Witam , u mnie w tds chodzą głośno zawory zdecydowanie głośniej niż wcześniej, nawet jak się nagrzeje chodzą głośniej, pytanko następujące da się je ręcznie regulować czy to są hydrauliczne ? jak tak to da się je regulować ? czy trzeba kupić nowe czy jak ?
dzięki za odp
[admin] jak nie tu napisałem temat to proszę o przeniesienie .
pozdro duz6666
[e34] tds / regulacja zaworów
Moderator: Moderatorzy
- Eskimos
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
15 zbyt lepka (upraszczając - za gesta) dla hydrauliki. Co Ci zrobił Twój silnik, ze go zalewasz takim mazutem? Zmień na 10 albo nawet na 5. Valvoline MaxLife Diesel 10W40 na przykład.
Ja od 135kkm jezdze na pełnym syntetyku 5. Przebieg auta to 330kkm. Nigdy, ale to nigdy nie usłyszałem klepiącego popychacza.
Ja od 135kkm jezdze na pełnym syntetyku 5. Przebieg auta to 330kkm. Nigdy, ale to nigdy nie usłyszałem klepiącego popychacza.
Darz Bór!
Eskimos
Eskimos
- Eskimos
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Jak wyżej. Przed zlaniem starego szlamu płukanka do silników rozpuszczająca osady, a póżniej semisyntetyk Valvoline Max Life Diesel 10W40.
Jeżeli silnik nie ma żadnych wycieków, nie zużywa zanadto oleju i jest ogólnie w dobrym stanie, to możesz przejść na pełnego syntetyka, z tym że to droższa opcja, bo pierwszą zmianę by trzeba znacznie przyspieszyć (żeby się pozbyć wymytych resztek osadów), a poza tym musisz sie liczyć z koniecznoscia wymiany którejś uszczelki, simmerringu itp. Niemniej, dla silnika to jest najlepsze rozwiązanie.
Jeżeli silnik nie ma żadnych wycieków, nie zużywa zanadto oleju i jest ogólnie w dobrym stanie, to możesz przejść na pełnego syntetyka, z tym że to droższa opcja, bo pierwszą zmianę by trzeba znacznie przyspieszyć (żeby się pozbyć wymytych resztek osadów), a poza tym musisz sie liczyć z koniecznoscia wymiany którejś uszczelki, simmerringu itp. Niemniej, dla silnika to jest najlepsze rozwiązanie.
Darz Bór!
Eskimos
Eskimos