownika
TONY
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds

Post autor: TONY »

Daro280,skutecznego lekarstwa na tą dolegliwość nie ma,jeżeli u Ciebie jest bardzo mocno dokuczliwy"pisk"to nie pozostaje Ci nic innego jak zainwestować w kolejny zestaw HID-ów,ponieważ jedne przetwornice ekranowane są lepiej a inne gorzej,być możne również samo radyjko i antena mają na to jakiś wpływ,no ale to już musiałbyś sobie sprawdzić podjeżdżając blisko innego samochodu z zestawem CB i ocenić czy Twoje xenony zakłócają w takim samym stopniu tamto radio.
U siebie mam Unidena 520xl plus antenę President 145ML,i również zależało mi żeby zakłócenia były jak najmniejsze,HID-y ściągnąłem z Allegro (nie były to te najdroższe,ale tez nie najtańsze) sprzedawca opisał je jako niezakłócające CB.Przed zamontowaniem dodatkowo owinąłem przetwornice taśmą samoprzylepną aluminiową i powiem Ci że nie mają one większego wpływu na prace CB jak i tunera,w momencie rozgrzewania słyszalny jest lekki pisk,ale minimalna korekta pokrętłem szumów i po sprawie.
Czasami mijając się z innym autem wyposażonym w HID-y słyszę jego zakłócenia w swoim głośniku,no to już jest mega sianie :!: :!: :!:
----------<<<ŚMIGŁO POTRAFI WKRĘCIĆ>>>-----------
http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=928
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

mozecie jeszcze sprobowac zamontowac do radyjka filtr przeciwzakluceniowy. kosztuje pare zl.
Daro280
Bywalec Wyjadacz

mam juz jeden filterek antyzakluceniowy lecz nie pomaga, moze pomaga bo byl zanim kupilem xenony, nie ma jakies koszmarow z radjem, idzie sie spoko dogadac tylko z bliskimi uzytkownikami cb, z daleka tez zciaga lecz juz wtedy piszczy, jak je przykrece to jest elegancko lecz slysze tylko tych z bardzo bliska powiedzmu do 1km. a ze przetwornice trzeba owijac czyms to nie slyszalem, mi radia ani glosnikow nie zakluca nic, tylko cb. dzieki za rady :)
Awatar użytkownika
TONY
Bywalec

Post autor: TONY »

Jestem przekonany ze Twój problem nie tkwi w xenonach,tylko w instalacji CB,gdyby radyjko miało mi służyć zaledwie w promieniu 1km to nigdy bym się nie zdecydował na zamontowanie czegoś takiego (na trasie zasięg 1km wyklucza chyba zupełnie nawiązanie kontaktu z kimkolwiek,a o dostosowaniu swojej prędkości do obowiązującej,przed suszarka,to już nie wspomnę).
Nie wiem w jaki sposób masz zamontowana antenę,ale mi to wygląda na brak masy.Jeżeli nie posiadasz reflektometru,to podjedz do jakiegoś serwisu gdzie montują CB i niech tam sprawdzą czy ta Twoja antena stroi się w ogóle z Twoją karoserią,a ten filtr antyzakłuceniowy to byłaby pierwsza rzecz która bym usunął.
----------<<<ŚMIGŁO POTRAFI WKRĘCIĆ>>>-----------
http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=928
tomek_olecko
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: tomek_olecko »

no mi cb zaglusza abs strasznie(hamujac w zime slychac pisk) no i subwoofer, musze cos wymyslic, cb podpinane pod zapalniczke - pewnie dlatego takie zaklocenia
;>
Daro280
Bywalec Wyjadacz

cb mam president harry II antenka tez presidenta, dostrojone, wszystko pieknie elegancko chodzilo do momentu zalozenia xenonow, zasilanie bezposrednio z akumulatora puszczone jest, jezeli chodzi o antene to jest na staly uchwyt na bagaznik. jak wylacze swiatla w trakcie jazdy problem znika, jak zapale to wiadomo....

[ Dodano: Pon Paź 27, 2008 11:26 pm ]
ani abs,ani subufer,ani jakis alternator czy cos tam jeszcze, nie bjorac xenonow pod uwage dziala IDEALNIE :) tylko te xenony cos szkodza... ;/
mariusz_lysol
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1996
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: mariusz_lysol »

Witam jak jeszcze kiedyś będziecie stawali przed koniecznością zakupu radia CB polecam radiotelefony ręczne z możliwością adaptacji do auta, maja inne gabaryty i co niektóre całkiem ładnie dają się zamontować. sam mam niestety standardowe radyjko i wciskam je między fotel pasażera a tunel. a wspomniany patent widziałem u kumpla.
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

mozna reczniaka ale mozna i cos takiego:
http://www.allegro.pl/item523660176_rad ... wx_st.html
wszystko mamy w "gruszce" tylko takie male ale... jak pytalem pania, ktora sie zajmuje sprzedaza radyjek CB czy by to polecila to powiedziala, ze jednak raczej normalne radyjko.
ODPOWIEDZ