nie zgodze sie z toba u mnie po wymianie wachaczy gornych zniknelo bicie kiery przy 80km/h i przy hamowaniu...Krachu pisze:po pierwsze odpuść sobie zawieszenie bo ono nie powoduje bicia, jak masz luzy na zawieszeniu to hałasuje i potęguje bicie ale
[E34] Bicie kierownicy przy 80-100km/h
Moderator: Moderatorzy
to na moje oko szukaj przy wale, a co do tarcz to nie wykluczam takiego bicia tylko mówie że łatwo sprawdzić czy to tarcze przyciskając delikatnie pedał hamulca jak drgania znacznie się nasilą to znaczy że tarcze jak nie to nie. A co do zawieszenia to normalne zużycie nie powoduje bicia chyba że masz tak wytłuczoną zawieche że po podniesieniu koła możesz ruszając kołem wyczuć znaczny luz. (zakładam że nikt normalny nie jeżdzi tak długo na wytłuczonym zawieszeniu że tuleja gumowa odejdzie a potem metal się wytłucze i następnie śruba w wahaczu lata. Miałem taki samochód u siebie na warsztacie, koleś jeżdził aż mu śruba zaczeła po wahaczu latać i koło miało jakieś 3-4cm luzu to w takim przypadku było bicie. Powtarzam jeszcze raz i będę tego bronił z uporem maniaka jeżeli koła są prawidłowo wyważone to zawieszenie nie powoduje bicia. Natomiast jeśli koła są odrobinę żle wyważone to luzy na zawieszeniu będą potęgować bicie.
słuchaj jak mówisz że przy określonej predkości to na pewno jakaś część wirująca. jężeli całą budą trzęsie to sprawdz taki gumowy przegub między skrzynią a wałem napędowym, potem podporę wału i krzyżak między wałem a tylnym mostem. zacznij od tego bo to nic nie kosztuje połóż się pod autem zobacz czy ten gumowy przegub nie jest sparciały i czy możesz poruszyć wałem jak jest mocno sparciały lub co gorsza możesz poruszyć wałem góra dół prawo lewo to znaczy że trzeba ten przegub wymienić, jeśli nie to sprawdż tak samo połączenie między wałem a tylnym mostem, potem podporę wału.
napisz czy coś znalazłeś.
napisz czy coś znalazłeś.
Dziś znalazłem 2 rozwalone gumy podtrzymujace skrzynie jutro je bede mial i zobaczymy czy to czasem nie tego wina
[ Dodano: Pią Kwi 17, 2009 10:34 pm ]
Dzis wymieniłem gumy podtrzymujace skrzynie i dale wszystko drży i juz sam niewiem czy to buda czy z kierownicy przechodzi na całe auto .załamk ateraz wymienie tarcze i obadamy
[ Dodano: Pią Kwi 17, 2009 10:34 pm ]
Dzis wymieniłem gumy podtrzymujace skrzynie i dale wszystko drży i juz sam niewiem czy to buda czy z kierownicy przechodzi na całe auto .załamk ateraz wymienie tarcze i obadamy
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2009, 12:37 przez ramzes, łącznie zmieniany 1 raz.
gumy pewnie ci rozpieprzyło od drgań, powiedz czy sprawdzałeś ten przegub gumowy między skrzynią a wałem i krzyżak między wałem a mostem. jeszcze jedno mi przyszło do głowy: sprawdź tylne koła czy kord w oponie nie pękł (podnieś auto na lewarku zakręć kołem i podczas kręcenia delikatnie przyłóż rękę do powierzchni opony która ma bieżnik. jak jest kord pęknięty to wyrażnie wyczujesz bicie.)
-
krzysiekm13
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podkarpackie
mam juz 2 zestaw kół poprzedni własciciel twierdził ze jak dał 17 to bicie ustało ale ja mam seryjne 15 z e34 od kumpla i u niego nic nie biło a ja miałem inne koła to też biło a 17 niechce
[ Dodano: Czw Kwi 23, 2009 10:03 pm ]
Mam pytanko czy ma ktos rysunek albo fotke wału napedowego do bmw e34 2,4 td bo prawdopodobnie mam jakis inny wal niz powinien być
[ Dodano: Pon Kwi 27, 2009 9:06 am ]
Juz niewiem co mam z tym robić i gdzie szukac buda dalej bije
[ Dodano: Czw Kwi 23, 2009 10:03 pm ]
Mam pytanko czy ma ktos rysunek albo fotke wału napedowego do bmw e34 2,4 td bo prawdopodobnie mam jakis inny wal niz powinien być
[ Dodano: Pon Kwi 27, 2009 9:06 am ]
Juz niewiem co mam z tym robić i gdzie szukac buda dalej bije
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
[E34] Bicie kierownicy przy 80-100km/h
Po czasie tylko dodam, że miałem bardzo podobne problemy co Wy - po upewnieniu się co do kół poszedłem tropem dla mnie oczywistym (drążek środkowy). Wymieniłem drążek środkowy i tuleję (LEMFORDER) oraz oba boczne (MOOG, całe, nie same końcówki), zrobiłem porządnie geometrię i koniec kłopotów. Autko jedzie jak mu karzę, prowadzi się pewnie i precyzyjnie, nic nie trzęsie. :]
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!